preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

COVID-19: kriza koja je sve promijenila – naš online razgovor s europarlamentarcima

Autor: Ivana Opačak, 24. 4. 2020.

Jučer u 16 sati održan je prvi #EPtalksonline razgovor sa zastupnicima COVID-19: kriza koja je sve promijenila u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Naši ambasadori juniori EP-a Dajana Ivičić (3.e), Leon Ferić (3.b) i Hrvoje Birtić (3.c) te ambasadorice seniorke profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak imali su priliku čuti o stavovima govornika vezano za različite probleme tijekom ove pandemije. Također su mogli postaviti pitanja zastupnicima u Europskome parlamentu Toninu Piculi, Valteru Flegi, Karlu Resleru i Sunčani Glavak te predstavniku Hrvatskoga sociološkog društva Branku Ančiću.

Zbog tehničkih poteškoća prilikom pristupanja mrežnome sastanku većina je naših ambasadora prvotno ostala izvan sobe za sastanke. (Iako je organizator osigurao 500 mjesta za sudionike sastanka, aplikacija je taj broj ograničila na 100, tako da se velika većina sudionika pridružila sastanku tek nakon što su tehnički problemi otklonjeni.) Naša ambasadorica seniorka prof. Kovačić jedina je prisustvovala cjelovitome događanju, stoga u nastavku donosimo njezin osvrt na isto.

Naši su predstavnici u Europskome parlamentu, kao i psiholog Branko Ančić, podijelili s prisutnima svoje viđenje o tome koliko je i kako kriza uzrokovana koronavirusom utjecala na svakodnevni život u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Kriza je uvijek prilika za novi početak. Naši životi i navike su se promijenili, ali ta promjena ne mora nužno biti loša. Dobre stvari postoje i njih moramo biti svjesni i “ne izgubiti” ih u budućnosti.

Gospodin Picula naglasio je da je ovo prilika da shvatimo da školstvo i zdravstvo trebaju biti dostupni svima i da u njih trebamo ulagati kako bismo i u budućnosti mogli rješavati probleme ne oslanjajući se na druge. Kada se zatvore granice, kao sada, vidimo koliku važnost imaju domaća proizvodnja kako hrane tako i ostalih proizvoda potrebnih za normalno funkcioniranje svakodnevice.

Gospodin Resler istaknuo je da nas je ova kriza naučila razlikovati bitno od nebitnoga, da sveprisutnu digitalizaciju, na koju smo svakodnevno usmjereni, trebamo znati dobro iskoristiti i u budućnosti u svim sektorima. Gospodin Flego posebno je naglasio da trebamo dati veću šansu prirodi i usmjeriti se na korištenje prirodnih resursa na pametan i održiv način.

Ključna poruka za sve učenike i mlade sudionike u razgovoru bila bi da ne dopuste da ih ova kriza obeshrabri, da nastave sanjati, da pokušaju realizirati svoje snove u svome sigurnom okruženju, da ne zaborave uživati u vremenu provedenom s najmilijima i da pokušaju pomoći svojoj zajednici učiniti život boljim, jednostavnijim, sigurnijim i ugodnijim.

Word cloud izrađen je na nastavi engleskoga jezika.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici brojnih škola (kandidatkinja) EPAS programa (među njima i naše škole-partneri u eTwinning projektu) i predstavnici medija. Na zadovoljstvo svih prisutnih, planirani jednosatni razgovor pretvorio se u (školski) blok-sat koji s nestrpljenjem iščekujemo ponoviti… već sljedećega četvrtka… Pridružit će nam se gđa Ruža Tomašić. Pridružite nam se i vi! (Poveznicu za pridruživanje možete zatražiti od svojih razrednika ili prof. Opačak.)

Snimku jučerašnjega cjelovitog razgovora možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=dCwFv_2s-hw&list=PLnwsxu91cX2eR3jSHQda5CB8QYzNsUrqB

Profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak
 
Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

 
Obavijesti
 
Brošura EBŠ

 
Duplikat svjedodžbe
 
Priručnik VH&PA

 
Korisni linkovi

 

 

 
Učenički servis
 
Brošura za roditelje

 
eTwinning

 

 
Euro skills week

 
Natjecanje Dabar


 
Školska shema

 
Europska oznaka kvalitete

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2020.

Ukupno: 4197
Ovaj mjesec: 4197
Ovaj tjedan: 1473
Danas: 289
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju