preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Europski (tje)dan jezika u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Autor: Marija Deanković, 28. 9. 2020.

Europski tjedan jezika obilježava se 26. rujna svake godine. Postao je jedan od najdražih događaja svih nastavnika i učenika stranih jezika. Kroz različite aktivnosti promovira se jezično bogatstvo svih europskih jezika, potiče višejezičnost i tolerancija, upoznaju sličnosti i razlike među jezicima. Ovo je prava prilika da uvidimo koliko jezici spajaju ljude.

 

Od 21. do 27. rujna ove godine, na nastavi stranih jezika (engleskog, njemačkog i talijanskog) u našoj školi provedene su mnoge aktivnosti. Učenici su sa svojim profesoricama Anom Radočaj, Anom Milković, Josipom Katinić i Mirtom Kos Kolobarić sudjelovali u raznovrsnim kvizovima i jezičnim izazovima.

U kvizovima smo svi, i učenici i profesorice, naučili puno toga.

Na primjer, jeste li znali što su to kognati? To su iste/slične riječi koje u različitim jezicima imaju slično/isto značenje. Evo nekoliko ilustracija:

kečup (češki) = ketchup (engleski) = kečap (hrvatski)

calculatrice (francuski) =  calculator (engleski) = kalkulator (hrvatski)

kahvi (finski) = coffee (engleski) = kava (hrvatski)

 

Isprobali smo i nekoliko ledolomaca, npr. Fisker Frits fisker friske fisk na danskom jeziku i Fischers Fritz fischt frische Fische na njemačkom jeziku.

Provjerili smo koliko poznajemo europske zastave i koliko znamo o kulturnoj baštini europskih zemalja.

Najviše smo ponosni na videouratke naših učenika (2.e, 2.g, 2.a, 3.a, 3.g, 3.e, 3.d), koji su se uhvatili u koštac s nekoliko izazova i spremno odgovorili na njih. Na stranom jeziku predstavili su zemlju u koju bi voljeli otputovati nakon završetka pandemije, prikazali način na koji pripremaju naša tradicionalna jela, opisali svoj omiljeni hrvatski film, pjevali, vježbali, preveli svoje pjesme na strani jezik… Koliko su zaista bili odlični i kreativni, možete provjeriti na zajedničkom padletu: https://padlet.com/anamilk1/729s6h1wjuwq3enn

Profesorice: Ana Milković, Ana Radočaj, Josipa Katinić i Mirta Kos Kolobarić

 
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju