Datum objave: 8. svibnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Europska agora mladih na gradskome trgu

by | svi 8, 2024 | EPAS, Vijesti

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europe Direct Slavonski Brod organizirao je danas, u prijepodnevnim satima, Europsku agoru mladih na Trgu Ivane Brlić Mažuranić. Na događanju su sudjelovali učenici i nastavnici svih brodskih srednjih škola, a našu su školu predstavljali mlađi ambasadori Europskoga parlamenta Klaudija Brkić, Sara Jakobović i Ajdin Kuduzović (1. c), u pratnji starije ambasadorice Ivane Opačak.

Znate li što je agora? Prema izvoru, to je grčki naziv za skupštinu i trg. (U antičkoj je Grčkoj agoru, narodnu skupštinu, sazivao kralj ili važniji građanin… Rasprave su se često odvijale na agori, gradskoj tržnici, trgu, mjestu trgovačko-poslovnoga i javnoga života…)

Svaka od škola sudionica agore na brodskome trgu bila je nositeljica jedne ili više europskih tema. Raspoređeni u dva kruga, učenici su poučavali/informirali vršnjake, kao i slučajne (ili namjerne) prolaznike, o njima bliskim temama… ili su pak sami učili, propitivali, kritički vrednovali dobivene informacije…

Razgovaralo se o mladima i obrazovanju, Erasmusu, europskoj demokraciji i izborima, digitalnoj Europi, migracijama, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, Europskoj platformi zanimanja i zanimanjima budućnosti, Europskome zelenom planu, najpoznatijim europskim ženama… Naš je ambasador Ajdin bio nositelj teme Mladi i demokracija.

(PO)HVALA organizatoru i svim sudionicima, osobito našim ambasadorima europskih vrijednosti!

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content