preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Maji 3. mjesto na natječaju u pisanju eseja

Autor: Ivana Opačak, 8. 3. 2021.

Maja Vinković, učenica 1. e razreda naše škole, osvojila je 3. mjesto na nacionalnome natječaju u pisanju eseja na engleskome jeziku. Natječaj je objavljen na službenoj mrežnoj i Facebook stranici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj u veljači 2021., tijekom Mjeseca afroameričke povijesti (Black History Month), a u isti se uključila i Nika Tomić, učenica 1. a razreda. Službene smo rezultate dobili još u petak, no čekali smo upravo današnji Međunarodni dan žena kako bismo s vama podijelili radove naših učenica.

Profesorica je Opačak za učenike 2. c razreda tijekom nastave na daljinu u veljači 2021. pripremila Wizer.me radni list American Civil Rights Movement (koristeći udžbenik za 2. razred). Isti je e-radni list ponuđen učenicima 1. e razreda. Osim što su, vježbom čitanja i slušanja s razumijevanjem, usvojili tematski vokabular te osnovne podatke o pokretu za građanska prava američkih crnaca i njegovu vođi nobelovcu Martinu Lutheru Kingu, učenici su imali priliku kreativno se izraziti. U izbornome je dijelu zadatka učenicima ponuđeno uključiti se u natječaj Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj; detalji natječaja dostupni su na OVOJ poveznici.

Izazov je pisanja profesorica ponudila i učenicima 1. a i 3. e razreda. Kao dodatni poticaj za promišljanje o temi i pisanje (osvrta na film), učenici 1. a i 1. e razreda na nastavi engleskoga jezika pogledali su film Race o legendarnome američkom sprinteru Jesseju Owensu, "koji je na Olimpijskim igrama 1936. godine ponizio Hitlera i njegovu teoriju o superiornosti arijevske rase, ali se i u vlastitoj domovini suočio s predrasudama... te na Olimpijskom stadionu u Berlinu 1936. osvojio četiri zlatne medalje.“ (Izvor)

Dvije su se učenice odvažile napisati esej o svojim uzorima – dvjema snažnim ženama. Nika Tomić (1. a) napisala je lijepi esej o Oprah Winfrey, a Maja Vinković (1. e) pisala je o Kamali Harris. Eseje možete pročitati OVDJE ili klikom na fotografije utjecajnih žena.

Izvori fotografija: https://images.app.goo.gl/SkSnpBFsXNjB7u5u9

                           https://images.app.goo.gl/23uDebDZiZzH3K8N8

 

Na Facebook stranici Veleposlanstva SAD-a objavljeni su rezultati natječaja, a tekst objave prenosimo u cijelosti: „Presretni smo što je došao trenutak objave pobjednika našeg #BlackHistoryMonth natječaja! Vaše inspirativne priče pročitali smo s oduševljenjem i zahvalni smo što ste s nama proslavili Mjesec afroameričke povijesti i postignuća. Na temelju pregledanih i pogledanih pisanih i video uradaka, ovo su pobjednici natječaja:

1. I. J.- Esej o Jamesu Baldwinu

2. S. D.- Esej o Charlesu Drewu

3. Maja Vinković - Esej o Kamali Harris.

Čestitke Ingrid, Sari i Maji i svima koji su sudjelovali! Uskoro ćemo objaviti pobjedničke eseje.“

Profesorica Opačak primila je dodatnu poruku putem e-pošte: „Vaša učenica Maja Vinković osvojila je treće mjesto u našem Essay Contestu! Kolege koji su čitali eseje oduševljeni su njezinim znanjem engleskoga, stilom pisanja i porukom. Čestitke na tome! Voljeli bismo Maji poslati poklon paket kako bismo joj zahvalili na divnoj priči koja je obogatila našu proslavu afroameričke povijesti.“

S radošću iščekujemo...

Zahvaljujemo Veleposlanstvu SAD-a na poticajnome natječaju koji je dodirnuo osobne živote dviju sudionica i ostalih učenika!

Iskrene čestitke Maji i Niki! Danas ste i vi naši uzori!

Ivana Opačak, prof. savjetnik
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju