Datum objave: 21. studenoga 2023.

Započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju između 15. studenog i 15. prosinca. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja.

I ove godine obilježavanje je započelo predavanjima i radionicama na satu razrednika. Tako su učenici prvih i drugih razreda imali priliku pokazati svoja znanja na kvizu te raspravljati sa školskom psihologinjom o važnim pitanjima na temu ovisnosti.

U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije provedeno je anketno istraživanje o problematici alkoholizma, kockanja i modernih tehnologija među srednjoškolcima grada Slavonskog Broda. U našoj školi sudjelovala su tri razredna odjeljenja trećih razreda, a rezultati istraživanja će biti prezentirani na tribini kao projektnoj aktivnosti NZJZ BPŽ tijekom prosinca 2023. godine.

Kroz ostatak mjeseca čeka nas još jedan dio aktivnosti, a među njima je i sudjelovanje u prezentaciji stvaralaštva mladih Crvenog križa pod motom „Hodaj sunčanom stranom“.

Problem ovisnosti je veliki javnozdravstveni i socijalni problem. Izloženi pritiscima i stresu ljudi mogu razviti različite teškoće u psihosocijalnom funkcioniranju iz kojih ponekad ne znaju izaći korištenjem strategija samopomoći. U takvim situacijama često se ne žele savjetovati sa stručnjakom pa mogu posegnuti za sredstvima ovisnosti.

Pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo započela je s radom Info linija za ovisnosti koja je namijenjena pružanju informacija građanima kome se obratiti za savjet ili pomoć ukoliko oni ili netko njima blizak ima problem s drogom, alkoholom, kockanjem, igranjem video igara ili prekomjernim provođenjem vremena na internetu. Više informacija je dostupno na linku:

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/otvorena-nacionalna-info-linija-za-ovisnosti-hrvatskog-zavoda-za-javno-zdravstvo/

Ana Samardžić, školska psihologinja

Pročitajte još

Job shadowing kolega iz Finske u našoj školi

U razdoblju od 6. do 9. svibnja 2024. u našoj školi boravili su kolegice Katariina Launiala i Tarja Salakari te kolega Janne Mämmi  iz Strukovne srednje škole Tavastia u Finskoj. Job shadowing je realiziran u sklopu njihove Erasmus akreditacije. U našoj školi...

Europska agora mladih na gradskome trgu

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europe Direct Slavonski Brod organizirao je danas, u prijepodnevnim satima, Europsku agoru mladih na Trgu Ivane Brlić Mažuranić. Na događanju su sudjelovali učenici i nastavnici svih brodskih srednjih škola, a našu su školu...

Poziv na razgovor s kandidatima – intervju (23.4.2024.)

Na temelju članka 10. stavak 1. Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja Ekonomsko-birotehničke škole, Slavonski Brod, pozivaju se na razgovor - intervju kandidati prijavljeni na natječaj: Stručni suradnik psiholog Poziv na razgovor - psiholog Nastavnik povijesti...

Skip to content