Prošle subote, 1. veljače 2025., učenici naše škole posjetili su Graz i tvornicu čokolade Zotter u Riegesburgu, u Austriji. Vlasnik tvornice čokolade Zotter je Josef Zotter i njegova obitelj. Proizvodnja čokolade u ovoj tvornici temelji se na načelima zdrave organske prehrane. Zanimljivosti o samoj tvornici i načinu dopremanja sirovina za proizvodnju mogli smo vidjeti i u uvodnom filmu na početku čokoladne ture. Organski uzgojen kakaovac nabavlja se na manjim obiteljskim gospodarstvima u Južnoj Americi, Kongu, Peruu, Indiji, na Madagaskaru. Sama obitelj Zotter često odlazi po sirovine i provjerava kvalitetu i mjesta gdje se uzgaja potrebna i glavna sirovina za proizvodnju čokolade.
U tvornici Zotter proizvodi se više od 300 različitih čokoladnih proizvoda, a jedina je tvornica u Europi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda. Čokolada je posebno ukusna i njezinoj se proizvodnji posvećuje izuzetna pozornost.
Nakon kratkog uvodnog filma krenuli smo u obilazak tvornice. Svaki posjetitelj dobio je elektronski vodič sa slušalicama i žlicu, te smo obilazili postaje na kojima smo imali priliku kušati različite vrste čokoladnih smjesa. Na izlazu je čokoladni bar gdje su učenici imali priliku sami napraviti toplu čokoladu.
Po izlazu iz tvornice posjetitelji mogu obići ZOO s domaćim životinjama i prošetati. Tu se nalazi tzv. „groblje čokolade“. Spomenici su u obliku čokolade, a na njima piše vrsta čokolade i godina od kad do kad je bila u proizvodnji. To su neke od vrsta čokolada koje nisu bile toliko uspješne te su iz nekog razloga povučene iz proizvodnje (npr. čokolada sa slaninom ili kečapom, čokolada sa senfom i mnoge druge neobične kombinacije).
Nakon razgleda tvornice posjetili smo Graz, gdje smo obišli najznačajnije znamenitosti: zgradu Opere, glavni gradski trg, Gradsku vijećnicu, Glockenspiel, Schlossberg, katedralu, otok na Muri. Nakon obilaska grada, uputili smo se u najpoznatiji shopping centar Seiesberg, te krenuli natrag put Slavonskog Broda.
Anita Maratović Tolić, M.A.