preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Login

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo, obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Brošura EBŠ
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

Učenički servis

Brošura za roditelje

 

eTwinning

eTwinning
Euro skills week

Natjecanje Dabar


Školska shema

Europska oznaka kvalitete

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2017.

Ovaj mjesec: 331
Ovaj tjedan: 661
Danas: 9
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Maturanti! Treba li se pomno pripremiti za pisanje eseja ako će se…
Autor: Marija Deanković, 4. 2. 2020.

…u svibnju navršiti sto godina od objave jedne knjige pjesama? Zbirka „Preobraženja“ prva i za života jedina knjiga Antuna Branka Šimića, sastoji se od 48 redom kratkih pjesama, a posvećena je Šimićevoj zaručnici – Tatjani Marinić.


Prva pjesma „Preobraženja“ zauvijek ostaje najpoznatija i prvi stih više nije samo stih, nego je fraza oslobođena značenja ili preispunjena njime, pretvorila se u rečenicu koju oprezno sriču sve u nadi da će joj nekako vratiti onaj prvotni smisao i značenje. Hrvatsko dvadeseto stoljeće započelo tvrdnjom „Pjesnici su čuđenje u svijetu“, s kojom je Šimić raskrstio s prethodnim pjesnicima i pjesništvom svoga jezika.

Šimića je kao i niz generacija s početka vijeka, obilježila tuberkuloza. Njima je smrt bila najavljena, u njoj gotovo da nije bilo ničega čudnog neočekivanoga ni odveć sentimentalnog. U njihovoj smrti nije bilo straha čak ni onda kada je nailazila bez Boga i utjehe u Bogu. U „Preobraženjima“ smrt je najfrekventniji motiv, ali bez mraka, prirodna i bliska.

Šimić je pisao mnogo, sudjelovao je u književnom životu. On je čovjek dvojakog identiteta i s jedne strane, snažno vezan za zavičaj onaj hercegovački, a za Hercegovinom i za duboku i tamnu zemlju Bosnu koju je vise slutio i kulturno prepoznavao, nego što ju je poznavao. Šimićev avangardizam – pisao je jasno, katkad s viškom pouke i poante s lijepo nijansom naivnosti, onako kako pišu oni kojima je sudbina namijenila da zauvijek imaju dvadeset i neku.

Djevojka koju je volio kojoj su posvećena „Preobraženja“ bila je učiteljica rodom od Slavonske Požege. Tanja Marinić rodila se kao Josipa, ali ju je Antun Branko nazvao Tatjanom. Zauvijek su ostali zauvijek. U zimu 1924. on pada u postelju s teškom upalom pluća, nakon kojeg mu dijagnosticiraju tuberkulozu. Umire 2. svibnja 1925. u Zagrebu. Tanja Marinić umrla je u zimu 1966. Bila je veoma lijepa žena, suutemeljiteljica studija socijalnog rada u Hrvatskoj.

Barbara Vukovac, 2. d
Novinarska skupina Ekonomsko-birotehničke škole
Mentorica: Aleksandra Jurić, prof.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju