Datum objave: 6. lipnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Međunarodno natjecanje povodom Dana Europe

by | lip 6, 2024 | EPAS, Vijesti

Tin Horvatović, učenik 1. E razreda (i mlađi ambasador Europskoga parlamenta) naše škole, sudjelovao je, pod mentorstvom prof. Opačak, na međunarodnome natjecanju Let’s Celebrate Europe Day. Natjecanje su, četvrtu godinu zaredom, organizirale Martina Budimir i Jelena Kovačević, nastavnice stranih jezika iz Ekonomske škole Požega.

Radni su jezici natjecanja bili engleski i njemački, a tema aktualna – u skladu s nadolazećim europskim izborima – The best way to predict the future is to create it/Der beste Weg, die Zukunft vorauszusagen, ist, sie zu gestalten (Abraham Lincoln). Neki su od ciljeva bili istaknuti važnost aktivnoga sudjelovanja građana, posebno mladih, u europskim demokratskim procesima, povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njezinih ciljeva, proslaviti europsku demokraciju… Na natjecanje je pristiglo 147 radova iz 21 zemlje (s 4 kontinenta), od čega 101 rad na engleskome jeziku i 46 radova na njemačkome jeziku, 87 radova u kategoriji djece i 60 radova u kategoriji mladih. Detalji su provedbe dostupni na OVOJ poveznici.

Tin se natjecao u kategoriji mladih s likovnim radom The Future of Europe, koji jako lijepo oslikava moto Europske unije Ujedinjeni u različitosti te sve ono što članice EU-a čini prepoznatljivima i jedinstvenima u svijetu. Iako nije među pobjednicima, Tin je nagrađen priznanjem, koje će mu sigurno biti poticaj u daljnjemu radu i kreativnome izričaju.

Ono što posebno oduševljava jest činjenica da je Tin, osim likovnoga talenta, svojim radom demonstrirao iznimnu razinu poznavanja europske povijesti i kulturne baštine, silnu posvećenost izvršenju projektnoga zadatka te iznimne vještine kritičkoga i kreativnoga promišljanja i izražavanja. Iskrene čestitke mladom zaljubljeniku u povijest i umjetnost te velikome poznavatelju političkih prilika u Hrvatskoj, EU-u i svijetu!

(PO)HVALA i Emi Lucić, učenici 1. C razreda, koja je, po završetku natječaja, Tinovu radu dala jednu posve novu dimenziju. Mlada digitalna umjetnica vedrim je bojama i detaljima oživjela pozadinu rada, koji će, sasvim sigurno, naći svoje mjesto u bogatoj riznici EPAS-materijala.

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

Maketa srednjovjekovnog grada

Ja sam Noa Midžić, učenik 2. e razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Za taj smjer sam se odlučio jer me privlače jezici, kojih trenutno učim tri, a zanimaju me i hoteli te sve vezano za ugostiteljstvo i tu...

Hrvatska ekonomska olimpijada

Krajem svibnja, točnije, 29. svibnja ove godine, održano je treće izdanje  „Hrvatske ekonomske olimpijade” (engl. Croatian Economics Olympiad, CEO), nacionalnog natjecanja koje okuplja talentirane srednjoškolce iz cijele Hrvatske. To je događaj koji se održava u...

Skip to content