preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Novinarska skupina

Radovi učenika koji su članovi Novinarske skupine EBŠ pod mentorstvom prof. Aleksandre Jurić.


Radovi novinara EBŠ

NOVINARSKA GRUPA EBŠSB: KREATIVNI KUTAK UČIONICE 1. A

Autor: Antonija Stvorić, 27. 5. 2022. 16:23

Šareni pano za približavajući veseli rastanak…

 

 

 [više]

NOVINARSKA GRUPA EBŠSB: ŠTO SU „FAKE NEWS“ I KAKO IH PREPOZNATI?

Autor: Antonija Stvorić, 23. 5. 2022. 18:59

„Vjeruj u polovinu onoga što vidiš i ništa od onoga što čuješ"

- Edgar Allan Poe –

 [više]

NOVINARSKA GRUPA – 4.C LARA OSTOJČIĆ I NINA KOVAČEVIĆ : U SPOMEN NA MOLIERA PREDSTAVNIKA „ZLATNOG VIJEKA“ – J.B.P. MOLIÈRE

Autor: Antonija Stvorić, 12. 5. 2022. 12:52

Tema ovog novinarskog članka je obljetnica 400. godina rođenja Moliera. Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, bio je francuski pisac, redatelj, glumac, komediograf, scenarist i književnik, jedan od velikana humoristične satire. Sam je sebe nazvao Moliere kao pseudonim. Kao što naslov govori jedan je od najvećih predstavnika „zlatnog vijeka“ francuske drame i kazališta 17. stoljeća.

 [više]

NOVINARSKA GRUPA EKONOMSKO-BIROTEHNIČKE ŠKOLE - od Nine Kovačević i Lare Ostojčić iz 4.c U SPOMEN NA VESNU PARUN

Autor: Antonija Stvorić, 7. 4. 2022. 17:09

„Žena koralj, žena hrid“… za nas živi kroz pjesme stoga sretan stoti rođendan prvoj hrvatskoj otočnoj pjesnikinji!

 [više]

NOVINARSKA GRUPA EKONOMSKO-BIROTEHNIČKE ŠKOLE SLAVONSKI BROD: „Onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe.” – J.K. Rowling

Autor: Antonija Stvorić, 21. 3. 2022. 18:28

Kada govorimo o čitanju, volimo isticati kako čitanjem možemo puno toga naučiti, kako čitanjem možemo dospjeti u druge svjetove, kako nas čitanje čini boljim osobama, čitanjem razvijamo empatiju, rječnik i slično. 

Vjerujemo da postoji knjiga za svaku osobu, samo je trebate otkriti. Nemojte propustiti pronaći je i dopustiti da obogatite vlastiti život.

 [više]

Novinarska grupa Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod: NOĆ KNJIGE

Autor: Antonija Stvorić, 16. 3. 2022. 09:17

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. 

 [više]

Novinarska grupa Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod: NAJLJEPŠI CITATI UTJECAJNIH ŽENA KROZ POVIJEST

Autor: Antonija Stvorić, 7. 3. 2022. 20:12

Danas, 8. ožujka, idealna je prilika da se prisjetimo nekih od najljepših citata koje su utjecajne žene na području politike, mode, književnosti i općenito djelovanja u društvu ostavile zapisane kroz povijest.

 [više]

Humor u doba korone - Novinarska grupa Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod

Autor: Antonija Stvorić, 5. 3. 2022. 19:56

Netko je humor i smijeh usporedio s mijenjanjem pelena: neće trajno riješiti problem, ali stvari će privremeno biti podnošljive. I mi ćemo (barem privremeno) biti podnošljivi i sebi i drugima.

I znanost potvrđuje: ljudi koji su skloni vidjeti smiješnu stranu neke situacije, puno lakše izlaze na kraj s njom i pod manjim su stresom od onih koji vide samo crnu i iritirajuću stranu onoga što im se događa. Dakle, smijte se (osobito ako ništa drugo ne možete učiniti): nasmijavajte druge (osobito kad je to jedino što možete učiniti).

 [više]

NOVINARSKA GRUPA ZA UČENIKE: 1952.godine J. D. Salinger objavio je roman „Lovac u žitu“

Autor: Antonija Stvorić, 23. 1. 2022. 17:42

HOLDENE, HVALA TI I SRETAN 70. ROĐENDAN

Što je bilo tako čarobno u Holdenu Caulfieldu? Bio je sve ono što mi nismo mogli biti, i pobjegao je, napokon, od roditelja i od škole, o čemu je većina nas samo sanjala. Bio je otvoren, buntovan, drzak, bezobrazan, svojeglav, tvrdoglav kao magarac i kao takav nije se slago s vršnjacima, ni sa školom. S čitavim svijetom!

 [više]

Za naše maturante pobliže od novinarske grupe: Zabrinuti nobelovac pobunjenog duha i kreativnog neposluha

Autor: Antonija Stvorić, 8. 12. 2021. 19:15

Ove je 2021. točno 61. Godina otkad je u automobilskoj nesreći poginuo Albert Camus. Bilo mu 47., ta je smrt šokirala svijet. A tri godine prije smrti Camus, francuski Alžirac, alžirski Francuz dobio je Nobela za književnost.

 [više]

Uz GODINU ČITANJA od Novinarske grupe: BIBLIOTERAPIJA, terapija IZMEĐU KORICA

Autor: Antonija Stvorić, 17. 10. 2021. 14:11

Što je tako magično i iscjeljujuće unutar korica knjiga?  Kako kvalitetno isplanirati vrijeme uz knjigu?

 [više]

Voditeljica Aleksandra Jurić i novinarska grupa savjetuju: Kako uvježbati svoj um da ostane usredotočen na čitanje

Autor: Antonija Stvorić, 11. 10. 2021. 18:41

Došli ste na kraj stranice i shvatili da ne znate što ste pročitali? Vlada je ovu godinu, na poticaj ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, proglasila "Godinom čitanja". 

 [više]

Novinarska grupa za roditelje i učenike

Autor: Antonija Stvorić, 15. 9. 2021. 17:32

Carnet je izdao pripćenje da je za početak ove školske godine roditeljima i učenicima gotovo svih škola u Hrvatskoj ponudio e-Dnevnik u obliku mobilne aplikacije.

 [više]

Mogućnost online edukacija

Autor: Marija Deanković, 20. 4. 2020. 07:49

Naša novinarska skupina istražila je ponudu online edukacija kako bismo ovo vrijeme kad smo doma što kvalitetnije iskoristili uz najpopularnije i potpuno besplatne stranice koje je korisno posjetiti.

 [više]

Novinarska grupa preporučuje

Autor: Marija Deanković, 17. 4. 2020. 13:06

Google Arts&Culture udružio se s više od 2500 muzeja i galerija diljem svijeta koji su se otvorili za virtualne ture i online izložbe. Među njima su i najveći - British Museum, Louvre, Guggenheim New York, Musee d'Orsay, Pergamon, Rijksmuseum, ali mi ovom prilikom skrećemo pozornost na virtualnu turu muzejom koji vjerojatno niste imali prilike posjetiti: La Casa Azul  (Plava kuća), Muzej Fride Kahlo u Meksiku.

 [više]

Spisateljica u našoj školi

Autor: Marija Deanković, 3. 3. 2020. 17:49

Novinarska skupina naše škole nakon pretraživanja čitalačke platforme Wattpad (www.wattpad.com) izdvaja i preporučuje književne uratke naše maturantice Karle Horvat (4. d) različitih tematskih osnovica, od fikcije, ljubavi, akcije, tajne do - preživljavanja.

 [više]

Buduće ekonomiste moglo bi zanimati…

Autor: Marija Deanković, 4. 2. 2020. 17:41

Thomas Piketty: KAPITAL I IDEOLOGIJA

Knjiga vjerojatno najutjecajnijeg ekonomista nove generacije koja je odmah nakon izlaska izazvala golemu pozornost diljem svijeta govori ovako: „Oni s nekoliko stotina milijuna eura, ili nekoliko milijardi, morat će podijeliti moć.“ Ako se dubinski ne promijeni sadašnji ekonomski sustav, tako da bude više jednakosti, moglo bi se vrlo brzo pokrenuti razaranje sadašnje hiperkapitalističke i digitalne globalizacije svijeta.

 [više]

Maturanti! Treba li se pomno pripremiti za pisanje eseja ako će se…

Autor: Marija Deanković, 4. 2. 2020. 16:53

…u svibnju navršiti sto godina od objave jedne knjige pjesama? Zbirka „Preobraženja“ prva i za života jedina knjiga Antuna Branka Šimića, sastoji se od 48 redom kratkih pjesama, a posvećena je Šimićevoj zaručnici – Tatjani Marinić.

 [više]

 Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju