Datum objave: 10. studenoga 2023.
Kategorija: Strani jezici | Vijesti

Mjesec hrvatske knjige – Susret s književnom prevoditeljicom u Gradskoj knjižnici

by | stu 10, 2023 | Strani jezici, Vijesti

Učenici 2.e razreda u pratnji prof. Mirte Kos Kolobarić prisustvovali su susretu s Andom Bukvić Pažin, ambasadoricom Mjeseca hrvatske knjige.

Anda Bukvić Pažin, prof. engleskog i njemačkog jezika i književnosti, naša je poznata književna  prevoditeljica. Strastvena je čitateljica, a ljubav prema čitanju gaji od ranoga djetinjstva. Profesorica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a osim prevođenja, bavi se i pisanjem književnih prikaza i kritika. Kvalitetu njezinih prijevoda potvrđuju i brojne nagrade, a među njima i Iso Velikanović, nagrada Ministarstva kulture za najbolji prijevod romana Manji smo boemi.

Prof. Bukvić Pažin prisutnim je učenicima pričala o važnosti čitanja i raznim tehnikama koje im mogu pomoći da postanu dobri čitači. Također im je pričala o procesu prevođenja književnoga djela – od višestrukog čitanja knjige koju prevodi do nekoliko čitanja vlastitih verzija prijevoda i ispravaka istih. Pričala im je i o vlastitim iskustvima simultanog i konsekutivnog prevođenja.

Rado je odgovarala na pitanja učenika i uspjela im pokazati da uz dobro poznavanje stranoga jezika, prevoditelj mora prvo jako dobro poznavati vlastiti jezik, biti strpljiv, predan tome poslu i čitati, čitati, čitati…

Autorica teksta i fotografija:

mr.sc. Mirta Kos Kolobarić

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content