Datum objave: 6. studenoga 2023.
Kategorija: Strani jezici | Vijesti

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježen je i na nastavi stranih jezika. Učenici su ukrasili prigodne panoe, pokazali svoja znanja i vještine korištenja stranih jezika te sudjelovali u kvizovima i zabavnim igrama.

Učenici 1. a, 1. d i 2. b razreda uredili su pano u učionici 27, a u tu svrhu svatko od učenika trebao je istražiti jednu državu Europe. Za svaku od 45 država učenici su trebali pronaći informacije o zadanoj državi, tj. glavni grad, službeni jezik (jezike), broj stanovnika, s kojim državama graniči, karakterističnu hranu te zanimljive informacije o toj državi. Nakon toga, učenici su nacrtali i obojili zastavu, što im se činilo kao najzanimljiviji dio zadatka.

Tijekom sljedeće aktivnosti, učenici su u parovima ‘učili’ najčešće izraze i brojeve do deset na ovim jezicima: španjolski, talijanski, portugalski, poljski, mađarski, švedski, finski, turski, norveški i nizozemski. Zadatak se pokazao izazovnim, pogotovo za jezike kao što su finski i nizozemski. Učenici su jedni drugima prilično uvjerljivo predstavili pojedine jezike.

Za kraj sata, učenici su odabrali nekoliko aktivnosti koje se mogu pronaći na web stranici European Day of  Languages 

https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/en-GB/Default.aspx). Pojedini učenici su se jako zainteresirali za znakovni jezik, a neke od aktivnosti koje smo proveli su Language quiz, Where am I?, Sign language game i Tongue Twisters.

Učenici 1. c razreda s prof. njemačkog jezika Anitom Maratović Tolić zanimljivim su sadržajima obilježili i govorili o Europskom danu jezika. Tako su odigrali nekoliko kvizova na temu poznavanja europskih jezika i kulture te predstavili trojezične digitalne nastavne materijale (engleski, njemački i talijanski jezik) koje su kreirali na nastavi engleskog jezika uz vodstvo prof. Ivane Opačak. Sadržaje su predstavili i na satu njemačkog jezika. Smijeh i kreativnost su ispunili naš jezični dan.

Antonija Stvorić, prof.

Anita Maratović Tolić, prof.

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content