Svake godine u Ekonomsko-birotehničkoj školi Svjetski dan hrane i Dan jabuka obilježimo na prigodan način. Svjetski dan hrane 2024. pod sloganom: „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ ima cilj podizanje svijest o tome kako veća količina i raznolikost zdrave i nutritivno bogate hrane treba biti dostupna od naših polja, tržnica pa do naših stolova, za dobrobit i zdravlje svih nas, a isto tako da se hrana racionalno troši, smanji bacanje hrane, a višak usmjeri prema onima koji je nemaju dovoljno.
Stručnjaci FAO-a ističu kako je nakon zraka i vode, hrana treća najosnovnija ljudska potreba uz ostale važne potrebe. Isto tako, nekvalitetna prehrana vodeći je uzrok svih oblika pothranjenosti kao i nedostatka mikronutrijenata, ali i pretilosti. Podatak da više od 2.8 milijardi ljudi u svijetu ne može si priuštiti zdravu prehranu zaista je veliki i zabrinjavajući.
Tek kad svi ljudi na svijetu budu mogli ostvariti pravo na odgovarajuću prehranu, moći ćemo ostvariti ostala ljudska prava i ciljeve održivog razvoja.
Opća deklaracija o ljudskim pravima nacrt je za ravnopravniju i pravedniju budućnost, u kojoj svi imamo svoju ulogu. Kao potrošači možemo tražiti svoja prava i pozvati vlade diljem svijeta da riješe pitanja nejednakosti i siromaštva, pomognu u odabiru zdrave hrane u smislu povećanja dostupnosti, smanjivanja bacanja hrane, kao i zaštiti okoliš
Što možemo poduzeti za Svjetski dan hrane?
Kao pojedinci, zalažimo se za zdravu i kvalitetnu hranu, učinimo velike promjene u našim zajednicama i životima. Zajedno možemo biti dio velikih i značajnih promjena.
Uz Svjetski dan hrane veže se i Dan jabuka. Dan jabuka je tematski posvećen održivosti, ekološkoj proizvodnji i što nam sve znači jabuka – “kraljica voća”. Zahvaljujemo učenicima koji su sudjelovali u uređenju panoa i prigodno za ovaj dan donijeli različite proizvode od jabuka: kolače, pite, štrudle, palačinke.. koje su poslužile za degustaciju na odmorima između nastave.
Ana Mladinović, dipl. ing.kem.tehn.
Jasna Tomljenović, mag.edu. biol. et chem.