Datum objave: 6. studenoga 2023.

Obilježen Svjetski dan hrane i Dan jabuka

Svjetski dan hrane koji se obilježava 16. listopada, usmjeren je na promicanje globalne svijesti o gladi i promicanje djelovanja za budućnost hrane, ljudi i planeta. Svake godine ga i u našoj Ekonomsko-birotehničkoj školi obilježimo na odgovarajući način.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane 2023. godine je bila:
        “Voda je život, voda je hrana.
         Nitko ne smije biti zapostavljen”

I zaista, voda je veliki dio naših potreba, bez nje je nemoguć život čovjeka, kao i ostalih živih bića i biljnoga svijeta.

U okviru predmeta struke obrađivala se ova tema, a isto tako i kroz međupredmetne teme. Učenici prvih razreda su gledali prigodne filmove, izrađivali i  provodili kvizove, diskutirali, istraživali. Zaključak je da svima treba omogućiti pristup pitkoj vodi radi zdravlja i higijenskih potreba, održivosti, humanosti.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hrane u organizaciji HAPIH-a za RH, održano je u Osijeku 16. listopada s temom:
 „Inteligentno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“.

 Važne činjenice o vodi i hrani pročitajte na https://odgovorno.hr/svjetski-dan-hrane-2023-voda-je-zivot-voda-je-hrana/

Što možemo poduzeti za Svjetski dan hrane? (https://www.fao.org/world-food-day/take-action/en )

Ukratko, Vlade, privatni sektor, poljoprivrednici, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci moraju surađivati na rješavanju globalnih izazova u području vode. Moramo proizvoditi više hrane i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda s manje vode, istovremeno osiguravajući jednaku raspodjelu vode, očuvanje naših vodenih prehrambenih sustava i nitko ne smije biti zapostavljen.

Zajedno možemo biti dio velikih i značajnih promjena. Budimo odgovorni građani, štedimo vodu, racionalno proizvodimo i trošimo hranu (ne bacati je), ne zagađujmo prekomjerno tlo i vodu, jer voda nam život znači.

Uz Svjetski dan hrane povezuje se i Dan jabuka koji se u našoj školi svake godine obilježava na prigodan način.

Dan jabuka je bio  tematski posvećen održivosti, ekološkoj proizvodnji i starim sortama jabuka koje su zdrave, dobro rodne, uzgojene bez uporabe pesticida. Posebno nas raduju čuvari starih sorti voća i  projekt sakupljanja i produženja starinskih sorti voća pod nazivom „Stare hrvatske voćke“.

Pridružimo se tome projektu, djelujmo lokalno, održivo; živimo s prirodom zdravo i sretno.

zvori:

https://www.hapih.hr/najavljujemo-nacionalno-obiljezavanje-svjetskog-dana-hrane-2023

 – privatna arhiva slika

                                       Ana Mladinović, dipl. Ing.kem.tehn.

                                          Jasna Tomljenović, mag. edu.biol.et chem.

Pročitajte još

Europska agora mladih na gradskome trgu

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europe Direct Slavonski Brod organizirao je danas, u prijepodnevnim satima, Europsku agoru mladih na Trgu Ivane Brlić Mažuranić. Na događanju su sudjelovali učenici i nastavnici svih brodskih srednjih škola, a našu su školu...

Poziv na razgovor s kandidatima – intervju (23.4.2024.)

Na temelju članka 10. stavak 1. Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja Ekonomsko-birotehničke škole, Slavonski Brod, pozivaju se na razgovor - intervju kandidati prijavljeni na natječaj: Stručni suradnik psiholog Poziv na razgovor - psiholog Nastavnik povijesti...

Dan Europe u školi

Zakoračili smo u tjedan koji će biti posvećen obilježavanju Dana Europe (9. svibnja). Učenici 1. c i 1. e razreda, s dvjema učenicama 3. c razreda (Ela Benčina i Laura Mikić) te nastavnicama Irenom Mikajević i Ivanom Opačak, organizirali su jučer, u prostoru bivše...

Skip to content