preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Uoči Noći knjige - izbor ljepote u školskoj knjižnici

Autor: Ivana Opačak, 20. 4. 2022.

Učenici 2. a i 2. e razreda naše škole - eTwinneri, stanari Ulice hrvatskoga jezika - ozbiljno su shvatili da je važno čitati, ali i da čitanje može biti jako zabavno. Stoga su, uz pomoć svoje nastavnice Hrvatskoga jezika Ivane Opačak i školske knjižničarke Nele Roguljić organizirali izbor ljepote - Miss knjižnice povodom Noći knjige, najveće nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje.

Ovogodišnja (jedanaesta) Noć knjige organizira se od 22. do 25. travnja u povodu Dana hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. travnja), a temom propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode. Tim je povodom školska knjižničarka Nela Roguljić u knjižnici naše škole uredila prekrasan tematski pano.

Ne treba suditi knjigu po koricama, ali, priznajmo, korice su ono što nas na prvu privuče ili odbije. Vizualni identitet knjige vrlo je važan pri prvom doticaju s knjigom, ali on utječe i na našu percepciju te knjige, te nam olakšava ili otežava čak i čitanje.

Učenici 2. a i 2. e razreda stoga su prionuli na posao te ocijenili izgled šesnaest knjiga. U nekoliko su stručnih posjeta školskoj knjižnici istražili bogate police i, u razgovoru s knjižničarkom, svoj izbor suzili na samo 16 knjiga.

Članovi Stručnoga povjerenstva bili su (na fotografiji redom) Stjepan Gusak, Gabrijela Kapetanović, Paola Mataić, Nika Tomić i Marina Mikulić (2. a) te Roberta Rašić, Ema Tomašić i Laura Grgašević (2. e).

Vrednovali su i ocjenjivali - ocjenama, kao u školi, od jedan do pet - naslov, naslovnicu, kompoziciju (poglavlja, font, margine) te odabrani ulomak. Ocjenom jedan ocijenjeno je ono što je učenicima nezadovoljavajuće, a ocjenom pet ono što im je izvrsno.  

U kategorijama Miss knjižnice i Miss lektire učenici su ocjenjivali sljedeće knjige:

    Alison Pataki: Sisi: Mlada carica

    Lynn Shepherd: Probodeno srce

    Hugh Howey: Smjena

    Miro Gavran: Ljubavi Georga Washingtona

    Ivo Vojnović: Izbor iz djela

    Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

    

U kategorijama Miss simpatičnosti i Najneprivlačnija knjiga (kategorija koju su sami predložili) učenici su ocjenjivali sljedeće knjige:

   Miljenko Jergović: Mama Leone

   Agnes Desarthe: Pojedite me

   Lindsey Kelk: Volim New York

   Margot Livesey: Bijeg Gemme Hardy

   Elizabeth Chadwick: Utvrde i sjene

   George Orwell: Burmanski dani

   Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

   George W. Bush: Trenuci odlučivanja

   Dan Brown: Da Vincijev kod

   Sophie Kinsella: Znaš li čuvati tajnu?

Najviše su bodova, njih 18, učenici dodijelili knjizi Sisi: Mlada carica te je ona odnijela titulu Miss knjižnice, odnosno proglašena najljepšom knjigom u knjižnici. Prva je pratilja Probodeno srce, a druga je pratilja Sjena.

Za Miss lektire izabrana je knjiga Gospoda Glembajevi. Prva joj je pratilja knjiga Ljubavi Georga Washingtona, a druga je pratilja Izbor iz djela Ive Vojnovića.

Titulu Miss simpatičnosti odnijela je knjiga Utvrde i sjene, a najneprivlačnija je knjiga u našoj knjižnici Burmanski dani.

Na kraju radionice učenici su zaključili da knjigu ne treba suditi po koricama, ali da su one ipak važne pri promociji knjige i prvom susretu knjige i čitatelja te da je izgled sastavni dio identiteta knjige.

U svakom slučaju, posjetite našu školsku knjižnicu, prelistajte i posudite navedene knjige kako biste i vi otkrili da ih ne krasi samo vanjska ljepota, već da su bogate i iznutra.

Do novoga izbora ljepote… Ne samo u(oči) Noći knjige… Čitaj(mo)…  

HVALA prijateljima i partnerima iz SŠ Konjščina, čije su nas ideje i aktivnosti nadahnule!

Autorica teksta i fotografija: Nela Roguljić, školska knjižničarka
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju