Datum objave: 26. ožujka 2024.
Kategorija: Hrvatski jezik | Vijesti

Svjetski dan pripovijedanja, Svjetski dan poezije i Mjesec hrvatskoga jezika

by | ožu 26, 2024 | Hrvatski jezik, Vijesti

U četvrtak, 21. ožujka 2024., učenici naše škole, s profesoricama Irenom Mikajević i Ivanom Opačak, upriličili su program (otvoren za javnost) povodom obilježavanja Svjetskoga dana pripovijedanja, Svjetskoga dana poezije i Mjeseca hrvatskoga jezika. Tijekom programa predstavili su se učenici zapisivači zavičajnih pripovjednih tekstova (usmenih priča i predaja), učenici pjesnici, prevoditelji, glazbenici, kreatori poezije zamračenja i digitalnih materijala (slika i priča generiranih pomoću alata umjetne inteligencije)…

21. ožujka u našoj se školi, već šestu godinu zaredom, obilježava Svjetski dan poezije s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije. Drugu godinu zaredom aktivnosti pisanja, čitanja, kreiranja (blackout) poezije registrirali smo kao javno događanje na europskoj platformi posvećenoj Danu europskih autora. Tijekom programa otvorenoga za javnost svoje je stihove na engleskome jeziku (Unharmed Skies) kazivala Ema Tomašić, učenica 4. e razreda.

U ožujku, Mjesecu povijesti žena, ljubav prema stihu sljubili smo s ljubavlju prema ženi. Naši su učenici, na nastavi hrvatskoga i engleskoga jezika s prof. Opačak, stvarali poeziju zamračenja, tzv. blackout poetry. Njihovi su radovi izloženi na tematskome panou, a Maja Vinković, učenica 4. e razreda, tijekom programa pročitala je dvije pjesme posvećene majci, jednu autorsku i jednu Paole Mataić, učenice 4. a razreda.

Prvi je put u našoj školi, u formalnome obliku, obilježen Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) s ciljem promoviranja usmenoga (i pisanog) pripovijedanja kao umjetničke forme. Upravo u Mjesecu hrvatskoga jezika osobitu smo pozornost posvetili pripovijedanju na zavičajnome idiomu. U okviru projekta Usmena književnost, pod mentorstvom profesorice Irene Mikajević, učenici su, vlastitim istraživanjem, prikupili usmenu građu na području brodskoga Posavlja. Dio njihovih radova izložen je na tematskome panou, dok cjelokupnu usmenu građu možete pročitati OVDJE

Eva Glavačević, Laura Dabić, Sara Ćurčija i Lara Marjanović, zapisivačice narodnoga blaga iz 1. c razreda, predstavile su reprezentativne usmene priče i predaje. Prikupljene priče obuhvaćaju različite tematske cikluse: priče o nadnaravnim pojavama, priče o djetinjstvu i običaje. Kazivači su rado i s lakoćom kazivali usmene priče, koje su najčešće nastale u krugu obitelji i prijatelja.

Obiteljske priče, koje su prikupljali učenici 3. c razreda (tadašnjega 2. c) tijekom školske godine 2022./2023., predstavile su Matea Čamber i Laura Mikić. Naposljetku, predstavljene su priče o vilama i nadnaravnim pojavama te gradske priče, koje su, vlastitim terenskim istraživanjem, tijekom školske godine 2020./2021. prikupile učenice 4. d i 4. e razreda Ema Held, Lucia Aračić, Ema Tomašić i Maja Vinković. Tijekom programa Maja je predstavila i literarni prijevod jedne od priča nastao tijekom radionice književnoga prevođenja (s prof. Mikajević i Opačak) u Mjesecu hrvatske knjige 2023. godine. Detalji provedbe radionice objavljeni su u autorskome članku dviju profesorica na OVOJ poveznici.

Program predstavljanja poezije i zavičajnoga blaga obogatio je Ajdin Kuduzović, učenik 1. c razreda, koji se publici predstavio, kao pjevač i (samouki) gitarist, izvedbom dviju pjesama (Holding Out for a Hero i You Don’t Own Me).

Neobičnu priču Duhovno blago predstavila je Marina Mikulić, učenica 4. a razreda. Tekst i vizual nastali su na nastavi hrvatskoga jezika, s prof. Opačak, uz pomoć alata umjetne inteligencije. U e-zbirci na platformi BookCreator (OVDJE) objedinjeni su svi pripovjedni tekstovi učenika 4. a razreda s motivom povratka i lijepim životnim porukama, nadahnuti književnim djelima Gospoda Glembajevi i Povratak Filipa Latinovicza. Na kraju e-knjige nalazi se opis aktivnosti, popis korištenih alata umjetne inteligencije i usvojenih ishoda (iz predmetnoga kurikuluma i kurikuluma međupredmetnih tema).

Događanje i ovu predivnu priču o važnosti poezije, pripovijedanja i zavičajnoga idioma, upravo u Mjesecu hrvatskoga jezika, zaključili smo pjesmom u čast materinskome jeziku, ukazujući na njegovu ljepotu i vrijednost. Lirsku pjesmu Hrvatski jezik Vladimira Nazora kazivala je Gabrijela Kapetanović, učenica 4. a razreda koja nas je lijepo predstavila na netom održanom županijskom natjecanju iz hrvatskoga jezika.

Hrvatski jezik (Vladimir Nazor)

U tebi sam vijek svoj proživio,
Drevni i lijepi jeziče Hrvata;
Rođen na morskom pragu tvojih vrata,
Polako sam te, uz trud, osvojio.

Povede ti me i gdje nisam bio.
Na vrhu gore i na kraju gata,
U kolibici, u kući od zlata
Svuda je meni glas tvoj žuborio.

Htio sam biti glazbalo na kome
Zvuče ko žice, mirišu ko cvijeće
Rojevi riječi u govoru tvome.

Pa, uzdignut nad zipkom i nad grobom,
Da u tebi dišem i da živim s tobom,
I onda, kad me više biti neće.

OVDJE se nalazi videosažetak događanja…

(PO)HVALA svima koji su pripremili i izveli, kao i onima koji su, prisustvom i pljeskom, uveličali ovo književno druženje u našoj školi.

Profesorice Mikajević i Opačak

Pročitajte još

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Natječaj za radna mjesta (23.4.2024.)

Temeljem članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08.,  86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19., 64/20., 151/22., 156/23.) Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod,...

Skip to content