Datum objave: 14. veljače 2024.

Kod nas u gostima – radionice Euroclasses i AI-generated Art in Democracy

Jučer smo ugostili naše drage partnere – predstavnicu brodskoga Europskog doma Maju Kuzmić te učenike Srednje škole Konjščina (s Marijom Brkić, nastavnicom ekonomske skupine predmeta) i Srednje škole Pakrac (s Ivanom Tutićem, nastavnikom Hrvatskoga jezika). S lokalnom udrugom i dvjema školama ambasadoricama Europskoga parlamenta njegujemo višegodišnju suradnju, a ovo je njihov prvi posjet našoj školi.

U prvome dijelu događanja (11.00 – 13.00), u prostoru bivše garderobe, gđica Kuzmić održala je Euroclasses radionicu za mlađe ambasadore triju škola. Našu su školu predstavljale Nika Tomić i Ines Kezele (4. a) te Maja Vinković, Ema Tomašić, Doris Živković i Roberta Rašić (4. e), a s njima su bile starije ambasadorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak.

Mlađi ambasadori EP-a triju škola učili su o europskim institucijama, posebno radu zastupnika u Europskome parlamentu, predstojećim europskim izborima i važnosti izlaska (ne samo) mladih na (europske i nacionalne) izbore. Učenici su imali priliku, radeći samostalno i u skupinama, obrazložiti zašto će (ili neće), oni i(li) njihovi vršnjaci, glasati na izborima. Zajednički je zaključak kako je iznimno važno potaknuti mlade na informiranje, kritičko promišljanje i aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima i izgradnji vlastite budućnosti. OVDJE je dostupan videosažetak radionice.

U drugome dijelu jučerašnjega događanja (13.10 – 15.00) prof. Opačak održala je kreativnu radionicu ECI – AI-Generated Art in Democracy za učenike i nastavnike triju škola ambasadorica; na istoj su sudjelovali i učenici 2. b, 1. c i 1. e razreda naše škole. Učenici su imali priliku upoznati se, učiti i raditi u mješovitim skupinama, pa i odigrati kviz o poznavanju povijesti i vrijednosti EU-a (te provjeriti usvojenost sadržaja nastavnih modula 1-3 na platformi Youth Hub, obveznih u provedbi programa EPAS).

Prof. Opačak predstavila je aktivnosti u okviru European CodeWeek javnoga događanja koje u veljači provode partneri u eTwinningovu projektu Vote4Democracy Ambassadors. U tijeku je rad na inicijativi Europskoga parlamenta Art in Democracy, koja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti poučavanja o povijesti EU-a, europskim institucijama, demokraciji i važnosti sudjelovanja (mladih) u demokratskim procesima.

Dodana je vrijednost inicijative činjenica da, osim kritičkoga promišljanja, potiče proučavanje tematskih umjetničkih djela u online galeriji Europskoga parlamenta te kreativno/umjetničko izražavanje. Suočena s izazovima rastuće primjene umjetne inteligencije u životu i radu, prof. Opačak odlučila je učenike upoznati s alatima umjetne inteligencije koji mogu pomoći (i doista jesu) u kreativnome izražavanju i stvaranju, a bit će korisni i u nastavi engleskoga jezika i projektnome radu u budućnosti.

Profesorica trenutno pohađa petotjedni massive open online course AI4ELT, za potrebe kojega je izradila nastavni plan koji inkorporira alate umjetne inteligencije za poticanje kreativnosti i olakšavanje pripreme nastavnoga procesa. Kako kaže, AI seems to be a powerful ally for contemporary educators, allowing them to focus more on teaching and less on content creation. (Finally!) Tomu svjedoče i učenici, koji su se, učeći, odlično zabavili, kao i kreativni radovi objedinjeni u zajedničkoj kolekciji na platformi Wakelet OVDJE; na istome su mjestu i materijali koje je profesorica koristila za pripremu radionice te nastavni plan za poučavanje o demokraciji. OVDJE je dostupan videosažetak radionice.

(PO)HVALA svim ambasadorima! Bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti naše drage partnere i prijatelje. Ponovilo se!

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Natječaj za radna mjesta (23.4.2024.)

Temeljem članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08.,  86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19., 64/20., 151/22., 156/23.) Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod,...

Skip to content