Datum objave: 20. studenoga 2023.

Europski tjedan strukovnih vještina i Tjedan globalnoga obrazovanja s međunarodnim partnerima

Ove smo godine u školi prvi put obilježili Tjedan globalnoga obrazovanja/Global Education Week (13. – 19. studenog 2023.). Tema ovogodišnje međunarodne manifestacije Mir za planet. Planet mira! promiče mir i održivost te upućuje na činjenicu da nema mira bez održivoga razvoja, niti održivoga razvoja bez mira. Mlađi ambasadori Europskoga parlamenta iz sedam škola ambasadorica iz Grčke, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske održali su sastanak na Europskoj platformi za školsko obrazovanje (ESEP) 17. studenog 2023. (11.00 – 12.00). Tijekom sastanka, koji je organizirala i moderirala prof. Opačak, predstavljene su aktivnosti provedene u listopadu i studenome 2023. u okviru eTwinningova projekta Vote4Democracy, nakon čega su predstavnici školskih timova u trominutnim govorima izložili svoja promišljanja o prethodno dogovorenim temama.

Novi eTwinningov projekt Vote 4 Democracy Ambassadors (koji tijekom ove šk. godine koordiniraju Gabriela Ciolpan iz rumunjske Tehnološke škole Lazar Edeleanu, Năvodari, i prof. Opačak) usmjeren je na jačanje europske građanske pismenosti i poticanje (ne samo) mladih da izađu na izbore za zastupnike u Europskome parlamentu 2024. godine. Predstavljen je tijekom Dana Erasmusa (na panou u prostoru škole i u tekstu OVDJE), kada je u tijeku bio međunarodni natječaj za izbor najkreativnijega projektnog logotipa i slogana te kada je službeno započelo međunarodno istraživanje vezano za projektnu temu.

Tijekom (prvoga) online sastanka 17. studenog 2023. (11.00 – 12.00) moderatorica Ivana Opačak predstavila je rezultate natječaja i projektne vizuale – službeni logotip, rad učenice iz Pakraca, priložen je na fotografiji ispod ovoga odlomka, a tijekom sastanka učenici su odabrali i službeni projektni slogan – Vote 4 Democracy, Vote 4 People.

Moderatorica je zatim predstavila rezultate online/Tricider rasprave o važnosti određenih životnih i profesionalnih vještina, koja je provedena u Europskome tjednu strukovnih vještina (23. – 27. listopada 2023.), a učenici/sudionici sastanka pozvani su da se do kraja dana uključe u istu. (Možete i vi, klikom na OVU poveznicu ili skeniranjem QR koda na fotografiji iznad ovoga odlomka.)

Potom je moderatorica predstavila Googleov dokument s cjelovitim rezultatima međunarodnoga istraživanja provedenog u listopadu i studenom 2023. s ciljem ispitivanja znanja i stavova sudionika (najvećim dijelom učenika) vezano za povijest EU-a, europske institucije i demokratske procese, kao i namjeru da izađu na izbore za zastupnike u Europskome parlamentu 2024. godine. Rezultati istraživanja poslužit će kao ulazna kartica u uvodnoj fazi projektnoga rada – jer pokazuju koliko učenici znaju (i koliko trebaju učiti) o određenim temama, ali i kao putokaz u osmišljavanju središnjih projektnih aktivnosti, osobito onih vezanih za organizaciju školskih izbornih kampanja. Googleov je dokument dostupan OVDJE, ili skeniranjem QR koda na fotografiji iznad ovoga odlomka.

U drugome su dijelu online sastanka učenici iz sedam škola ambasadorica Europskoga parlamenta iz četiriju europskih zemalja u trominutnim govorima izložili svoja promišljanja o prethodno dogovorenim temama, vezano za obilježavanje (i središnju temu aktualnoga) Tjedna globalnoga obrazovanja, redom kako slijedi:

  • 17 ciljeva održivoga razvoja (SDGs) – Srednja škola europskih jezika “St Constantine – Cyril the Philosopher”, Ruse, Bugarska, Bugarska;
  • Europske vrijednostiEuropske institucije i izbori 2024.; Obrazovanje za očuvanje planeta; Globalno građanstvo i obrazovanje (Građanski odgoj) – Teorijska škola ”Pontus Euxinus“, Lumina, Rumunjska;
  • Europske slobode; Obrazovanje za mir – Tehnološka škola Lazar Edeleanu, Năvodari, Rumunjska;
  • Simboli EU-a – Srednja škola Konjščina, Hrvatska;
  • Članice EU-a i Schengenskoga područja – Srednja škola Pakrac, Hrvatska;
  • Ljudska prava (i EU)Aktivizam u lokalnoj zajednici – Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod, Hrvatska;
  • Povijest EU-a i temeljni ugovoriPodručja djelovanja EU-aErasmus i eTwinningKompetencije za demokratsku kulturu (govori su dostavljeni u videoprilozima) – Viša srednja škola, Xanthi, Grčka.

(PO)HVALA svim sudionicima online sastanka i svima koji su vrijedno radili na projektnim aktivnostima!

Posebne čestitke i zahvale Lari MarjanovićPatriciji Kolić Ajdinu Kuduzoviću (1. c), koji su pripremili i izložili prekrasne govore, istaknuvši svoj angažman i važnost aktivizma u lokalnoj zajednici te nužnost EU-a da se aktivnije uključi u zaštitu ljudskih prava, osobito migranata i djece u ratom pogođenim područjima. Hvala i za tehničku podršu tijekom prvoga sastanka na ESEP-u.

Hvala mlađim ambasadorima EP-a iz 1. e razreda, koji su nazočili sastanku. Hvala učenicima 2. b razreda, koji su nas ugostili na drugome dijelu svoga nastavnog sata. Nakon što su i sami uspješno odradili izazov prvoga javnog govorenja na nastavi Hrvatskoga jezika, imali su priliku čuti govore na engleskome jeziku (i učiti o temama koje bi trebale biti važne svakome građaninu EU-a).

Neka nam je svima sretan i uspješan (ovaj i svaki sljedeći ne samo) Tjedan globalnoga obrazovanja!

Ivana Opačak, prof. 

Pročitajte još

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Natječaj za radna mjesta (23.4.2024.)

Temeljem članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08.,  86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19., 64/20., 151/22., 156/23.) Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod,...

Skip to content