preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope

O Erasmusu i eTwinningu tijekom Dana Erasmusa – iz perspektive ambasadora EP-a

Autor: Ivana Opačak, 17. 10. 2020.

Predstavljamo još nekoliko fizičkih i virtualnih događanja koja su obilježila ovogodišnje Dane Erasmusa u našoj školi. Najzanimljiviji je bio virtualni/Zoom sastanak We Care about Erasmus+ & Share učenika i nastavnika dviju partnerskih škola (Srednje škole Konjščina i naše škole) te predstavnika lokalnih udruga – Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije i Europskoga doma i Europe Directa Slavonski Brod. Sastanak je održan uoči Svjetskoga dana kravate. Učenici i nastavnici eTwinneri i ambasadori Europskoga parlamenta partnerskih škola razmijenili su svoja iskustva mobilnosti i predstavili rezultate projektnoga rada. Online događanje u kojemu smo škola-partner dio je službenoga programa Erasmus Days 2020.

 

U listopadu – Time 2 Move

U ponedjeljak (12. listopada 2020.) učenicima je predstavljena europska kampanja Time to Move koja tijekom listopada promiče mobilnost i neformalno učenje. O događanju smo već pisali na ovoj poveznici. Ovom prilikom, a to smo učinili i tijekom Zoom sastanka, zahvaljujemo višegodišnjim partnerima – predstavnicima Europskoga doma i Europe Directa u našem gradu – jer upravo su oni otvorili vrata učenju na terenu (u RH i EU) brojnim učenicima (ambasadorima i debatantima) naše škole. Učenicima je predstavljen i filmski uradak Gender Equality koji su izradili nadareni Brođani tijekom Erasmus+ projekta Eyes on the EU (u kojemu je Europe Direct Slavonski Brod partner). Rodna ravnopravnost globalni je cilj koji će naši učenici i nastavnici detaljnije obrađivati tijekom rada na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe, stoga će nam i ovaj materijal biti od koristi.

 

Europski status naše škole

Istoga dana (12. listopada 2020.) našim su ambasadorima Europskoga parlamenta uručena zaslužena priznanja za doprinos promicanju europskih institucija, poučavanju o Europskoj uniji i jačanju europske dimenzije obrazovanja. Na zid u predvorju škole postavljene su i dvije plakete koje od ovoga tjedna ističu europski status naše škole – Škole ambasadorice Europskoga parlamenta i eTwinningove škole. Prepoznatljivi simbol bit će i zastava s oznakom eTwinningove škole.

 

eTwinningov projekt SSchools4SEUrope

Međunarodni eTwinningovi partneri obilježili su Dane Erasmusa u svojim školama i lokalnim sredinama, a zajedno smo u TwinSpace-u kreirali oblak riječi koji svjedoči o važnosti i atraktivnosti Erasmus mobilnosti.

Učenici i nastavnici dviju nacionalnih škola partnerica/koordinatorica (SŠ Konjščina i EBŠ) okupili su se na subotnjem jutarnjem Zoomu (17. listopada 2020. u 10 sati) kako bi razmijenili svoja iskustva mobilnosti i neformalnoga učenja te učvrstili online poznanstva prije pokretanja zajedničkoga Erasmus projekta. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Europskoga doma i Europe Directa u našem gradu – gđe Božica i Iva Sedlić te gđica Maja Kuzmić – koji su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog sudjelovanja brojnih učenika naše škole u njihovim (inter)nacionalnim projektima.

 

Učenici SŠ Konjščina Karla Božić, Petra Glumpak, Karlo Gašparić i Mihaela Ričko sa svojim su nastavnicama predstavili iskustva mobilnosti, tri programa i rezultate Erasmus+ projekta Vežite se! Polijećemo! koji su uspjeli ostvariti u jeku COVID-19 pandemije. Govorili su o budućnosti digitalnoga poslovanja i predstavili impresivne radove učenika – Smart home i e-Buggy – koje partnerska tvrtka Vitalis čuva kao ogledne primjere za sve druge učenike i nastavnike koji će u njihovu okruženju obavljati stručnu praksu i učiti za budućnost.

G. Hrvoje Novak, predstavnik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, s učenicima i prof. Marijom Brkić predstavio je Erasmus+ project ZEuZ (Za mlade Europljane u Zagorju) koji je u tijeku i koji je mladim ambasadorima u Konjščini otvorio vrata Europe i novim europskim mobilnostima. Tijekom sastanka svoje je iskustvo (iza Erasmus mobilnosti) podijelila majka jedne učenice (sudionice mobilnosti). Svim je sudionicima “čestitala Dane Erasmusa” i zahvalila zbog svega što su učinili kako bi "učenicima omogućili da uče u školi za život”.

 

I naši su ambasadori juniori (opet) briljirali! Prof. Opačak upravljala je PowerPoint prezentacijom u kojoj su objedinjena iskustva mobilnosti naših ambasadora/eTwinnera/debatanata (srpanj 2018. – rujan 2020.), a svoj su entuzijazam s nacionalnim partnerima osobno podijelili sudionici mobilnosti. Pridružila nam se i bivša učenica škole, danas studentica, Maja Poljarević koja i nakon srednje škole svakodnevno svjedoči brojnim prednostima koje su joj donijela inozemna putovanja i trenutci neformalnoga učenja u srednjoj školi.

 

Dajana Ivičić govorila je o svom sudjelovanju na treningu za mlade tijekom Erasmus+ projekta Europskoga doma Clicking with Voters (Veliko Trnovo, Bugarska, listopad 2018.), razmjeni mladih u okviru Erasmus+ projekta Clicking with Voters (Krakow, Poljska, prosinac 2018.), Erasmus+ projektima Europskoga doma Adversity Can Be Formidable Occasions, a Path of Resilience (Orvieto, Italija, listopad 2019.; Dajana je govorila i o iskustvu Leona Kiseljaka na prvome dijelu ovoga treninga u svibnju 2019.) i Connectivity (Ommen, Nizozemska, rujan 2020.).

 

Maja Poljarević predstavila je svoje prvo iskustvo stručne prakse tijekom školskoga Erasmus+ projekta Nauči. Primijeni. Koristi! (Wroclaw, Poljska, studeni 2018.) i ljetni jezično-kulturološki tečaj u Engleskoj (SOL, Barnstaple, Devon, UK, srpanj/kolovoz 2018.).

 

Josipa Bitunjac i Maja Poljarević govorile su o iskustvu razmjene mladih u okviru Erasmus+ projekta Europskoga doma Just Arrange It (Ommen, Nizozemska, veljača 2019.). Josipa je također predstavila svoju mobilnost u okviru KA2 Erasmus+ projekta Project-Based Learning u kojemu je škola bila partner (Perugia, Italija, studeni 2019.).

 

Hrvoje Birtić, Nikolina Mrkonjić i Dajana Ivičić podijelili su iskustva sa stručne prakse tijekom školskoga Erasmus+ projekta Praksom do posla (Wroclaw, Poljska, studeni 2019.). Hrvoje i Dajana govorili su i o svome nagradnom putovanju u posjet europskim institucijama (Bruxelles, Belgija, veljača 2020.) u organizaciji Europe Directa Hrvatska i Predstavništva Europske komisije u RH.

 

Andrej Has predstavio je svoju mobilnost u okviru KA2 Erasmus+ projekta S.T.E.P.+ u kojemu je škola partner (Champagnole, Francuska, siječanj 2020.).

 

Prof. Opačak podijelila je svoja iskustva mobilnosti – Erasmus+ seminar Razvijanje poduzetništva u razredu u Londonu, UK (srpanj 2018.); eTwinningov kontaktni seminar Kritičko mišljenje, argumentacija i debata u Rigi, Latvija (listopad 2018.); dva ljetna tečaja engleskoga jezika i kulture za učenike u eng. pokrajini Devon (Bideford, 2018., Barnstaple, 2020.) s posebnim naglaskom na realizaciju posljednjega putovanja tijekom COVID-19 pandemije. Također je uputila prisutne nastavnike u mogućnost pohađanja online Erasmus+ seminara (tzv. MOOCs), osobito tijekom pandemije, te stjecanja europskih kvalifikacija (tzv. Youthpass). Podijelila je i svoje šestotjedno online MOOC iskustvo – Erasmus+ Funding Opportunities for Youth (Canvas Network, srpanj/kolovoz 2020.).

 

Prof. Opačak iskoristila je prigodu kako bi zahvalila mladim eTwinnerima na predanome projektnom radu koji je okrunjen sjajnim rezultatima – čak 5 projekata naše škole nagrađeno je Nacionalnom oznakom kvalitete u 2019. i 2020., a dva su projekta nagrađena Europskom oznakom kvalitete u 2019. (i nadamo se još pokojem europskom priznanju)! Naša škola danas – upravo zahvaljujući njima – nosi titulu eTwinningove škole. Uzmemo li u obzir činjenicu da je program Erasmus+ velikim dijelom izgrađen upravo na temeljima eTwinninga, ne sumnjamo i u njihove nove Erasmus uspjehe.

 

Ne iznenađuje činjenica da su sudionici (pr)ocijenili ovo Zoom druženje, kao i svoja iskustva mobilnosti, osobito korisnim i zanimljivim. Evo zajedničkoga Mentimeter oblaka riječi sudionika događanja!

 

Zahvaljujemo prijateljima i partnerima iz SŠ Konjščina te svim sudionicima sastanka!  Posebno zahvaljujemo učenicima - novim ambasadorima - koji su se kao slušatelji uključili u projektni sastanak kako bi podržali govornike naše škole (Sara Buketa, 2.c, Antonio Smoljanović, 3.d, i Stjepan Gusak, 1.a)! 

Radujemo se novim projektnim izazovima i uzbuđenjima…, novim eTwinning avanturama koje će uroditi novim Erasmus+ mobilnostima…

U listopadu slavimo Erasmus Dane jer (ne samo) u listopadu je Time 2 Move – vrijeme za mobilnost u svrhu učenja! 

Na sastanku uoči Svjetskoga dana kravate svi su sudionici s ponosom nosili kravatu.

Šaljemo pozdrave iz grada kravate!!!

Ambasadori juniori EP-a i Ivana Opačak, prof. savjetnik
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju