preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Naš drugi #EPtalks: Sve će biti u redu?

Autor: Ivana Opačak, 4. 5. 2020.

U organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj 30. travnja 2020. u 16 sati održan je drugi #EPtalks – virtualni susret zastupnika i ambasadora juniora i seniora Europskoga parlamenta na temu zaštite mentalnoga zdravlja tijekom COVID-19 pandemije. Na videokonferenciji #u4cetvrtkom Sve će biti u redu? učenici Hrvoje Birtić (3.c), Leon Ferić (3.b), Dajana Ivičić (3.e) i Nikolina Mrkonjić (2.e) te profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak razgovarali su s eurozastupnicima Sunčanom Glavak, Ružom Tomašić i Tomislavom Sokolom te psihologinjom Ivanom Ćosić Pregrad.

Tijekom sastanka psihologinja Ćosić Pregrad istaknula je kako se cijeli naš život tijekom pandemije sveo na obiteljski dom – pun različitih emocija (u skladnim i ne tako skladnim odnosima)… Nekima je ova korona-situacija snažan podsjetnik na traumatske događaje iz prošlosti… Važno je ne skrivati svoje emocije, izraziti sve što osjećamo… i pobrinuti se za sebe i svoje bližnje! Osvrnula se na učenike maturante koji su osobito pogođeni neizvjesnošću ove situacije… i napomenula kako su SVE reakcije na događaje koji nisu normalni – normalne! Postoje različite strategije suočavanja sa stresnim i traumatskim situacijama. Neki će ljudi „pobjeći“ od problema, negirati situaciju… Drugi će se aktivno suočiti s problemom – krenuti u „napad“… Ima i onih koji će se pritajiti, „u potpunoj blokadi“ bespomoćno čekati da opasnost prođe… Sva su tri načina prirodna, čovjeku urođena, i – dobra! Važno je u ovim teškim, neizvjesnim trenutcima spoznati što smo dobili i što gubimo, dati si priliku „odtugovati svoje gubitke“ (otkazanu maturalnu zabavu, norijadu, putovanja, oproštaj s generacijom i školom…) i krenuti dalje… Postoji mogućnost za zajednički susret i slavlje kad sve opet bude u redu!

Zastupnica Glavak upozorila je na važnost balansiranja između vremena provedenoga online i offline kako bi se spriječilo razvijanje ovisnosti o internetu. „Pročitajte pokoju zanimljivu knjigu, provedite vrijeme u razgovoru s članovima svoje obitelji, šetnji s kućnim ljubimcima, nazovite prijatelje, vježbajte… Pobrinite se za one koji nemaju nikoga…“ Zastupnica Tomašić kroz šalu je podijelila s nama osobno iskustvo. Tijekom pandemije osvijestila je kako „ima debele živce za supruga… koji je slomio kuk“, kako „previše hoćemo i previše toga mislimo da nam treba, a dovoljno nam je samo – zdravlje i obitelj“. Otkrila je svoje „poljoprivredne sposobnosti“ i uvjerila se kako „naša Hrvatska može držati korak sa svijetom“… Zastupnik Sokol zaključio je ono što smo već prije čuli: „Kriza je uvijek prilika za promjenu! Kao što naslov događanja sugerira, sve će biti u redu! Ako su međuljudski odnosi u redu, možemo preživjeti svaku izolaciju!“

Evo što je o događanju rekla naša ambasadorica juniorka Nikolina Mrkonjić: #Eptalks s eurozastupnicima je bio lijepo iskustvo. Tema je bila trenutna COVID-19 situacija i utjecaj pandemije na mentalno zdravlje. Svi smo imali priliku postaviti pitanja. Iako nije odgovoreno na sva pitanja, zbog nedostatka vremena, mislim da su zastupnici pokušali što bolje objasniti trenutnu situaciju i barem nas malo utješiti. Svidjelo mi se kako su tijekom cijeloga poziva pokazali da pokušavaju razumjeti kako se mi učenici osjećamo i kako su bili profesionalni, ali i opušteni u isto vrijeme.

Snimka razgovora dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=faWyg3i73XQ

Ivana Opačak, prof.
 
Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

 
Obavijesti
 
Brošura EBŠ

 
Duplikat svjedodžbe
 
Priručnik VH&PA

 
Korisni linkovi

 

 

 
Učenički servis
 
Brošura za roditelje

 
eTwinning

 

 
Euro skills week

 
Natjecanje Dabar


 
Školska shema

 
Europska oznaka kvalitete

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2020.

Ukupno: 4191
Ovaj mjesec: 4191
Ovaj tjedan: 1467
Danas: 283
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju