preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Nastava  > Zanimanja
Zanimanja
Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu obrazuje učenike na srednjoškolskoj razini za sljedeća zanimanja:
 
1. EKONOMIST
Što radi?
Sudjeluje u razumnom korištenju dobara i snaga jer prati proces proizvodnje, razmjene i raspodjele te potrošnje. Radi na poslovima knjigovodstva, financijskim poslovima, poslovima ekonomske propagande. Ekonomist može otvoriti vlastito poduzeće ili se baviti poduzetništvom.
 
2. UPRAVNI REFERENT
Što radi?
Upravni referent vodi i obavlja administrativno-tehničke poslove u tijelima državne uprave i lokalne samouprave, pravosudu, vodi upravni postupak do donošenja rješenja, evidentira i upisuje u službene knjige, u inspekcijskim službama vodi podatke i izvješća, piše na pisaćem stroju po diktatu, radi na kompjuteru, informira stranke, vodi knjigovodstvene poslove, komunicira na stranom jeziku, obrađuje poštu, radit će razne evidencije.
 
 3. POSLOVNI TAJNIK
Što radi?
Poslovni tajnik radi na svim administrativnim poslovima, a u manjim poduzećima to je ključna osoba koja obavlja sve administrativne i tajničke poslove. Poslovi i radni zadaci zahtijevaju stručno i opće obrazovanje, povećanu snalažljivost, inicijativu, točnost, ažurnost i odgovornost. Vrlo važna je sposobnost komuniciranja. Vlada vještinom pisanja na stroju, stenografskim pismom, radom na kompjuteru i ostalim uredskim sredstvima komuniciranja.
 
 4. PRODAVAČ
Što radi?
Samostalno obavlja poslove prodaje robe na malo i veliko, sudjeluje u izboru i nabavi robe, sudjeluje pri preuzimanju robe, nadzire, sortira i financijski evidentira, vodi blagajnički obračun. Za rad u ovom zanimanju potrebne su prosječne sposobnosti, dobro zdravlje i opća izdržljivost, lijepo ponašanje i spretnost u brzom računanju.
 
5. HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR                
Hotelijersko-turistički tehničar obavlja administrativno-tehničke, koordinacijske upravno-pravne poslove vezane uz turističke agencije, hotele te uz promidžbenu turističku djelatnost. Poslovi i radni zadaci zahtijevaju opće i stručno obrazovanje, povećanu snalažljivost, inicijativu, točnost i nadasve odgovornost. Važna je i sposobnost komuniciranja te poznavanje stranih jezika. Hotelijersko-turistički tehničar može se zaposliti u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim sličnim poduzećima koji se bave turističkom djelatnošću. Nakon završenog školovanja u trajanju od četiri godine učenici se mogu zaposliti ili nastaviti obrazovanje na srodnim fakultetima i višim školama.
 
 
 
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju