preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Login

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo, obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Brošura EBŠ
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

Učenički servis

Brošura za roditelje

 

eTwinning

eTwinning
Euro skills week

Natjecanje Dabar


Školska shema

Europska oznaka kvalitete

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2017.

Ovaj mjesec: 331
Ovaj tjedan: 661
Danas: 9
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Mjeseca afroameričke povijesti
Autor: Marija Deanković, 20. 2. 2020.

U sklopu nastave engleskog jezika, učenici Ekonomsko-birotehničke škole svake godine obilježavaju Mjesec afroameričke povijesti. Ove godine poseban naglasak bio je na životu i radu poznate afroameričke nobelovke Toni Morrison, koja je preminula prošle godine.


Profesorica Mirta Kos Kolobarić je s učenicima 2. razreda organizirala book tasting – degustaciju romana. Teme i kompleksni likovi u romanima Toni Morrison popriličan su izazov za čitanje, pa su učenicima na stolovima servirani omoti njezinih romana (Jazz, The Bluest Eye, Beloved, Sula i Tar Baby) s kratkim sadržajem na engleskom jeziku. Učenici su morali napisati osvrt na sadržaj dva romana koja su kušali i objasniti zbog čega bi ili ne bi voljeli pročitati cijeli roman.
Nakon toga uslijedila je faza kreativnog pisanja. Morali su zamisliti sebe u ulozi jednog od likova te pisati o tome što im se događa, što proživljavaju, misle, očekuju. Rezultati su bili jako dobri, a učenici su također i ilustrirali „korice“ odabranih knjiga.
 
18. veljače 2020. (rodni dan Toni Morrison) učenici 1. g razreda su u školskoj knjižnici obilježili Mjesec afroameričke povijesti u sklopu nastave engleskog jezika. Program su osmislile školska knjižničarka Marija Deanković i profesorica engleskog jezika Ana Radočaj.
Učenici su poslušali kratko predavanje o povijesti afroameričke borbe za prava i jednakost u društvu, a zatim su čitali ulomke iz prvog romana Toni Morrison, The Bluest Eye. Nakon čitanja ulomka, učenici su trebali osmisliti vlastitu naslovnicu istog romana, te napisati kratki sažetak i jednostavnu književnu kritiku na temelju pročitanog. Našli su se i u ulozi kreatora vlastite poezije te od pročitanog ulomka napravili blackout pjesmu pažljivim izdvajanjem (njima važnih) riječi iz odabranog poglavlja.
Budući da su radili u skupinama prema poglavlju kojega su čitali, na kraju su izabrali i predstavili najuspješniju naslovnicu knjige i blackout pjesmu prema izboru svake skupine. Svi radovi izloženi su na panou u školskoj knjižnici. Učenici su se zabavili, ali i naučili nešto novo o ovom dijelu povijesti. Nadamo se da će u budućnosti biti još prilika za ovakve susrete u školskoj knjižnici.
 
Mirta Kos Kolobarić, prof.
Ana Radočaj, prof.
Marija Deanković, prof.
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju