Datum objave: 8. veljače 2024.

Dan sigurnijeg interneta 2024

Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta obilježen je  6. veljače pod sloganom „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji Internet“.

Učenici 2. A razreda na satu informatike proveli su radionicu za koju je materijal pripremio Centar za sigurniji internet (csi.hr). Naziv radionice je bio Netoksične kule. Ciljevi radionice su bili: osvijestiti štetnost “toksičnog ponašanja” u online video igrama i drugim kooperativnim  okruženjima, te  razviti strategije za konstruktivnu komunikaciju u grupnom okruženju. Ispunili su se očekivani ishodi: učenici će moći primijeniti strategije za kontroliranje emocija, naučiti kako konstruktivno komunicirati u timu. Radili su u parovima, zajednički se trudili doći do cilja. Parovi koji su uspjeli udruženim radom i suradnjom doći do cilja bili su vrlo ponosni, jer nije bilo lako složiti kulu od karata koristeći svaki samo jednu ruku, biti koncentriran, smiren i uvažavati svog para u timu.

Povodom ovoga dana na stranici https://www.dansigurnijeginterneta.org bio je objavljen kviz kojeg su učenici mogli riješiti i imati mogućnost osvojiti nagradu. Na satu su ga rješavali učenici 2 .A, 2. B, 2. F, 2. F, 3. D i 4. D razreda.

 

Učenica Katarina Agatić iz  4. C razreda provela je anketu, te napisala kratki osvrt na nju:

Nedavno sam provela anketu kako bih istražila način korištenja mobilnih telefona povodom Dana Sigurnijeg Interneta.

Rezultati su bili iznenađujući, većina ispitanika koristi mobitel uglavnom u svrhu zabave, s prosječnim vremenom od 7-8 sati dnevno. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da većina sudionika nije postavila ograničenje korištenja mobilnih uređaja. Još jedan upečatljiv rezultat bio je da je većina ispitanika osjećaja fizičku bol kao rezultat prekomjernog korištenja mobilnih telefona.

Ovo ukazuje na potrebu za podizanjem svijesti o važnosti postavljanja granica kako bi smanjili aktivnost na internetu te promicanja svijesti o sigurnom i odgovornom korištenju mobilnih uređaja.

Učenica Klaudija Brkić iz 1.C razreda napisala je ukratko osvrt na anketu koju je ona osmislila:

Povodom Dana sigurnijeg interneta provela sam anketu „Ovisan o mobitelu, da ili ne,“ a s time smo i vidjeli koliko vremena tinejdžeri koriste Internet.  Anketu je riješilo 59 učenika, rezultati su vrlo zanimljivi. Neki od zanimljivih rezultata su na pitanjima poput: Na kojoj aplikaciji tinejdžeri najviše provode vremena?,  Mobitel koristim dok učim?, Jesam li ovisan/ovisna o mobitelu?

Rezultati su:

Tinejdžeri najviše provode vremena na Tik Toku, njih čak 61.4%

Mobitel koriste dok uče, njih čak 64.9%

Potvrđeno je da su tinejdžeri ovisni o mobitelu(64.9%)

Anketa je bila vrlo uspješna i hvala svima koji su je riješili.

Iako je slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta  bio „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji Internet“ profesorice Tea Janković Mikolčević i Ana Seletković su s učenicima na satu informatike razgovarale o temi sigurnosti na internetu, o pravilima lijepog ponašanja na internetu te naglasile da učenici trebaju biti odgovorni pri korištenju mogućnosti interneta. Osim za zabavu, tu su mnoge korisne informacije, a internet nudi i razne online edukacije.

Katarina Agatić, 4. C, Klaudija Brkić, 1.C

Tea Janković Mikolčević, prof. i Ana Seletković, prof.

Pročitajte još

Europska agora mladih na gradskome trgu

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europe Direct Slavonski Brod organizirao je danas, u prijepodnevnim satima, Europsku agoru mladih na Trgu Ivane Brlić Mažuranić. Na događanju su sudjelovali učenici i nastavnici svih brodskih srednjih škola, a našu su školu...

Poziv na razgovor s kandidatima – intervju (23.4.2024.)

Na temelju članka 10. stavak 1. Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja Ekonomsko-birotehničke škole, Slavonski Brod, pozivaju se na razgovor - intervju kandidati prijavljeni na natječaj: Stručni suradnik psiholog Poziv na razgovor - psiholog Nastavnik povijesti...

Dan Europe u školi

Zakoračili smo u tjedan koji će biti posvećen obilježavanju Dana Europe (9. svibnja). Učenici 1. c i 1. e razreda, s dvjema učenicama 3. c razreda (Ela Benčina i Laura Mikić) te nastavnicama Irenom Mikajević i Ivanom Opačak, organizirali su jučer, u prostoru bivše...

Skip to content