preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Don't Throw & Pollute - Reuse

Na kraju eTwinningova projekta Don't Throw & Pollute - Reuse

Autor: Ivana Opačak, 12. 6. 2020.

Don’t Throw & Pollute – Reuse projekt je koji na eTwinningovoj platformi od rujna 2019. provodi dio učenika 2.e razreda i prof. Opačak s partnerima iz Njemačke, Francuske, Albanije i Turske. Cilj je projekta (bio) umrežavanje timova učenika (15-19) koji će, samostalno i surađujući, istraživati tematsku mrežnu građu, kreirati digitalne (obrazovne i promidžbene) materijale kako bi učili i svoje vršnjake poučavali o klimatskim promjenama i zagađenju okoliša te mjerama sprječavanja i uklanjanja ekoloških problema (3Rs – Reduce, Reuse, Recycle). Poseban je naglasak stavljen na praktične školske/lokalne aktivnosti – kreiranje ekokutaka u školama, organizaciju ekoradionica usmjerenih na sadnju drveća, prikupljanje i odvajanje otpada te ponovnu uporabu odbačenih ili nekorištenih materijala (Reuse) – s ciljem smanjenja otpada i zagađenja okoliša. Projekt je trenutno u evaluacijskoj i diseminacijskoj fazi te je prijavljen na natječaj AMPEU za stjecanje oznake kvalitete.

Iako smo mnoge aktivnosti i (ne samo) digitalne materijale već predstavili na mrežnoj stranici naše škole, za potrebe diseminacije projekta na jednome mjestu objedinjujemo najistaknutija postignuća hrvatskoga tima: izrada videorada Što EU čini za mene i moju budućnost po pitanju zaštite okoliša programa Euroscola Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj, izrada višejezičnih Vokija povodom obilježavanja Dana europskih jezika, izrada projektnoga logotipa i postera te pokretanje dviju Tricider rasprava za odabir najuspješnijih radova, pokretanje Tricider rasprave How Do We Pollute & How to Stop Polluting, ekoradionica izrade božićnih ukrasa i darova od odbačenih materijala, izrada ekoloških Genial.ly kvizova Not So Plastic Fantastic i Recycle or Reuse, izrada kviza Tko želi biti milijunaš na temelju zajedničkih projektnih materijala nastalih metodom slagalice, izrada videorada koji diseminira aktivnosti hrvatskoga tima u listopadu 2019., izrada božićnoga logotipa i digitalnoga adventskog kalendara s motivirajućim ekoporukama hrvatskoga tima, izrada projektnoga ekokalendara za 2020. na temelju radnih materijala svih projektnih timova, izrada videorada s ekološkom porukom (tzv. moto) hrvatskoga tima i izrada postera s ekoporukama svih projektnih partnera koji je pretvoren u e-slagalicu… Projektni su partneri zajednički obilježili Dan sigurnijega interneta eTwinning Live i WhatsApp sastankom na kojemu su predstavljeni tematski radovi učenika.

Danas predstavljamo zajedničke radove koje su, na temelju radova svih projektnih partnera, izradili članovi turskoga tima – OVDJE možete pogledati diseminacijski video s ekološkim videoporukama svih projektnih partnera, a pozivamo vas i da prelistate e-knjigu obrazovnih ekomaterijala nastalih metodom slagalice.

Ovaj je projekt postao dio EPAS programa naše škole i predstavljen je u Europskome (školskom) kutku neposredno prije pandemije te u COVID-19 Padletu prof. Opačak i njezinih učenika tijekom nastave na daljinu.

O projektu je prof. Opačak, njegova osnivačica i voditeljica, govorila i na javnome mrežnom seminaru Kava s eTwinning ambasadorima u lipnju o.g., a tom su prigodom predstavljene i druge aktivnosti nastavnice I njezinih učenika tijekom nastave na daljinu.

Sve su ovogodišnje aktivnosti objedinjene u projektnome blogu Don’t Pollute – Reuse i na projektnoj Facebook stranici koje prof. Opačak uređuje s projektnom partnericom iz Turske. Evo što na kraju projektnoga rada kažu učenici sudionici...

(PO)HVALA svim učenicima članovima hrvatskoga eTwinning tima! Željno iščekujemo rezultate evaluacije… i nadamo se još jednoj oznaci kvalitete!

Ivana Opačak, prof.
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju