preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan ljudskih prava u 2. G

Autor: Marija Deanković, 11. 12. 2020.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca svake godine diljem svijeta. Na taj dan je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Tada je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika". Deklaracija se sastoji od preambule i 30 članaka u kojima su navedena brojna prava koja danas koristimo, ali i ona koja se i dalje krše u mnogim zemljama svijeta unatoč činjenici da živimo u 21. stoljeću i da smo po mnogočemu napredna civilizacija.

Članak 1. Opće deklaracije o ljudskim pravima navodi da se »Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.« U ostalim člancima ističu se pravo na život, pravo na slobodu, pravo na osobnu sigurnost, pravo svake osobe na pravično suđenje, pravo na slobodu mišljenja i vjeroispovijedi, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, koja uključuje pravo na širenje ideja putem bilo kojeg medija, pravo na slobodu okupljanja i udruživanja i brojna druga prava.

Svake godine izabire se posebna tema kojoj se posvećuje pozornost. Ove godine to je globalna pandemija virusa COVID-19 i potreba za osnaživanjem ljudskih prava u siromašnim dijelovima svijeta gdje su se pojavile još veće nejednakosti, diskriminacija i brojni propusti u zaštiti ljudskih prava. Na taj dan obično se diljem svijeta održavaju različite prosvjedne akcije s ciljem podizanja svijesti u društvu o potrebi jačanja ljudskih prava na različitim područjima.

Na web-stranici https://www.standup4humanrights.org/en/humanrightsdays2020.html možete vidjeti primjere aktivnosti koje su planirane diljem svijeta za ovu godinu.

Jednu od aktivnosti odabrali su i učenici 2. G razreda na nastavi engleskog jezika s profesoricom Anom Radočaj. Na digitalnoj platformi Wakelet izradili su i objavili vlastite GIF-ove kojima su pokušali izraziti svoje stavove i stalnu potrebu za obranom ljudskih prava. Osim toga, na nastavi engleskog jezika čitali su i diskutirali o pokretu za ljudska prava i poznatim aktivistima. Drugi zadatak bio je pronaći pjesmu na engleskom jeziku koja se bavi problematikom ljudskih prava, komentirati riječi tih pjesama i opisati što svatko od nas može učiniti kako bismo promijenili i poboljšali društvo u kojem živimo.  

Sve što smo napravili možete pogledati ovdje: https://wke.lt/w/s/r8PgDA

Pohvala svim učenicima na zanimanju za ovu temu, te na uloženom trudu u kreiranju zajedničke platforme.

Ana Radočaj, prof.
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju