preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Login

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo, obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Vremenik informacija 

Brošura EBŠ
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

Učenički servis

Brošura za roditelje

 

Euro skills week

Natjecanje Dabar


Školska shema

Europska oznaka kvalitete

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2017.

Ovaj mjesec: 4387
Ovaj tjedan: 1207
Danas: 58
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izlet u Graz i posjet tvornici čokolade Zotter
Autor: Marija Deanković, 22. 10. 2019.

Prošle subote, 19. listopada 2019., posjetili smo Graz i tvornicu čokolade Zotter u Riegesburgu, u Austriji. Tvornica Zotter nalazi se oko 100 km od hrvatske granice, a oko 50 km od Graza.


Vlasnik tvornice čokolade Zotter je Josef Zotter i njegova obitelj. Dugi niz godina vodio je nekoliko slastičarnica u Grazu, no nakon dva bankrota izlaz je pronašao u eko proizvodnji i zdravoj hrani. Proizvodnja čokolade u ovoj tvornici temelji se na načelima zdrave organske prehrane. Organski uzgojen kakao nabavlja se na manjim obiteljskim gospodarstvima iz Južne Amerike, Konga, Indije i Nove Gvineje, koje i sam često osobno posjećuje s obitelji.

U tvornici Zotter proizvodi se više od 300 različitih čokoladnih proizvoda, a jedina je tvornica u Europi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda. Čokolada je izuzetnog okusa i njezinoj se proizvodnji posvećuje izuzetna pozornost. Jedan od Zotterovih poslovnih partnera je umjetnik Andreas H. Gratze, koji je zaslužan za dizajn omota koji pričaju priču kako o uzgajivačima, tako i o ljubiteljima čokolade.

Nakon kratkog filma krenuli smo u obilazak tvornice. Svaki posjetitelj dobio je elektronski vodič sa slušalicama i keramičku žlicu, te smo obilazili postaje na kojima smo imali priliku kušati različite vrste čokoladnih smjesa. Na izlazu je čokoladni bar gdje su učenici imali priliku sami si napraviti toplu čokoladu.

Po izlazu iz tvornice posjetitelji mogu otići u ZOO s domaćim životinjama i prošetati ili otići na ručak. Tu se nalazi tzv. „groblje čokolade“. Spomenici su u obliku čokolade, a na njima piše vrsta čokolade i godina od kad do kad je bila u proizvodnji. To su, dakle, neke vrste čokolada koje nisu bile toliko uspješne, pa su povučene iz proizvodnje (npr. čokolada sa slaninom).

Nakon razgleda ove zanimljive tvornice posjetili smo Graz, gdje smo obišli najznačajnije znamenitosti:  glavni gradski trg, Gradsku vijećnicu, zgradu Opere, Glockenspiel, Schlossberg, Uhrturm. Na Schlossberg, jednu od najljepših gradskih utvrda u Europi, učenici su se popeli stubama i uživali u prekrasnom pogledu na grad.  Nakon slobodnog vremena, uputili smo se u najpoznatiji shopping centar Seiesberg, te krenuli natrag put Slavonskog Broda.

Učenici su oduševljeno komentirali kulturni i urbani „štih“ Graza u kombinaciji s poviješću i tradicijom. Tvornica čokolade Zotter ostat će u pamćenju kao odličan primjer upornosti, kreativnog i poduzetničkog razmišljanja koji uz malo sreće i odvažnosti vode do poslovnog uspjeha i opstanka na današnjem tržištu.

Autorica teksta: Ana Radočaj

Autorica fotografija: Anita Maratović Tolić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju