preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 
Debatni klub Srebrni jezici
 
Klub je OSNOVAN u rujnu 2018. na inicijativu učenika Marka Jankovića (pobjednika nacionalnoga natjecanja u debati English All Around 2018.) koji je predložio i naziv kluba. REGISTRIRAN je u Hrvatskome debatnom društvu/ Croatian Debate Society 11. rujna 2018. na inicijativu profesorice Ivane Opačak, voditeljice kluba. 

Klub je nositelj najuspješnijega nacionalnog projekta s europskom dimenzijom za mlade EU4mE&U u 2018./19. te dobitnik međunarodnoga Charlemagne/Karlo Veliki priznanja. Učenici debatanti sudionici su brojnih događanja i mobilnosti u organizaciji škole i Europskoga doma Slavonski Brod. ETwinning projekt debatnoga kluba Every Vote Counts u 2018./19. dobitnik je europske nagrade i priznanja te nacionalne i europske oznake kvalitete. Dva nagrađena projekta uvelike su doprinijela pozivu Europskoga parlamenta da se uključimo u program Škola ambasador Europskoga parlamenta te pozivu Agencije za mobilnost i programe EU na prijavu za stjecanje statusa eTwinning škole.

I ti možeš biti član(ica) školskoga debatnog kluba!


Debatni model građanskoga odgoja i obrazovanja

Autor: Ivana Opačak, 2. 10. 2021. 18:56

Od srpnja 2021. sudionici smo projekta Hrvatskoga debatnog društva Demokratsko procjepljenje - Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka. U srpnju je završen prvi, a prošloga tjedna drugi modul Treninga debatnoga modela građanskoga odgoja i obrazovanja za nastavnike i edukatore neformalnoga obrazovanja. Među 50-ak polaznika online Treninga (podijeljenih u četiri skupine) bila je i prof. Opačak, koja će tijekom ove šk. godine usvojena znanja i vještine primijeniti u radu s učenicima. 

 [više]

Debatni model građanskoga odgoja i obrazovanja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Opačak, 9. 7. 2021. 14:02

Uključili smo se u projekt Hrvatskoga debatnog društva Demokratsko procjepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka. Jučer je završen prvi modul Treninga debatnoga modela građanskoga odgoja i obrazovanja za nastavnike i edukatore neformalnoga obrazovanja. Među 50-ak polaznika online Treninga (podijeljenih u četiri skupine) bila je i prof. Opačak, koja će sljedeće školske godine usvojena znanja i vještine primijeniti u radu školskoga debatnog kluba. 

 [više]

S mladima o digitalnim uslugama namijenjenim mladima

Autor: Ivana Opačak, 29. 1. 2021. 18:07

Danas je (u vremenu od 11:00 do 12:15) održana virtualna/Zoom prezentacija Digitalne usluge namijenjene mladima. Događanje, na kojemu su sudjelovali i učenici ambasadori juniori EP-a naše škole (s prof. Opačak), organizirao je Europe Direct (koji djeluje pri Europskome domu) Slavonski Brod u suradnji sa Savjetom mladih Brodsko-posavske županije.

 [više]

Zelena i digitalna Europa - virtualni dijalog s eurozastupnikom

Autor: Ivana Opačak, 30. 10. 2020. 12:35

Danas (30. listopada 2020.) od 11:00 do 12:15 održan je virtualni dijalog (na platformi Zoom) g. Karla Resslera, hrvatskoga zastupnika u Europskome parlamentu, s mladima iz Vinkovaca i Slavonskoga Broda. Događanje je organizirao Europe Direct Slavonski Brod u suradnji s vinkovačkom Gimnazijom Matije Antuna Reljkovića, a u zanimljivu raspravu Zelena i digitalna Europa uključili su se i naši ambasadori EP-a (pod budnim okom/uhom profesorica Kovačić i Opačak). U nastavku teksta pročitajte kratku vijest ambasadorice juniorke EP-a Dajane Ivičić.

 [više]

U “Promoparkiću” aktivni i tijekom ljetnoga odmora

Autor: Ivana Opačak, 16. 7. 2020. 08:47

Naša debatantica i ambasadorica juniorka Europskoga parlamenta Dajana Ivičić (3.e) sudjelovala je jučer (15. srpnja 2020.) u "Promoparkiću", aktivnosti koju provode volonteri Romskoga nacionalnog vijeća (RNV) u sklopu programa/projekta EUROMIJA usmjerenog na poboljšanje položaja Roma kroz aktivnosti međunarodnih volontera u okviru nove inicijative Europske unije Europske snage solidarnosti.

 [više]

#EPtalks: EPAS in Times of COVID-19

Autor: Ivana Opačak, 28. 5. 2020. 20:11

Iza nas je još jedno izdanje #EPtalks virtualnoga druženja #u4cetvrtkom u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Hrvatskim ambasadorima juniorima i seniorima pridružili su se gosti iz Italije i Belgije, stoga se razgovor  na temu EPAS in Times of COVID-19 odvijao na engleskome jeziku. Videoporukom na kraju događanja rad europskih EPAS-ica podržao je i predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli.

 [više]

Članovi EDIC-a SB o ulozi i odgovornosti mladih u kreiranju zajedničke europske budućnosti

Autor: Ivana Opačak, 22. 5. 2020. 21:25

Danas je održana virtualna panel rasprava o ulozi i odgovornosti mladih u kreiranju zajedničke europske budućnosti. U raspravi, koju je moderirala Iva Perić, sudjelovalo je osam članova Europe Direct Informacijskoga centra Slavonski Brod (podijeljenih u dva mješovita tima), među kojima i dvoje učenika/ambasadora juniora Europskoga parlamenta naše škole – Dajana Ivičić (3.e) i Hrvoje Birtić (3.c). Za pohvaliti je angažman mladih ljudi koji i tijekom COVID-19 pandemije neumorno rade na promicanju vršnjačke i međuškolske suradnje te traženju odgovora na baš sve izazove suvremenoga društva.

 [više]

#EPtalks o i s influencerima

Autor: Ivana Opačak, 21. 5. 2020. 21:22

Naziv petoga, (ne samo našim) učenicima posebno zanimljivog, #EPtalks izdanja #u4cetvrtkom (u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj) bio je Sve je digitalno? Influenceri i (nova) viralnost. Današnji gosti – Marina Čulić Fischer, direktorica agencije Dialog komunikacije, Dominik Beber i Nika Pavičić, urednik i influencerica JoomBoos platforme, te Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr – u razgovoru s ambasadorima juniorima i seniorima osvrnuli su se na ulogu influencera za vrijeme (i nakon) pandemije, odnosno na pozitivne i negativne utjecaje online komunikacije i rada na javnost i određene društvene skupine. I naši su učenici mogli pitati sve što ih zanima o fenomenu influencera i njihovu utjecaju prije svega na populaciju mladih.

 [više]

Online rasprava: Što mladi mogu učiniti u vrijeme koronakrize?

Autor: Ivana Opačak, 30. 4. 2020. 17:07

Gđe Božica i Iva Sedlić te Maja Kuzmić, predstavnice Europe Direct Informacijskoga centra Slavonski Brod, danas su organizirale online/Zoom raspravu "Što mladi mogu učiniti u vrijeme koronakrize". Sudionici rasprave bili su predsjednici i članovi Parlamenta mladih grada Slavonskoga Broda i Savjeta mladih Brodsko-posavske županije te učenici i nastavnici slavonskobrodskih srednjih škola uključeni u projekte i aktivnosti Europskoga doma. Među sudionicima su bili i učenici naše škole Hrvoje Birtić (3.c) i Dajana Ivičić (3.e) te prof. Ivana Opačak.

 [više]

COVID-19: kriza koja je sve promijenila – naš online razgovor s europarlamentarcima

Autor: Ivana Opačak, 24. 4. 2020. 09:27

Jučer u 16 sati održan je prvi #EPtalksonline razgovor sa zastupnicima COVID-19: kriza koja je sve promijenila u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Naši ambasadori juniori EP-a Dajana Ivičić (3.e), Leon Ferić (3.b) i Hrvoje Birtić (3.c) te ambasadorice seniorke profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak imali su priliku čuti o stavovima govornika vezano za različite probleme tijekom ove pandemije. Također su mogli postaviti pitanja zastupnicima u Europskome parlamentu Toninu Piculi, Valteru Flegi, Karlu Resleru i Sunčani Glavak te predstavniku Hrvatskoga sociološkog društva Branku Ančiću.

 [više]

Mladi u borbi protiv korupcije

Autor: Ivana Opačak, 11. 2. 2020. 17:34

Dajana Ivičić, učenica naše škole (3.e) i članica školskoga debatnog kluba, sudjelovala je na konferenciji Youth Voice for Integrity 2020 u Varaždinu koja je okupila 20-ak mladih u starosti od 16 do 24 godine iz cijele Hrvatske. Konferenciju je organizirala Kaja Pavlinić, bivša učenice IB DP programa (The International Baccalaureate Diploma Program) Prve gimnazije Varaždin, uz financiranje Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i tehničku podršku Tehnološkog parka Varaždin.

 [više]

U utrci za status škole ambasadorice Europskoga parlamenta

Autor: Ivana Opačak, 30. 1. 2020. 12:58

U organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj 27. i 28. siječnja 2020. u Zagrebu je održan seminar za profesore iz hrvatskih srednjih škola koji sudjeluju u programu „Škole ambasadori Europskoga parlamenta”. Temeljem sjajnih rezultata projekta EU4mE&U naša je škola u listopadu 2019. dobila službeni poziv za uključivanje u Program te će se u ovoj školskoj godini boriti za stjecanje statusa škole ambasadorice. Na seminaru u Zagrebu sudjelovala je Ivana Opačak, prof. hrv. i eng. jezika, ambasadorica seniorka zadužena za provedbu i diseminaciju projektnih aktivnosti s učenicima/ambasadorima juniorima u našoj školi.

 [više]

Europski tjedan strukovnih vještina u školi i na terenu

Autor: Marija Deanković, 12. 12. 2019. 08:42

I ove smo godine, kao službeni europski partner, obilježili Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Naše su aktivnosti vidljive i škola prepoznatljiva na međunarodnoj interaktivnoj karti strukovnih događanja. Moto je ovogodišnjega (četvrtog) Tjedna Discover your talent/Otkrij svoj talent, a ciljevi su podizanje svijesti o važnosti strukovnoga obrazovanja u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici te razvijanje strukovnih vještina upravo kroz njegovanje i primjenu osobnih talenata.

 [više]

Europska oznaka kvalitete za dva eTwinning projekta škole

Autor: Marija Deanković, 31. 10. 2019. 06:55

Središnja služba za podršku eTwinningu iz Bruxellesa nagradila je Europskom oznakom kvalitete školu, profesoricu hrvatskoga i engleskog jezika Ivanu Opačak i njene učenike za rad na međunarodnim eTwinning projektima Valuentrepreneurship For Our Community i Every Vote Counts realiziranim u školskoj godini 2018./2019. Ovom oznakom škola je prvi put dobila priznanje za jedinstveno postignuće u okviru eTwinninga (jedne od aktivnosti programa Erasmus+) na razini Europske unije. Nagrađeni eTwinning projekti predstavljeni su na panoima u predvorju škole tijekom Dana Erasmusa (10.-11. listopada 2019.).

 [više]

U Tjednu cjeloživotnoga učenja prilike za učenje za učenike i nastavnike

Autor: Marija Deanković, 4. 10. 2019. 21:24

Tjedan cjeloživotnoga učenja nacionalna je obrazovna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kojoj se i ove (13. po redu) godine, od 30. rujna do 6. listopada, građanima na neposredan, često i neformalan, način prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. U našoj su školi organizirana dva stručna posjeta i eTwinning radionica, a članovi školskoga debatnog kluba sudjelovali su na sastanku mladih u Centru mladih u našemu gradu.

 [više]

Projekt EU4mE&U na natjecanju za Europsku nagradu „Karlo Veliki“

Autor: Marija Deanković, 1. 6. 2019. 18:22

Dajana Ivičić, učenica naše škole, boravila je, u pratnji profesorice Ivane Opačak, u njemačkome Aachenu (27. – 30. svibnja 2019.) gdje su se nacionalni pobjednici 28 europskih zemalja natjecali za prestižnu Europsku nagradu „Karlo Veliki“. Svake godine Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena uručuju nagradu „Karlo Veliki” za europske projekte mladima u dobi između 16 i 30 godina te nagradu istaknutom europskom/svjetskom dužnosniku za osobiti doprinos europskome jedinstvu i napretku.

 [više]

Leon i Ivan na treningu za mlade u Italiji

Autor: Marija Deanković, 25. 5. 2019. 09:00

Leon Kiseljak, učenik 2.b razreda i član debatnoga kluba naše škole, te Ivan Nekić, učenik Srednje medicinske škole u našemu gradu, sudjelovali su na treningu za mlade u talijanskome Orvietu "Adversity can be formidable occasions, a path to resilience" (16. - 24. svibnja 2019.). Mobilnost učenika omogućio je Europski dom Slavonski Brod, a Leon je, prema riječima gđe Božice Sedlić, predsjednice Doma, "nagrađen za vrijedan doprinos na Međunarodnome parlamentu mladih u Tjednu Europe u našemu gradu". 

 [više]

Europski tjedan ispunjen aktivnostima

Autor: Marija Deanković, 9. 5. 2019. 19:42

U Tjednu Europe (7. – 9. svibnja 2019.) u slavonskobrodskome Centru mladih održan je trodnevni Međunarodni parlament mladih (u organizaciji Europskoga doma) koji je okupio preko stotinu mladih iz 11 europskih zemalja, a na kojemu su sudjelovali i učenici naše škole. Dvoje učenika nagrađeno je za najkreativnije videoradove #ovajputglasam , a devetero učenika, u pratnji profesorica Ivane Žalac i Ivane Opačak, sudjelovalo je u simulaciji rada Europskoga parlamenta i na debatnome turniru Let's get real & talk about the future of youth and what kind of Europe we want. Profesorice stranih jezika u školi su obilježile Dan Europe i Dan eTwinninga.

 [više]

Europska nagrada za eTwinning projekt Every Vote Counts

Autor: Marija Deanković, 18. 4. 2019. 07:47

Učenici naše škole, s prof. Opačak, uredili su pano u predvorju škole kako bi predstavili rezultate rada na eTwinning projektu Every Vote Counts koji je prošloga tjedna osvojio europsku nagradu. Početak je to aktivnosti u travnju i svibnju kojima će se (punoljetne) učenike škole podsjetiti na važnost promišljanja o svome pravu, ali i građanskoj dužnosti - glasati na predstojećim europskim izborima.

 [više]

Dva izazova – dvije pobjede na festivalu English All Around

Autor: Marija Deanković, 1. 4. 2019. 09:47

Naši su se učenici upravo vratili sa zagrebačkog festivala English All Around – Celebrating Passion for English koji je okupio mlade kreativce i znalce engleskoga jezika iz cijele Hrvatske. Naša je škola na Festivalu imala predstavnike u dvije kategorije (od ukupno sedam) i slavila je u obje.

 [više]

Nova priznanja za videoradove našim učenicima

Autor: Marija Deanković, 26. 3. 2019. 09:11

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj na svojoj je Facebook stranici jučer objavilo imena 10 pobjednika #EDICHRVATSKA natječaja za videoradove #OVAJPUTGLASAM. Desetero autora najkreativnijih videoodgovora na pitanje zašto bi mladi trebali izaći na izbore za Europski parlament 2019. osvojilo je nagradu - sudjelovanje na Međunarodnom parlamentu mladih „Kakvu Europu želimo?“ te posjet institucijama Europske unije u Bruxellesu. I naši su učenici među njima! 

 [više]

EU4mE&U (EU za tebe i mene)

Autor: Marija Deanković, 25. 3. 2019. 17:42

Učenicima članovima školskoga debatnog kluba ovih je dana stiglo veliko priznanje iz Ureda za informiranje u RH Europskoga parlamenta. Njihov je projekt osvojio nacionalnu nagradu Europskoga parlamenta "Karlo Veliki" i proglašen je najuspješnijim projektom s europskom dimenzijom za mlade u Republici Hrvatskoj, a u svibnju o.g., u njemačkom Aachenu, natjecat će se za prestižnu titulu najuspješnijega europskog projekta za mlade.

 [više]

Maja i Josipa na mobilnosti u Nizozemskoj

Autor: Marija Deanković, 1. 3. 2019. 08:19

Just Arrange It je projekt razmjene mladih (15 – 19 godina starosti) Europskoga doma Slavonski Brod baziran na socijalnom poduzetništvu i poticanju zapošljivosti mladih. Mobilnost se održavala u Ommenu, Nizozemska, od 14. do 25. veljače 2019. godine. U razmjeni je sudjelovalo 50-ak mladih iz osam europskih zemalja – Bugarske, Španjolske, Grčke, Portugala, Italije, Litve, Nizozemske i Hrvatske.

 [više]

Naš prvi Euro tjedan vještina stečenih u SOO

Autor: Marija Deanković, 17. 12. 2018. 08:05

Naša je škola od ove godine službeni europski partner prepoznatljiv na međunarodnoj interaktivnoj karti događanja u Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Cilj ovoga Tjedna koji se, na inicijativu Europske komisije, organizira treću godinu zaredom je podizanje svijesti o važnosti strukovnoga obrazovanja (za budućnost) u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici. U našoj školi Europski tjedan vještina stečenih  u SOO obilježavao se od 10. do 14. prosinca 2018. godine.

 [više]

Debitantski debatni nastup naših učenika

Autor: Marija Deanković, 29. 11. 2018. 13:09

U okviru Programa obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Brodsko-posavske županije te pod motom E-neovisan, 28. studenog 2018. u Gimnaziji „Matija Mesić" organizirana je javna debata (natjecateljskoga karaktera) u Karl Popper formatu između učenika škole domaćina i naše škole.

 [više]

Na Dijalogu s građanima o EU i budućnosti mladih

Autor: Marija Deanković, 26. 11. 2018. 08:40

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Informacijski centri Europe Direct Slavonski Brod, Europe Direct Osijek i Tehnička škola organizirali su 23. studenog 2018. Dijalog s građanima: EU i budućnost mladih u Glazbenoj školi. Petero članova školskoga debatnog kluba ponovno je iskazalo veliki interes za teme koje se itekako tiču života mladih, a neki su i aktivno sudjelovali u Dijalogu.

 [više]

Članovi debatnoga kluba na javnim tribinama u Osijeku

Autor: Marija Deanković, 22. 11. 2018. 20:36

Osmero članova školskoga debatnog kluba Srebrni jezici, u pratnji profesora Damira Štefanića, sudjelovalo je 19. studenog 2018. na dvjema javnim tribinama (Izbori za Europski parlament – I moj glas je važan te Mojih prvih pet u EU – Kakvu budućnost želim) na Pravnom fakultetu u Osijeku. Aktivan život mladih u Europskoj uniji tema je koja itekako zanima mlade (u našoj školi).

 [više]

Međunarodni eTwinning kontaktni seminar – poticajno profesionalno iskustvo

Autor: Marija Deanković, 24. 10. 2018. 15:49

U razdoblju od 18. do 21. listopada 2018. Ivana Opačak, profesorica hrvatskoga i engleskog jezika u našoj školi, boravila je u Rigi, Latvija. Ondje je, pod vodstvom Oscarsa Kaulensa i Liene Dreimane (a u organizaciji latvijske nacionalne agencije za pružanje podrške eTwinning korisnicima), održan eTwinning kontaktni seminar Razvijanje kritičkoga mišljenja, argumentacija i debata u razredu i eTwinning projektima. Seminar je okupio 35  osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika općeobrazovnih i strukovnih predmeta (čiji su učenici starosti 12 – 18 godina) iz devet europskih zemalja – Portugala, Njemačke, Mađarske, Češke, Ukrajine, Gruzije, Litve, Latvije i Hrvatske.

 [više]

Budućnost Europe - prilike i izazovi za Slavoniju

Autor: Marija Deanković, 17. 10. 2018. 07:34

Troje članova školskoga debatnog kluba naše škole, u pratnji profesorice Ivane Žalac, sudjelovalo je na trećem Press klubu Europa (u organizaciji Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Informacijskog centra Slavonski Brod) 16. listopada 2018. u Gradskoj knjižnici.

 [više]

Na susretu mladih predstavljene mogućnosti za mlade

Autor: Marija Deanković, 5. 10. 2018. 15:40

Petero učenika (članova školskoga debatnog kluba) naše škole, u pratnji prof. Opačak, sudjelovalo je na susretu predstavnika vijeća učenika srednjih slavonskobrodskih škola, Parlamenta mladih i Savjeta mladih grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije. Susret  je organizirao Europski dom Slavonski Brod povodom obilježavanja Tjedna cjeloživotnoga učenja i Time to Move kampanje 4. listopada 2018. u amfiteatru Tehničke škole.

 [više]

#Ovajputglasam #IzboriEU2019

Autor: Marija Deanković, 12. 9. 2018. 08:42

Učenici naše škole uključili su se u nagradni videonatječaj #Ovajputglasam #IzboriEU2019 izradivši video uradak koji (u zadanih 45 sekundi) odgovara na tematski izazov Zašto bi mladi u Hrvatskoj trebali izaći na izbore za Europski parlament u svibnju 2019. godine. U osmišljavanju ovoga videa sudjelovali su doista svi učenici škole jer su svojim kreativnim odgovorima na anketno pitanje na kraju prošle školske godine usmjerili mlade autore scenarija Hrvoja Birtića (2.c) i Leona Ferića (2.b). U snimanju video uratka veliki su doprinos dali učenici 2.b, 2.c, 3.b i 4.b – svima veliko HVALA!

 [više]

 Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju