Datum objave: 19. travnja 2024.

5. obljetnica Školskog volonterskog kluba “Kapi volje”

Proslava 5. rođendana kluba okupila je volontere učenike i djelatnike škole na radosno druženje i prezentiranje proteklih aktivnosti koje je predstavila voditeljica kluba Mihaela Maričević. Zahvalni smo ravnatelju Mati Čaklovcu na čestitci, smjernicama i podršci koju pruža klubu zajedno s djelatnicima škole. Ugostili smo volonterske klubove „Carpe diem“, Gimnazije M. Mesić, „Hipokrat“ Srednje medicinske škole i „Plavi mravi“ Tehničke škole.

Prigodnim izlaganjem učenice L. Marjanović iz 1. c pozvali smo ih na aktivnost „Sakupljajmo zajedno stare baterije“ i darivali smo im prigodne spremnike kao podsjetnik da se odazovu navedenoj akciji.  Glazbom su nas obogatili A. Kuduzović 1. c, E. Jevtić te N. i T. Vukajlić iz 2. e razreda. Posebna gošća Đurđica Lucić, volonterka koja je provela 3 mjeseca u afričkom Beninu, prenijela nam je iskustva o istini života u siromaštvu i pojasnila potrebu našeg djelovanja kroz kratki film „Marijini obroci“. Upriličili smo humanitarnu prodaju slanih i slatkih proizvoda „Za Marijine obroke“ u suradnji s 1. g razredom i prof. Mirtom Kos Kolobarić u sklopu eTwinning projekta European Cookbook.

Na inicijativu učenika Ekonomsko-birotehničke škole, krajem ožujka 2019. osnovan je klub učenika volontera pod nazivom „Kapi volje“. Prihvaćajući različite aktivnosti uključivali su se i brojni profesori volonteri prema svojim sklonostima u različitim područjima djelovanja. Dosadašnji predsjednici kluba Leon Ferić i Lorena Čolak bili su pomoć u organizaciji aktivnosti i komunikaciji s učenicima, osobito preko društvenih mreža.

Tijekom 5 godina odrađene su brojne aktivnosti poput „72 sata bez kompromisa“, „Solidarnost na djelu“ za Crveni križ, a za Caritas „100 kubika toplih iskrica“ i „Za 1000 radosti“. Postojana je suradnja s pedijatrijskim odjelom Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod „Za osmijeh djeteta u bolnici“ i „Igračkom do osmijeha“ te za povremene potrebe, npr. za Banovinu, Ukrajinu, za Socijalnu samoposlugu Franjevačkog samostana i pojedince našega grada i županije te za azile za pse.

U školi su uvijek u tijeku ekološke aktivnosti: „PET za 5“: prikupljanje plastičnih boca, prikupljanje čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, prikupljanje starih baterija za tvrtku Friš d.o.o. kao i ozelenjivanje okoliša škole „Zasadi drvo, ne budi panj“ i „Ozelenimo gradove i općine hrvatske“. Poseban je doprinos školskoj i društvenoj zajednici naša najveća volonterska aktivnost „Ekonomski kros“, a uz njega angažirani smo i u trci „Liga protiv raka“, „Mliječna staza – Unicef“ i „Slavonska utrka“. Obilježavamo 5. 12. Dan volontera, a barem jednom u godini organiziramo „Za Marijine obroke“ prodaju kolača u prostorima škole koji uključe, osim volontera, gotovo sve učenike i djelatnike škole.

U proteklom vremenu, istaknuo se veliki broj učenika i profesora te je događaj obilježavanja 5. obljetnice bio prilika da se svima zahvalimo na njihovom doprinosu, suradnji, požrtvovnosti, talentima i vještinama koje su ugradili u brojne aktivnosti ekološkog i humanitarnog značaja. Svaki volonter ugrađuje najdragocjenije što posjeduje. Darujući ljubav i vrijeme oplemenjujemo našu društvenu zajednicu, potičemo socijalnu osjetljivost, izgrađujemo i učvršćujemo svoju osobnost obogaćujući je različitim susretima i kreativnim aktivnostima.

Mihaela Maričević voditeljica ŠVKKV

Pročitajte još

Poziv na radionicu na engleskom jeziku

U četvrtak, 2. svibnja 2024. godine u 14.30 sati, obilježit ćemo u Ekonomsko-birotehničkoj školi Dane medijske pismenosti prigodnom radionicom na engleskom jeziku, The modern ideal of beauty. Istražit ćemo načine na koji mediji vrše pritisak na našu svijest o...

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 - 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i...

Skip to content