Datum objave: 17. lipnja 2024.
Kategorija: Ekonomija | Vijesti

Hrvatska ekonomska olimpijada

by | lip 17, 2024 | Ekonomija, Vijesti

Krajem svibnja, točnije, 29. svibnja ove godine, održano je treće izdanje  „Hrvatske ekonomske olimpijade” (engl. Croatian Economics Olympiad, CEO), nacionalnog natjecanja koje okuplja talentirane srednjoškolce iz cijele Hrvatske. To je događaj koji se održava u organizaciji Centra za razvoj mladih (CERM) i ima za cilj poticanje i razvoj znanja iz područja ekonomije i financijske pismenosti na primjeru rješavanja business case studyia.

Ove godine u natjecanju je sudjelovalo 208 učenika iz cijele Hrvatske koji su bili raspoređeni u 44 tima. Natjecatelji su u online igrici Financial Literacy Game trebali odabrati između više različitih likova i prolaziti, tj. “živjeti“ s likom kroz različite životne izazove 30 godina, primjenjujući svoje stečeno ekonomsko znanje i strateško planiranje. Podržana od Erica Maskina, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, olimpijada stvara priliku za otkrivanje, izazivanje, ujedinjavanje i nagrađivanje mladih ljudi zainteresiranih za ekonomiju.

Naša škola u natjecanje se ove godine uključila po prvi put, a natjecala su se dva tima po 5 članova (učenici 3. B razreda) te su pojedinačno zauzeli od 68. do 161. mjesta, a ekipno 24. i 37. mjesto. Mentorica koja ih je pripremala za natjecanje je bila prof. Sanda Kovačić.

Učenik Borna Fogadić rekao je da mu se natjecanje jako svidjelo jer igra detaljno opisuje naše obveze i moguće usluge koje možemo kupiti, te cilj koji moramo izvršiti kako bi naš karakter u igrici što bolje uspio na kraju igre.

„Natjecanje o financijskoj pismenosti pamtit ću kao poučno i zabavno iskustvo. Financijska pismenost je važna vještina koja nam pomaže upravljati novcem. Kroz natjecanje imali smo priliku proširiti svoje znanje o osobnim financijama, štednji, ulaganjima i drugim ključnim područjima. To je odličan način poticanja edukacije o financijskim temama“ rekla je Gabrijela Čakmazović.

Pobjednički tim će predstavljati Hrvatsku na svjetskoj završnici, International Economic Olympiad (IEO) koja će se održati od 22. do 31. srpnja 2024 godine u Hong Kongu.

Našim učenicima iskreno čestitamo jer su prvi put na ovakav zanimljiv način pokazali svoja stečena znanja.

Sanda Kovačić, prof.

Pročitajte još

Maketa srednjovjekovnog grada

Ja sam Noa Midžić, učenik 2. e razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Za taj smjer sam se odlučio jer me privlače jezici, kojih trenutno učim tri, a zanimaju me i hoteli te sve vezano za ugostiteljstvo i tu...

Skip to content