Datum objave: 23. travnja 2024.

Dan planeta Zemlje, 22. travnja

Još 1969. godine predloženo je obilježavanje Dana planeta Zemlje, no službeno se počinje obilježavati tek 1992. godine, dok se od 2009. godine obilježava na datum 22. travnja. Dan planeta Zemlje za cilj ima podizanje svijesti o zaštiti našeg planeta i okoliša te posljedicama koje proizlaze iz nebrige za okoliš.

Planet Zemlja naš je jedini dom koji smo, nažalost, izbacili iz ravnoteže i sada si svatko od nas treba postaviti pitanje “Kako sačuvati planet Zemlju?”. Sve dok mislimo da mi kao pojedinci ne možemo napraviti puno, i dalje će Zemlja patiti, a s njim i ostali nedužni stanovnici – biljke i životinje.

Da biste zaista istinski brinuli o Zemlji, najbolje je upoznati ovaj divan planet. Što više znamo o Zemlji, to ćemo se više povezivati s njom i biti pažljivi. Naš planet Zemlja traži malo – samo nekoliko izmjena dnevnih navika. I ono što je najvažnije, ne činimo to zbog Zemlje same, već zbog nas, mi odlučujemo u kakvom okolišu želimo živjeti. Kada promijenimo svoje dnevne rutine i navike u smjeru zaštite Zemlje, vidjet ćemo da to ima i brojne prednosti i za naše zdravlje, a i za novčanik.

Imamo nekoliko primjera kako sami možete postati kotačić koji pokreće sve oko sebe na bolje. Kako bi se smanjio udio štetnih tvari u zraku kojeg udišemo, možemo se više koristiti vožnjom biciklima ili gradskim prijevozom.

Također, tu su i kupovne navike gdje ulaganjem minimalnog truda možemo postići jako puno. Sve više se na našim policama pojavljuju proizvodi kojima se izbjegava dvostruko pakiranje (npr, pasta za zube, samo u tubi), kako bi se smanjilo gomilanje nepotrebnog smeća. Isto tako, kupnja jednokratnih vrećica bi trebala biti povijest, pošto su u svim trgovačkim centrima postavljene višekratne vrećice. Potrebno je pogledati i oznake na proizvodima. Veliki broj njih nosi oznaku „prijatelj okoliša“ ili nose crtež kornjače (što znači da su štetne za prirodu).

Ako ste mislili da su odgovorna kupovina i recikliranje jedini način kako zaštiti planetu Zemlju, postoji još puno načina kako biti ona promjena u svijetu koju želimo vidjeti. Ako imate vrt ili slobodne zelene površine, razmislite o sadnji stabala ili ekološki proizvedenog voća, povrća i začina. Možda se odlučite i za cvijeće i otkriti jedan novi opuštajući hobi.

Naša škola je i ove godine, na svoj način, proslavila Zemljin dan. Učenici 2. e razreda izradili su prikladne plakate, a GEOkviz, zbog pomanjkanja natjecatelja smo, nažalost, morali odgoditi za neko spretnije i sretnije vrijeme. Toliko od nas za danas! Čuvajte Zemlju!

Anamarija Sverić, nastavnica

Pročitajte još

„Ususret Danu Europe“ u Pakracu

2. svibnja 2024. (9.00 – 13.00) sudjelovali smo na radionici Ususret Danu Europe za učenike i nastavnike ambasadore Europskoga parlamenta triju hrvatskih škola - Srednje škola Konjščina, Srednje škola Pakrac (domaćina događanja) i naše škole. Našu su školu...

Obilježili smo Dane medijske pismenosti

U četvrtak, 2. svibnja 2024. godine u našoj školi održano je javno događanje kojim smo obilježili Dane medijske pismenosti, projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva...

INTERSTENO 2024.

Učenici naše škole sudjelovali su na 22. online svjetskom natjecanju Intersteno iz kompjutorske daktilografije koje se održalo od 18. ožujka do 26. travnja 2024. Ukupno je sudjelovalo 1174 natjecatelja iz cijelog svijeta, a čak 190 iz Republike Hrvatske. Natjecanju je...

Skip to content