preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Tjedan Europe od E do A

Autor: Ivana Opačak, 9. 5. 2020.

Tjedan Europe obilježili smo višestrukim aktivnostima na nastavi (na daljinu) i izvan nje. U nastavku donosimo kratki pregled “od E do A” (ili “od ponedjeljka do subote”).

Engleski jezik kao medij za učenje

Učimo i digitalno stvaramo – to nam je struka

Radni sastanci – pripreme

Online #EPtalks & professional development

Proslava Dana Europe s našim partnerima

Ako ste se pitali o našim eTwinning aktivnostima…

Engleski jezik kao medij za učenje

Engleski jezik koristili smo kao medij za učenje o 17 globalnih ciljeva održivoga razvoja (do 2030.) u 3.c. U ponedjeljak, 4. svibnja, profesoricu Opačak razveselio je sadržajni, živopisni Tricider u kojemu su učenici podijelili svoja razmišljanja i novostečena znanja, pa i poneku šaljivu strip-animaciju…  Googleova prezentacija sa zadatcima za učenike, odgojno-obrazovnim ishodima i međupredmetnim temama te poveznicom na Tricider raspravu dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://docs.google.com/presentation/d/1SsUtzJ8Gsj_N2FNjPkpypCdqeE98WBxORZjtlvn1lI8/edit?usp=sharing

Dio smo projekta Održiva Europa Foruma za slobodu odgoja i nositelji cilja br. 16! Planiramo postati održiva škola! 

 

Učimo i digitalno stvaramo – to nam je struka

Utorak nam je donio nova (stara) znanja o povijesti EU-a, službenoj europskoj valuti, utjecaju COVID-19 pandemije na okoliš, važnosti mobilnosti (Modul 4 EPAS Programa Europa bez granica)… Nikolina Mrkonjić (2.e) izradila je zanimljivi Genial.ly kviz na temelju Modula 1 EPAS Programa Povijest EU-a.

Tjekom naše ne-e-nastave mogli ste učiti o toj temi na našim plakatima u predvorju škole, a sada možete provjeriti svoje znanje na sljedećoj poveznici: https://view.genial.ly/5e94b2693abe390d9852d615/learning-experience-challenges-history-of-eu-quiz

Godinu dana nakon naše nacionalne nagrade Karlo Veliki, prisjetili smo se projekta EU4mE&U i mobilnosti naših učenika (debatanata), a učili/promišljali smo i o utjecajnim Europljanima.

Googleova prezentacija sa zadatcima za učenike, odgojno-obrazovnim ishodima i međupredmetnim temama dostupna je na sljedećoj poveznici: https://docs.google.com/presentation/d/1SixrcEyts8HtD47llFFKI7O7lHAnzp1pa-Z1bIhzRuc/edit?usp=sharing

Profesorica Vanja Bano izradila je zanimljive digitalne materijale o euru – infografiku, Genial.ly prezentaciju i kviz/provjeru znanja o euru te Genial.ly interaktivnu sliku o utjecaju COVID-a na okoliš. Materijali su dostupni na priloženim poveznicama, a donosimo i njezin osvrt na rad s učenicima.

https://view.genial.ly/5eae573e47bad90d6e969aac/guide-euro

quizizz.com/join?gc=071572

https://view.genial.ly/5ead332c32376f0d7de40a2d/interactive-image-utjecaj-korona-virusa-na-okolis.

Učenici 3.a i 3.g razreda naše škole imali su, na nastavi bankarstva, male interaktivne radionice o bankarstvu Europske unije. U prezentaciji su imali priliku saznati više o samoj valuti, mjestu i načinu izdavanja novčanica i kovanica valute. Svoje znanje provjerili su kroz kratki kviz o euru. Potom su s nastavnicom sudjelovali u raspravi oko uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, promjenama koje nas očekuju i posljedicama tih promjena na hrvatsko gospodarstvo (o čemu su kasnije mogli razgovarati i s eurozastupnikom Karlom Resslerom.

Učenici 2.a i 2.b razreda na nastavi društveno-odgovornoga poslovanja u sklopu održivoga razvoja promatrali su utjecaj koronavirusa na okoliš Europe. Pomoću interaktivne fotografije mogli su vidjeti vijesti o događanjima u prethodnih nekoliko tjedana na području kontinenta - kako je priroda reagirala na povlačenje ljudi u svoje domove i koje je to promjene donijelo. U Padlet-u su podijelili svoja razmišljanja i stavove. Osvrnuli su se i na to čemu nas je ova pandemija naučila i kako će nas potaknuti da više razmišljamo o resursima koje koristimo i načinima na koje ih iskorištavamo jer tek sada vidimo koliko sve oko nas utječe na čovjeka, okoliš, ali i gospodarstvo. (prof. Bano)

PADLET 2a: https://padlet.com/vanjabano1/ooxgk6bylnokn97j

PADLET 2b: https://padlet.com/vanjabano1/btixmsa0d46mppbv

 

Radni sastanci – pripreme

Radujemo se našim Zoom sastancima s europarlamentarcima #EPtalks #u4cetvrtkom i našim eTwinning/EPAS partnerima… Na našim radnim e-sastancima srijedom pripremamo pitanja i plan predstavljanja aktivnosti ambasadora juniora na Dan Europe i Dan eTwinninga, “sadimo ideje” u “vrtove ideja”, usvajamo ishode Modula 5 EPAS Programa Vaš glas u Europi…, a izrađen je i diseminacijski video Naša EPAS priča koji možete pogledati na ovoj poveznici.

 

Online #EPtalks & professional development

Ovotjedni #EPtalks #u4četvrtkom bio je rezerviran za naše debatante… in English! Učenici i nastavnici sudionici razgovarali su s eurozastupnikom Toninom Piculom i glasnogovornikom Europskoga parlamenta Jaumeom Duchom Guillotom. Razgovor na temu EU, Disinformation and the Western Balkans moderirala je Damira Gregoret, novinarka RTL televizije (i o njemu smo već izvijestili). Prof. Opačak marljivo uči o kompetencijama za život i projektnoj suradnji u strukovnom obrazovanju na međunarodnome eTwinningovu VET Learning eventu

 

Proslava Dana Europe s našim eTwinning/EPAS partnerima

Predstavnici VII. gimnazije organizirali su Zoom sastanak s ravnateljima i ambasadorima juniorima i seniorima pet škola partnerica te g. Karlom Resslerom, zastupnikom u Europskome parlamentu. O sastanku smo već pisali. Pogledajte snimku: https://www.youtube.com/watch?v=8qGV4usUMA4&feature=youtu.be

 

Ako ste se pitali o našim eTwinning aktivnostima…

A na kraju, radna subota! Dan eTwinninga proslavili smo na Zoom sastanku s učenicima Srednje škole Konjščina, naše škole-mentor u EPAS programu. (PO)HVALA Nikolini Blažević, Nikolini Mrkonjić i Andreju Hasu (učenicima 2.e) koji su sjajno predstavili našu školu i ovogodišnje eTwinning (i EPAS) aktivnosti! Bilo je prekrasno vidjeti kako se učenici dive digitalnim radovima svojih vršnjaka koji su obogatili TwinSpace našega projekta (Cro) EPAS Together. Sastanak i Tjedan Europe zaključili smo lijepim porukama u našim “vrtovima ideja” (Answer Gardens) o tome što znači biti Europljanin… na Dan Europe i eTwinninga…

Ponosni smo na sve naše ambasadore juniore i njihov doprinos tjednim događanjima! Hvala njima i našim projektnim partnerima!

Sretan vam/nam Dan Europe i Dan eTwinninga!

Ambasadorice seniorke EP-a, profesorice Vanja Bano, Sanda Kovačić i Ivana Opačak
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju