preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Autor: Ivana Opačak, 22. 2. 2021.

Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. U 1. a, 1. e i 2. c proslavili smo spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Na nastavi hrvatskoga jezika proučili smo tablicu s glagoljičkim slovima, naučili napisati svoje ime na glagoljici, zaigrali kviz znanja, rješavali glagoljičku osmosmjerku i glagoljičku slagalicu te transkribirali najvažnije pojmove vezane za postanak glagoljice i glagoljičke natpise… Znate li…? Naučite i vi ovo povijesno hrvatsko pismo! 

 

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta na temelju kojega smo prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Povodom obilježavanja prvoga Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva (2019.) Institut je na svojim stranicama Hrvatski u školi pripremio malu školu glagoljice, provjeru znanja Znam glagoljicu i memorijsku igru Glagoljica pamtilica(Izvor: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje)

 

Proučite fotografiju sa slovima pisma… 

 

Na gore priloženim poveznicama (ili klikom na fotografije s nazivima aktivnosti) i vi možete zaigrati kviz/igru memorije… i naučiti barem ispisati svoje ime na glagoljici... Znamo da je teško savladati novo pismo, no učenje može biti zabavno...

 

Učenici 1. a (s prof. Opačak) rješavaju e-kviz Znam glagoljicu kako bi provjerili svoje znanje. Najdraži izazov: pobijediti profesoricu!

I učenici 2. c razreda odmjerili su snage - s prof. Marinić, razrednicom! 

 

Učenici 1. e (s prof. Mikajević) ukrasili su pano u učionici - svojim imenima na glagoljici.

Učimo hrvatski!

Profesorice Dajana Marinić, Irena Mikajević i Ivana Opačak
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju