Datum objave: 15. ožujka 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Radionice Iskoristi svoj glas

by | ožu 15, 2024 | EPAS, Vijesti

Ajdin Kuduzović, mlađi ambasador Europskoga parlamenta naše škole (1. C), održao je jučer (14. ožujka 2024.) tri interaktivna predavanja (8.00 – 10.25) tijekom kojih je učenike 4. A, 4. C, 4. D i 4. E informirao o povijesti EU-a, europskim institucijama, važnosti demokracije i participacije mladih na predstojećim (europskim i nacionalnim) izborima.

Učenici različitih strukovnih usmjerenja (ekonomisti, upravni referenti, poslovni tajnici i hotelijersko-turistički tehničari) imali su priliku provjeriti svoje znanje u kratkome kvizu o EU-u, ponoviti ili naučiti osnove demokratske pismenosti važne za svakoga europskog građanina te podijeliti i kritički vrednovati svoje stavove o kvaliteti života u Hrvatskoj i EU-u, kao i glasanju na predstojećim izborima. Najbolji su znalci nagrađeni ručno izrađenim straničnicima.

Ajdin je tako ispunio svoju zadaću na koju se, s prof. Opačak, obvezao na seminaru za mlađe i starije ambasadore Europskoga parlamenta u Zadru 8. – 10. veljače 2024. (o kojemu smo izvijestili OVDJE). Naime, svaki je od mlađih predstavnika hrvatskih škola ambasadorica u Zadru dobio zadatak do kraja travnja odraditi minimalno tri predavanja ili radionice u završnim razredima svoje škole (na nastavi politike i gospodarstva, satu razrednika ili bilo kojega drugog nastavnog predmeta). Isto je moguće odraditi i na Vijeću učenika, u suradnji s udrugama (mladih) u lokalnoj zajednici.

Učenici će tijekom radionica/predavanja koristiti prezentaciju koju je njima i mentorima, starijim ambasadorima, dostavio Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj početkom ožujka (nakon što su uvaženi neki od prijedloga koje su učenici ponudili tijekom seminara u Zadru).

Profesorice Jelić i Opačak pohvaljuju Ajdina, koji je, iako učenik tek 1. razreda (bez prava dati svoj glas na izborima u ovoj, superizbornoj, godini), pokazao veliku zrelost, zavidno poznavanje teme i iznimne prezentacijske vještine. Pohvalili su ga neki od višegodišnjih sudionika programa EPAS.

OVDJE se nalazi videosažetak triju radionica, koji je izradila prof. Opačak.

U tekstu koji slijedi pročitajte Ajdinov osvrt na današnje događanje.

Jučer sam imao priliku organizirati inspirativne radionice, u suradnji s profesoricama Jelić i Opačak, u našoj školi. Fokusirali smo se na teme izbora i važnosti sudjelovanja u izbornom procesu. Kroz interaktivne aktivnosti i diskusije nastojao sam prenijeti svoje znanje i iskustvo učenicima četvrtih razreda te ih motivirati da prepoznaju svoj glas kao moćan alat za promjenu.

Nadam se da sam ih uspio potaknuti da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti naše zajednice i države. Ova radionica bila je ne samo informativna, već i motivirajuća, te se nadam da smo zajedno stvorili korak prema boljoj budućnosti. Hvala profesoricama i učenicima koji su me ugostili na svojim nastavnim satima i bili sjajna publika. Ja ove godine neću imati priliku, no poručujem svima (vama) koji hoće(te): Iskoristi(te) svoj glas!

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Natječaj za radna mjesta (23.4.2024.)

Temeljem članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08.,  86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19., 64/20., 151/22., 156/23.) Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod,...

Skip to content