preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

S mladima o digitalnim uslugama namijenjenim mladima

Autor: Ivana Opačak, 29. 1. 2021.

Danas je (u vremenu od 11:00 do 12:15) održana virtualna/Zoom prezentacija Digitalne usluge namijenjene mladima. Događanje, na kojemu su sudjelovali i učenici ambasadori juniori EP-a naše škole (s prof. Opačak), organizirao je Europe Direct (koji djeluje pri Europskome domu) Slavonski Brod u suradnji sa Savjetom mladih Brodsko-posavske županije.

U uvodnome dijelu događanja moderatorica Iva Perić predstavila je važnost teme i izlagače te pozvala sudionike na aktivno sudjelovanje u raspravi koja je uslijedila nakon triju predavanja. Naši su učenici, kao i uvijek, imali zanimljiva pitanja i komentare. Prvo je predavanje Digitalne usluge namijenjene mladima održao Florijan Galić, tajnik Savjeta mladih Brodsko-posavske županije. Govorio je o uslugama u sustavu e-Građani koje bi mladima, budućim studentima i zaposlenicima, mogle biti od velike koristi.

Potom je Leon Mihelčić, višegodišnji volonter Europskoga doma, danas student međunarodnoga prava i globalizacije na Sveučilištu u Birminghamu, govorio o tome kako je organiziran studij u Engleskoj (tijekom pandemije koronavirusa). Njegovo osobno iskustvo sudjelovanja na međunarodnim projektima u organizaciji Europskoga doma, prijave i odlaska na međunarodno sveučilište bilo je veoma korisno današnjim učenicima koji razmišljaju o sličnim izazovima po završetku srednje škole.

 

Slike zaslona preuzete s Facebook stranice organizatora

Radni je dio događanja zaključila Maja Kuzmić, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije, koja je govorila o izazovima digitalizacije, važnosti promicanja svijesti o višestrukim dobrobitima, ali i opasnostima rada u digitalnome okruženju. U svjetlu obilježavanja (jučerašnjega) Europskog dana zaštite osobnih podataka, uputila je na važnost prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka u online svijetu.

Najveću vrijednost ovakvim događanjima daju (pr)ocjene sudionika, osobito učenika. Prof. Opačak zahvalila je predstavnicima Europskoga doma na višegodišnjoj kvalitetnoj suradnji te istaknula kako su upravo ovakve panel rasprave prilika kako bi se u digitalnome okruženju (sada, kada su naše učionice prazne) promicale vještine koje će našim učenicima silno trebati na tržištu rada - kritičko i kreativno razmišljanje, javno govorenje i argumentiranje, debata, slušanje sugovornika, empatija i konstruktivna kritika. 

Evo što o svemu kaže naš ambasador junior Antonio Smoljanović (3.d): „Smatram da je potrebno pričati o ovim stvarima u društvu, osobito danas kad smo svi online. Tehnologija dosta toga omogućuje, više nego što sam osobno mogao i zamisliti. Sve je postalo dostupno putem interneta, jednostavnije je i tako štedimo puno vremena. Naravno, postoje i opasnosti i nejasnoće, ali u znatno manjim količinama. Osobito mi je drago što se govorilo o sustavima i stupnjevima zaštite podataka na internetu (u sustavu e-Građani) jer je za nas mlade, ali i za starije građane, doista bitno znati koji sve stupnjevi postoje i kako se adekvatno zaštititi.“ 

Ivana Opačak, prof. savjetnik
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju