Datum objave: 28. ožujka 2024.
Kategorija: Ekonomija | Vijesti

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca

by | ožu 28, 2024 | Ekonomija, Vijesti

Europski i Svjetski tjedan novca

U vremenskom razdoblju od 18. do 24. ožujka 2024. obilježili smo Europski i Svjetski tjedan novca u našoj školi kroz različite aktivnosti. Na kreativan način kroz kvizove, predavanja, radionice, željeli smo približili učenicima financijsku pismenost.

  1. ožujka 2024.

U ponedjeljak u 10.00 sati je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu počelo obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna novca programom pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži!“. Pozdravni govor je održao ministar financija dr.sc. Marko Primorac koji je naglasio važnost financijske pismenosti kod svih građana, a posebno mladih jer je važno da razvijaju vještine koje će im pomoći da u budućnosti donesu pravodobne i odgovorne odluke. Voditeljica Iva Šulentić je dalje razgovarala sa Albertom Gajšakom, mladim poduzetnikom i osnivačem tvrtke CircuitMess koji je svoje ideje i snove pretvorio u stvarnost. Od njega su učenici mogli čuti iskustva iz prve ruke kako je važno znati osnove financija i koliko pravodobne informacije mogu pomoći u razvoju proizvoda. Na panel raspravi koja je zatim uslijedila govorili su:

– o štednji i osobnim financijama – Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta iz Zagreba

– o investiranju – ispred udruženja investicijskih fondova pri HGK – Hrvoje Krstulović

– o prijevarama – Linardo Martinčević iz HNB-a i Anamarija Staničić iz HANFE

Učenici 2. A, 2. B i 1. E su program pratili preko Youtube kanala kao i njihovi profesori Darija Samardžić, Valerija Šprajc i Sanda Kovačić.

Također u ponedjeljak, učenici 3.a su sudjelovali u debati pod nazivom “Novac kupuje sreću”. Afirmacijska i negacijska skupina su iznijele svoje argumente, a suci su odlučili da je afirmacijska skupina pobijedila.

 19. ožujka 2024.

U utorak su se programu obilježavanja priključili i učenici 3. B razreda smjer ekonomist. S obzirom da su oni do sada na satovima predmeta Bankarstvo i osiguranje učili o tekućim i žiro računima, kreditnim karticama i štednji općenito, svoje znanje su na zanimljiv i kreativan način podijelili s učenicima koji o tim temama ne uče kroz redoviti program. Tako su učenici Borna Fogadić, Josip Miljević i Antea Zubak održali predavanje i kviz o kreditnim karticama u 2. f razredu. Učenice Mia Lović, Klara Živić, Lana Mikolčević i Gabrijela Čakmazović su priredili predavanje i kviz o tekućem računu te ga prezentirali učenicima 1. f i 4. e razreda. Ivana Mihić, Lana Butković, Leo Musa i Matea Pali  pripremili su prezentaciju i kviz o žiro računu i podijelili ga s učenicima 3. c i 4. e razreda. Učenice Antea Jurakić, Marija Lovrić, Manuela Vidaković i Lucijana Sertić su pripremile prezentaciju i kviz o štednji i vrstama štednje te ga podijelile sa učenicima 4. c. Predavanja su bila kroz cijeli tjedan u spomenutim razredima.

U srijedu, 20. ožujka 2024. predstavnik osiguravajućeg društva Grawe Hrvatska, gospodin Predrag Ivan Carević, održao je predavanje o financijskoj pismenosti kojem su nazočili učenici 3. a, 4. a i 4. d razreda u pratnji profesorica Maje Antolović, Sande Kovačić i Mirne Vovk. Gospodin Carević je upoznao učenike s proizvodima koje Grawe Hrvatska nudi svojim klijentima. Posebno je istaknuo važnost sklapanja ugovora o osiguranju u slučaju nezgode te zaštite imovine od elementarnih nepogoda koje je danas u znatnom porastu u Republici Hrvatskoj.

Dana 21. ožujka 2024. predavanje Financijsko opismenjavanje održale su gđa Dubravka Magaš, direktorica Poslovnice Raiffeisen banke Slavonski Brod i gđa Marijana Pendić, premium bankar. Predavanju su prisustvovali učenici 1. g, 1. e, 2. a i 2. d razreda u pratnji svojih profesorica Antolović, Seletković, Žalac, Vovk i Hercog. Učenici su se upoznali s općenitim informacijama poput vrsta računa ili štednje, dozvoljeni i nedozvoljeni minus, kreditima, kamatama, charge i revolving karticama.

Također su 21.3. Ivana Botica i kolegica iz Erste banke učenicima održale učenicima 3. e razreda predavanje na temu “Škola pametnih financija”, te su učenici na praktičnom primjeru kroz radionicu imali priliku pokazati kako upravljaju osobnim financijama.

Profesori: Maja Antolović, Tea Janković-Mikolčević, Mirna Vovk, Sanda Kovačić

Pročitajte još

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Natječaj za radna mjesta (23.4.2024.)

Temeljem članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08.,  86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19., 64/20., 151/22., 156/23.) Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod,...

Skip to content