preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope

Tjedan u znaku eTwinninga, europskih jezika i turizma

Autor: Ivana Opačak, 26. 9. 2020.

I ove smo godine, višejezičnim aktivnostima kroz međupredmetnu i međunarodnu suradnju, obilježili Europski dan jezika (26. rujna) i Svjetski dan turizma (27. rujna). Cilj je bio podići svijest o pripadnosti zajednici europskih naroda, uputiti na važnost turizma (osobito u ruralnim područjima i osobito danas, tijekom COVID-19 pandemije) te važnost cjeloživotnoga učenja materinskog i stranih jezika kako bi se povećala višejezičnost, mobilnost i međukulturalno razumijevanje.

 

Europski dan jezika u našoj školi

Nikolina Mrkonjić, učenica 3.e razreda, osmislila je prekrasan dizajn službene “2021 EDL” majice. Isti je prijavila na nacionalni/međunarodni natječaj uz prekrasnu poruku: Dizajnom majice želim ukazati na zapostavljenost gluhonijemih osoba na Europski dan jezika i dati im pažnju i ulogu koju zaslužuju – i oni su dio Europske unije, ravnopravni članovi čiji se jezik treba učiti i čuti!

Pobjednik/-ca natječaja imat će čast vidjeti svoj dizajn na službenoj majici Europskoga dana jezika sljedeće godine, a na poklon će dobiti 10 majica koje će moći darovati prijateljima iz razreda. Mi nismo čekali da Nikolina pobijedi… Ona je za nas već pobjednica – otisnuli smo njezin dizajn (doduše, na skroman broj majica) i već smo ponosni ambasadori poruke s njezinim potpisom. Na fotografiji su i pobjedničke kreacije 2019. i 2020..

 

Učenici 1.a, 1.e i 2.c na nastavi engleskoga jezika (s prof. Ivanom Opačak) izrađivali su višejezične digitalne materijale („vokije“) kako bi se osobno predstavili (zamišljenim i stvarnim) europskim partnerima u novome eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe. Profesorica je predstavila prošlogodišnje trojezične radove učenika (sadašnjeg) 3.e Andreja Hasa i Sare Ratković te održala kratku radionicu izrade “avatara koji govori”, a učenici su s lakoćom primijenili (i unaprijedili) svoje digitalne i jezične vještine.

Veseli spoznaja da su učenici svoja znanja i vještine nakon nastave podijelili s vršnjacima s kojima se privatno druže; tako su nam se u projektne aktivnosti uključili i učenici iz drugih (profesorici dotad “nepoznatih”) razreda. Evo nekoliko lijepih primjera (koje možete vidjeti/čuti klikom na ime autorice): trojezični Voki Danijele Mitrović (1.e), trojezični Voki Sare Bukete i Elene Kljajić (2.c), dvojezični Voki Ivone Grgić i trojezični Voki Dore Fligić (2.e). Čak 20 učenika od danas su novi/stari eTwinneri i njihovi su radovi objavljeni u projektnome TwinSpace-u – pozadinu virtualnoga zida/Padleta krasi Nikolinin EDL dizajn!

Učenici 2.c (kojima je prošle godine učenik Andrej održao istu radionicu) iskoristili su svoje digitalne i jezične vještine kako bi kreirali “vokije” na engleskome jeziku, predstavili svoje ljetne “avanture” i poslali lijepe poruke podrške prijatelju Robertu koji nastavu pohađa na daljinu. S Robertom smo održali jedan online/live-lesson – i on je s nama podijelio svoje ljetne doživljaje (in English, of course) i poručio kako mu škola “na blizinu” silno nedostaje!

 

Višejezičnost i Svjetski dan turizma

Učenik Andrej Has “doradio” je video koji je (za potrebe eTwinningova projekta Medo ambasador EP-a putuje Lijepom Našom) izradio Hrvoje Birtić (4.c) i koji predstavlja brodske lokacije koje je medvjedić posjetio tijekom boravka u našoj školi. Učenici 3.e Lovro Klaso, Iris Ivančić, Nikolina Mrkonjić, Ivona Matković, Leonarda Montibeler i Andrej Has zajednički su radili u Googleovu dokumentu kako bi preveli tekst s hrvatskoga na engleski jezik, a Sara Ratković, Fiorella Furić i Ema Japarić obogatile su video zvučnim zapisima na talijanskome i njemačkom jeziku. Videorad koji je pohvalila i njihova profesorica njemačkoga (i talijanskog) jezika možete pogledati OVDJE. Pogledajte i našu e-čestitku koju smo, povodom proslave jezika i turizma, izradili za naše međunarodne partnere!

Birajući lokacije koje bismo predstavili nacionalnim i međunarodnim (eTwinning) partnerima, otišli smo i dalje od grada… i u ruralna područja…Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna u čitavom svijetu, a svake godine nosi drugačiju poruku koja jača svijest o turizmu i njegovu gospodarskom i društvenom značaju. Tema ovogodišnjega svjetskog dana turizma je „Turizam i ruralni razvoj“ jer razvojem COVID-19 pandemije kretanja ljudi su se uvelike smanjila što je dovelo i do gubitaka u sektoru turizma.

Cilj ovogodišnje teme je potaknuti zanimanje za turističke destinacije izvan gradova, mala i manje posjećena mjesta i na taj način promicati održiv i odgovoran turizam. S tim ciljem su učenici 1.a, 1.e, 1.g, 2.c, 3.e i 4.e u sklopu nastave turizma (s prof. Vanjom Bano) i engleskoga jezika razvijali svoje digitalne vještine koristeći alate Padlet i Wakelet kako bi izradili interaktivnu promotivnu kartu Slavonije. Karta (kojoj možete pristupiti OVDJE) obuhvaća tri županije iz kojih naši učenici dolaze: Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, ali i grad Slavonski Brod. Učenici su na karti podijelili privatne fotografije najdražih lokacija u svome mjestu, uz kratak opis na engleskome jeziku, te na taj način prikazali zašto je odabrani krajolik toliko poseban za njih. Nakon izrade karte virtualno smo prošetali po županijama i pregledali sve prekrasne fotografije; i drugi su učenici podijelili svoje fotografije, a neki su i sami poželjeli što prije posjetiti još neviđene lokacije. 

 

ETwinning-slavlje jezika i turizma

Na sam Europski dan jezika (26. rujna 2020. u 10 sati) održana je Zoom videokonferencija s nacionalnim i međunarodnim eTwinning-partnerima. Tom su prigodom učenici predstavili svoje školske timove, škole, gradove/sela i države koristeći materinske i strane jezike. Poseban je naglasak bio na predstavljanju ruralnih destinacija – u skladu s ovogodišnjim motom Svjetskoga dana turizma. Našu je školu sjajno predstavilo devetero učenika - Danijela Mitrović, Doris Živković, Maja Vinković i Patrik Aračić (1.e), Gabrijela Karačić (2.c), Ivona Grgić, Ema Šišmanović i Dora Fligić (2.e) te Nikolina Mrkonjić (3.e), a virtualnom galerijom koju možete pogledati OVDJE vodila ih je prof. Opačak. Zajedno s eTwinning-partnerima iz Azerbajdžana, Hrvatske (Konjščina), Italije, Grčke, Rumunjske, Portugala i Turske učenici su izradili pozdravni video na svojim materinskim jezicima koji možete pogledati OVDJE.

Kao jedni od "domaćina" eTwinningova projekta SSchools4SEUrope, preuzeli smo inicijativu izrade prvoga diseminacijskog videorada (za mjesec rujan). Pogledajte...

Na OVOJ POVEZNICI pratite naš projektni blog koji uređuju projektni partneri.

(PO)HVALA svim učenicima i našim partnerima koji su doprinijeli obilježavanju ovogodišnjega Europskog dana jezika i Svjetskog dana turizma!

Sretno novim eTwinnerima u novim projektnim izazovima!!!

 

Autorice teksta i koordinatorice provedenih aktivnosti:

Vanja Bano, prof., i Ivana Opačak, prof.

 
 
 
 
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju