preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope

Međunarodni dan nestale djece

Autor: Ivana Opačak, 25. 5. 2021.

Na Zoomovu sastanku s međunarodnim EPAS partnerima obilježili smo Međunarodni dan nestale djece (25. svibnja). Pripremajući se za e-događanje, proučavali smo digitalne materijale i promišljali o temi koja nam se možda čini dalekom (jer smo imali sreću roditi se u slobodnoj zemlji i povoljnim društveno-ekonomskim uvjetima), no koja bi nam svima (kao Europljanima) trebala biti itekako važna… jer… u razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2020., tijekom migracija, u Europi je nestalo 18292 djece (ili 17 djece dnevno)…  

„Svake se godine 25. svibnja obilježava kao Međunarodni dan nestale djece. Time se izražava podrška za svu nestalu djecu za kojom se još uvijek traga te nada da će ona biti zaštićena, a ujedno se obilježava sjećanje na djecu koja, nažalost, nikada nisu pronađena.“ (Izvor)

Na poziv gđe Nicole Wieringa, organizatorice i moderatorice eTwinningove EPAS grupe i e-događanja, naši ambasadori juniori – Nikolina Mrkonjić, Ivona Matković, Josipa Bitunjac, Ana Gruić i Andrej Has (3. e) te Ema Tomašić i Patrik Aračić (1. e) pridružili su se, u pratnji prof. Opačak, Zoomovu sastanku Missing Children in Migration (25. svibnja 2021., 14.00 – 15.30). S učenicima i nastavnicima škola ambasadorica EP-a iz Nizozemske, Portugala, Francuske, Grčke i Cipra poslušali su predstavljanje organizacija koje se bave rješavanjem problema nestale djece (tijekom migracija), kao i priče migranata koji su, kao adolescenti, i sami prošli strahovito težak put tražeći svoje bolje sutra u Europi, daleko od domovine (Afganistana).

 

 

Podatci su strašni… U razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2020., tijekom migracija, u Europi je nestalo 18292 djece (ili 17 djece dnevno). U 2020. registrirano je 5500 nestalih maloljetnika u 10 europskih zemalja. Zašto nema objava da ih netko traži? Zašto smo neke prestali tražiti?, pita Aagie Ieven, predstavnica organizacije Missing Children in Europe i poručuje: Mi, sretnici, koji smo rođeni u slobodi pa ne trebamo bježati moramo učiniti više, biti glasni(ji)… jer oni trebaju našu pomoć! Nisu krivi jer su rođeni u nesretni(ji)m okolnostima. Dijete je uvijek žrtva, nikad kriminalac! Svako dijete ima pravo na dostojanstven i sretan život! Klikom na fotografiju ili OVDJE pročitajte što je tijekom pripreme za e-sastanak zabilježila naša ambasadorica Ana.

 

 

Činjenice se često iskrivljuju, prešućuju… Na mladima je posebna odgovornost. Oni su graditelji boljega sutra i oni bi trebali biti posebno osjetljivi na ove i slične društvene probleme. Znate li kojoj se nacionalnoj organizaciji možete obratiti ako želite pomoći? Znate li broj na koji možete prijaviti nestanak djeteta (ako se ne radi o nestanku na lokalnoj razini)? Mi, ambasadori, sljedeće ćemo školske godine pokušati učiniti više. Naposljetku, cilj br. 10 održivoga razvoja Smanjenje nejednakosti jedan je od onih koje tijekom ovogodišnjega projektnog rada nismo uspjeli dovoljno kvalitetno obraditi.

Želite li pročitati više o tome što se postiglo po pitanju… tijekom posljednjih godina…, evo provjerenoga izvoraOvdje možete pročitati kako se uključiti na nacionalnoj ili europskoj razini. Prilažemo i poveznicu na UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta (usvojenu 1989.)

 

Prošlogodišnja nacionalna kampanja na Međunarodni dan nestale djece #NemojPostatiLovina bila je „usmjerena na zaštitu djece protiv online groominga (mamljenja djece radi seksualnih potreba), odnosno na podizanje svijesti o opasnosti uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i drugih osoba putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe… Kroz kampanju se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje, o potencijalnim opasnostima online svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu. Navedena je tema naročito aktualna u doba pandemije uzrokovane virusom COVID–19, kada djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama.“ (Izvor)

Budući je sklonost online komunikaciji (ne samo) mladih i dalje vrlo izražena (osobito u uvjetima pandemije), prof. Opačak iskoristila je materijale prošlogodišnje kampanje kako bi s učenicima 1. e razreda (na satu razrednika) progovorila o ovoj, veoma važnoj, temi. Učenici će pogledati videopriloge Lost Not Found, Nemoj postati lovina i Što se Tini dogodilo nakon kojih će uslijediti razredna diskusija. Svaki bi učenik I roditelj trebao pogledati ove materijale... ne samo na dašnji dan...

Ivana Opačak, prof. savjetnik
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju