Datum objave: 10. svibnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Dan Europe u Osijeku – edukativni program o Europskoj uniji

by | svi 10, 2024 | EPAS, Vijesti

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, diljem Hrvatske i Europe, kao obljetnica potpisivanja Schumanove Deklaracije i završetak 2. svjetskog rata.

Osijek je jučer bio domaćin posebnoga javnog događanja povodom Dana Europe, na kojem su sudjelovali učenici i nastavnici 11 srednjih škola iz Slavonije koje sudjeluju u programu EPAS. Našu su školu predstavljali Danijela Martinović, Tihana Budisavljević, Doris Vojnović i Ajdin Kuduzović, u pratnji profesorice Sande Kovačić.

Učenici su imali priliku ukrasiti štandove na osječkom Trgu slobode i predstaviti građanima aktivnosti svojih škola, a svojim su znanjem o Europi oduševili Osječane. Ajdin je dao i izjavu za Radio Osijek, dijeleći svoje dojmove o tome kako su mladi osječki građani pokazali svoje znanje o Europskoj uniji.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u interaktivnim kvizovima o Europskoj uniji te osvojiti vrijedne nagrade poput torbi, majica i popularnih “startasica”, tenisica tvrtke Borovo s motivom EU-a  Među građanima je bila i gospođa koja je istaknula: “Hvala vam, mladi, što ste mi ulili nadu da će sve biti u redu s ovom zemljom.”

Ovakvi događaji pružaju priliku za druženje, edukaciju i informiranje građana o važnosti i ulozi Europske unije u svakodnevnom životu. Motivacija mladih te njihovo znanje o EU-u očigledno su potaknuli prisutne da razmišljaju o budućnosti Europe i njezinu smjeru, osobito u vrijeme uoči Europskih izbora.

Zahvaljujemo organizatorima te suradnicima i prijateljima iz slavonskih EPAS-ica na prilici da budemo dijelom osječkog slavlja europskog mira i zajedništva.

Ajdin Kuduzović, 1.c

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content