Datum objave: 6. studenoga 2023.
Kategorija: Strani jezici | Vijesti

Smjelo koračamo putem višejezičnosti

Učenici 1. c i 1. e razreda obilježili su Europski dan jezika (26. rujna) na nastavi engleskoga i njemačkog jezika (u okviru prve obrazovne teme i nastavne jedinice This is Me/Ich bin) s profesoricama Opačak i Maratović Tolić. Na početku školske godine predstavljamo prve digitalne – višejezične – radove učenika koji su tek zakoračili putem višejezičnosti. Izradivši avatare koji govore (u suradničkoj prezentaciji na digitalnoj platformi Canva) učenici su predstavili sebe na trima/četirima jezicima koje uče u školi, a u tekstu koji slijedi predstavljamo cjelovite razrede. Upoznajte 1. c i 1. e!

Višejezične aktivnosti na nastavi engleskoga i njemačkoga jezika obilježile su cijeli tjedan, a međupredmetna je suradnja (profesorica Maratović Tolić i Opačak) doprinijela podizanju svijesti o pripadnosti zajednici europskih naroda, važnosti cjeloživotnoga učenja jezika u školi i izvan nje te važnosti raznolikosti raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje (jedna je učenica progovorila i na turskome jeziku).

Uoči Europskoga dana jezika pred učenike je stavljen naizgled jednostavan zadatak – kreirati trojezični/četverojezični (hrvatsko-englesko-njemačko-talijanski) digitalni materijal, ovisno o broju jezika koje uče u školi i(li) kod kuće, u suradničkoj prezentaciji na digitalnoj platformi Canva (koju je, s pokaznim primjerom, izradila prof. Opačak).

Učenici su u Canvi samostalno odabrali (i personalizirali) vizual avatara te priložili QR kod sa zvučnim zapisom (snimljenim putem digitalnoga alata Vocaroo) koji donosi zanimljivosti o njima (tko su, odakle su i što vole). Zadatak je opisan OVDJE (u Googleovoj prezentaciji prof. Opačak), a radove učenika možete pogledati OVDJE (1. c) i OVDJE (1. e).

Učenici su imali tjedan dana za izvršenje zadatka, a, nakon samovrednovanja, povratnih informacija nastavnica i dopuna/korekcija radova, od učenika se očekuje da provedu i vršnjačko vrednovanje, uz odabir najkreativnijih/najuspješnijih radova.

Aktivnost je planirana i obrađena u okviru prve obrazovne teme i nastavne jedinice This is Me/Ich bin, usmjerene na predstavljanje sebe i upoznavanje novih prijatelja, na početku školovanja u novoj školi. Naizgled jednostavan, zabavan zadatak pred učenike je stavio niz izazova (i ishoda međupredmetnih tema), koji uključuju sljedeće:

  • promišljanje o sebi i kvalitetnome (suradničkom) odnosu s drugim učenicima (u okviru teme Osobni i socijalni razvoj A.4.1., B.4.2.);
  • primjenu strategija učenja i rješavanja problema te kreativnoga i kritičkoga promišljanja, upravljanje svojim učenjem – planiranje, praćenje, prilagodbu i samovrednovanje rezultata svoga rada, upravljanje emocijama i motivacijom u učenju, stvaranje poticajnoga fizičkog okružja učenja i ostvarivanje kvalitetne komunikacije i suradnje s drugima (u okviru teme Učiti kako učiti A.4/5.2., A.4/5.3., A.4/5.4., B.4/5.1., B.4/5.2., B.4/5.3., B.4/5.4., C.4/5.4., D.4/5.1., D.4/5.2.);
  • funkcionalnu i odgovornu uporabu IKT-alata, uz poticanje stvaralaštva i inovativnosti te stvaranje pozitivnih digitalnih tragova i samostalnu komunikaciju/suradnju s poznatim osobama u sigurnome digitalnom okružju (u okviru teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije A.4.3., B.4.1., D.4.1.);
  • brigu o mentalnome i socijalnom zdravlju, uz razvijanje tolerantnoga odnosa prema drugima (u okviru teme Zdravlje B.4.1./B.).

Većina je učenika sjajno odgovorila na postavljene izazove (neki su radovi još uvijek work in progress). (PO)HVALA svima!

Spoznajmo važnost učenja materinskoga i stranih jezika (ne samo uoči Europskoga dana jezika)… jer kako navodi mrežni izvor

„Učenje drugog jezika nije samo učenje različitih riječi za iste stvari, nego i učenje drugog načina razmišljanja o stvarima.“ (Flora Lewis)

„Što više jezika znaš, to si više čovjek.“ (Tomáš Garrigue Masaryk)

„Živiš novi život za svaki novi jezik koji govoriš. Ako znaš samo jedan jezik, živiš samo jednom.“ (češka poslovica)

„S jezicima ste bilo gdje kod kuće.“ (Edward De Waal) 

Profesorice Maratović Tolić i Opačak

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content