Datum objave: 14. svibnja 2024.

MarEUForum festival – proslava Dana Europe i Dana eTwinninga u Rumunjskoj

Gabriela Ciolpan, nastavnica Engleskoga jezika i zamjenica ravnateljice Tehničke škole “Lazar Edeleanu” (Năvodari, Rumunjska), i Ivana Opačak, nastavnica Hrvatskoga i Engleskoga jezika u našoj  školi, koordinatorice programa EPAS u svojim školama i koordinatorice međunarodnoga projekta Vote4Democracy Ambassadors na eTwinningovoj platformi (2023./2024.), organizirale su i moderirale dvodnevni MarEUForum festival povodom Dana Europe i Dana eTwinninga u rumunjskome Năvodariju (9. – 10. svibnja 2024.).

Nakon dvije godine veoma kvalitetne suradnje na eTwinningovoj platformi i dva cjelogodišnja projekta, od kojih je prvi, Down EU Avenue, u listopadu 2023. nagrađen nacionalnom nagradom u Rumunjskoj, dvije su se nastavnice prvi put fizički susrele kako bi, u europskome ozračju, predstavile finalne proizvode drugoga projekta (Vote4Demo – javni je TwinSpace dostupan OVDJE) te s učenicima i partnerima proslavile Dan Europe i eTwinninga. Hrvatsku su u Rumunjskoj predstavljale Ema Tomašić (4. e), prof. Opačak i predstavnica slavonskobrodskoga Europe Directa Dora Opačak.

Na hibridnome javnom događanju sudjelovali su još (neki fizički, a neki online, putem platforme Zoom) učenici i nastavnici triju rumunjskih srednjih škola iz regije Constanța, predstavnici ostalih škola partnerica u eTwinningovu projektu Vote4Democracy iz Grčke, Bugarske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske te predstavnici Ureda Europskoga parlamenta u Rumunjskoj. Program događanja, s kronološkim popisom predavanja i radionica te radnim materijalima, dostupan je OVDJE.

Prvoga dana festivala  MarEUForum (9. svibnja 2024.) prof. Opačak predstavila je Ekonomsko-birotehničku školu i projektne aktivnosti s europskom dimenzijom u posljednjih pet godina (koliko je škola u programu EPAS), s naglaskom na posljednje dvije godine suradnje sa školom domaćinom. Mlađa ambasadorica EP-a Ema Tomašić predstavila je projekt DemokraciJA na djelu/Me&Democracy, koji je škola koordinirala uoči Europskoga tjedna mladih (u ožujku i travnju 2024.), te OVU videozbirku na platformi Sutori.

Dora Opačak, predstavnica Europe Direct Slavonski Brod predstavila je zanimljivosti o Hrvatskoj, najmlađoj članici EU-a, nakon čega su sudionici događanja odigrali kviz EU Members – Fun Facts, koji su pripremili učenici 1. c i 1. e razreda naše škole… Učenici i nastavnici škole domaćina proveli su goste iz Hrvatske kroz svoju školu; osobito je poticajan bio prikaz odgojno-obrazovnoga rada učenika koji se školuju u okviru hotelijersko-turističkoga sektora, onoga koji je zajednički dvjema školama koordinatoricama događanja.

Učenici škole domaćina predstavili su potom rezultate međunarodne projektne suradnje u okviru eTwinningova projekta Vote4Democracy Ambassadors i kampanje na društvenim mrežama Let the Rural Be the New Democracy. U razdoblju od ožujka do svibnja 2024. učenici iz Grčke, Bugarske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske radili su u mješovitim/međunarodnim timovima na sedam različitih projektnih zadataka, dogovorenih u suradničkome Googleovu dokumentu, u okviru spomenute kampanje. Kampanja, čiji su sadržaj i ime predložili upravo mlađi ambasadori EP-a partnerskih škola, bila je usmjerena na poticanje (ne samo) mladih iz (ne samo) ruralnih područja na promišljanje o dobrobitima članstva u EU-u (osobito za ruralna područja) te važnosti demokratske pismenosti i participacije na europskim parlamentarnim izborima 9. lipnja 2024..

Premijerno su predstavljeni finalni proizvodi eTwinningova projekta Vote4Democracy. Interaktivni poster na platformi Genial.ly, suradnički proizvod mješovite skupine učenika pod mentorstvom nastavnica Susane Gonzalez (Castillo, Španjolska) i Magdalene Beshkove (Ruse, Bugarska) koji objedinjuje aktivnosti i rezultate suradnje svih mješovitih timova, dostupan je OVDJE.

Mrežna projektna stranica EU Funding for Rural Areas, koju su izradili članovi mješovite skupine učenika pod mentorstvom nastavnica Elene Borcee i Gabriele Odangiu (Lumina, Rumunjska), dostupna je OVDJE.

Digitalna zbirka radova Successful Rural Stories na platformi Wakelet, koju su izradili članovi mješovite skupine učenika pod mentorstvom nastavnica Marije Brkić (Srednja škola Konjščina, RH) i Ivane Opačak, dostupna je OVDJE. OVDJE je prekrasna priča nastala na temelju zajedničkih elemenata i tematskih riječi svih lokalnih ruralnih priča, uz pomoć alata umjetne inteligencije.

European Rural Vision predstavili su, na digitalnoj platformi Canva OVDJE, članovi mješovitoga tima pod mentorstvom nastavnice Cleopatre Ardelean (Ineu, Rumunjska). OVDJE je dostupna prezentacija Presentations of the EP contributions to rural area development, s prikazom doprinosa Europske unije razvoju lokalnih sredina škola partnerica; rad učenika koordinirale su nastavnice Xanthippi Gerasimou i Anastasia Vradeli (Xanthi, Grčka). 

Digitalna zbirka radova Intergenerational Dialogues na platformi Sutori, koju su izradili članovi mješovite skupine pod mentorstvom nastavnica Gabriele Ciolpan i Cristine Vasile (Navodari, Rumunjska) dostupna je OVDJE.

OVDJE je dostupna prezentacija u kojoj možete saznati (rezultate međunarodne ankete) How Green is Our Rural Area; aktivnosti mješovite skupine koordinirale su nastavnice Anastasia Vradeli i Tania Rallousi (Xanthi, Grčka).

Predstavljen je i strip Ricardo, a Young Villager Travels to Democracy, čiji sadržaj i dizajn potpisuje troje učenika (Irina, Marius i Ajdin) iz škola organizatorica, pod mentorstvom nastavnica Ciolpan i Opačak; OVDJE  je dostupan digitalni sadržaj, koji je škola domaćin otisnula u fizičkome obliku. Učenici su izradili strip na temelju ideja svih sudionika projekta, uz pomoć alata umjetne inteligencije (Copilot). OVDJE je dostupan trailer, koji poziva mlade (iz ruralnih sredina) da izađu na izbore u lipnju 2024..   

U drugome dijelu događanja prvoga dana (9. svibnja 2024.), paralelno s pedagoškom radionicom za nastavnike, održane su četiri radionice o europskim institucijama te lažnim vijestima i dezinformacijama pod nazivom Station Europe, na kojima je sudjelovalo 100-tinjak učenika. Potom je oganizirana nagradna tombola, uz neizostavni EU foto-session i kulturološko druženje… Bilo je vremena i za posjet Năvodariju i Constanți. Năvodari je grad kroz koji prolazi kanal kojim je Dunav povezan s lukom u Constanți, mjesto gdje se Dunav ulijeva u Crno more. Constanța je najveća rumunjska luka na Crnome moru…

Drugoga dana festivala MarEUForum (10. svibnja 2024.) organizirana je kreativna radionica I Vote 4… te mobilna živa izložba u centru Năvodarija… Ambasadori EP-a izradili su personalizirane zvijezde kojima su promovirali osobne i europske vrijednosti te potaknuli sugrađane na glasanje na europskim parlamentarnim izborima 9. lipnja 2024.. Snimili su i videorad u kojemu obrazlažu zašto biraju određene vrijednosti; isti je još u izradi… OVDJE se nalazi videosažetak radionice.

Predivno je bilo vidjeti kako se mladi angažiraju u lokalnoj zajednici te, kroz međunarodnu suradnju, doprinose jačanju demokracije, europskoga identiteta i obilježavanju Dana Europe i Dana eTwinninga. Zahvaljujemo školi domaćinu na gostoprimstvu i svim partnerima na plodonosnoj suradnji.

Ivana Opačak, prof.

 

Pročitajte još

Maketa srednjovjekovnog grada

Ja sam Noa Midžić, učenik 2. e razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Za taj smjer sam se odlučio jer me privlače jezici, kojih trenutno učim tri, a zanimaju me i hoteli te sve vezano za ugostiteljstvo i tu...

Hrvatska ekonomska olimpijada

Krajem svibnja, točnije, 29. svibnja ove godine, održano je treće izdanje  „Hrvatske ekonomske olimpijade” (engl. Croatian Economics Olympiad, CEO), nacionalnog natjecanja koje okuplja talentirane srednjoškolce iz cijele Hrvatske. To je događaj koji se održava u...

Skip to content