preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Sastanak projektnih partnera u sklopu eTwinning projekta ZUNGENBRECHER

Autor: Antonija Stvorić, 1. 4. 2021.

Početkom ožujka ove godine učenici naše škole priključili su se eTwinning projektu na njemačkom jeziku pod nazivom „Zungenbrecher“. Što znači „Zungenbrecher“? Na hrvatskom bismo jeziku ovaj pojam doslovno preveli kao „jezikolomac“, a zapravo se radi o brzalicama, kratkim rečenicama koje se izgovaraju u jednom dahu, u kojima se samoglasnici ili suglasnici ponavljaju u svrhu uvježbavanja izgovora. Postoje u svakom jeziku i dio su usmene kulturne baštine. Neke od najpoznatijih brzalica u hrvatskom jeziku su „Petar Petru plete petlju.“ ili „Riba ribi grize rep.“

Učenike je okupila profesorica engleskog i njemačkog jezika Ana Radočaj, nakon što se priključila partnerima iz Turske i Slovačke. U projektu sudjeluju učenici 1.g, 2.c i 3.d razreda naše škole koji su tek u srednjoj školi počeli učiti njemački jezik, a njihovi učenici partneri iz Turske i Slovačke ga također uče kao početni, 2. strani jezik.

Cilj projekta je popularizirati učenje njemačkog jezika na zabavan način, poticati razvijanje audiovizualnih vještina i izgovora ovog učenicima inače teškog i zahtjevnog jezika. „Jezikolomci“ omogućuju zabavan i šaljiv uvid u njemačku jezičnu kulturu, te se učenike tako želi motivirati za učenje ovog jezika. U okviru projekta planirana je izrada kratkog videa i CD-a s poznatim brzalicama na njemačkom jeziku koje će učenici naučiti tijekom provedbe projekta.

Učenici u Slovačkoj i Turskoj cijelo vrijeme imaju nastavu na daljinu, dok je naša škola jedina u kojoj se nastava još uvijek odvija uživo, pa je bilo nešto jednostavnije organizirati podjelu projektnih aktivnosti. Do sada su u sklopu projekta provedene uvodne aktivnosti, poput predstavljanja učenika i nastavnika na projektnom Padletu, izrade plakata o projektu u školama partnerima, te predstavljanja poznatih i utjecajnih žena povodom obilježavanja Dana žena. U tijeku je provedba aktivnosti povodom uskrsnih blagdana, gdje su učenici pisali o običajima u našoj zemlji, te uputili čestitke za Uskrs.

U srijedu, 31.3.2021., održan je prvi online sastanak projektnih koordinatora putem platforme Zoom. Dogovorene su sljedeće aktivnosti i način njihove pripreme i provedbe. Veselimo se zajedničkom radu i nadamo se uspješnoj provedbi cijelog projekta.

Tekst i fotografije:

Ana Radočaj, prof. engleskog i njemačkog jezika
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju