preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Naši ambasadori u posjetu EP-u u Strasbourgu

Autor: Ivana Opačak, 10. 6. 2022.

U razdoblju od 6. do 9. lipnja 2022. pet ambasadorica Europskoga parlamenta naše škole - Lorena Čolak i Marija Obrovac (3. e), Ema Tomašić i Doris Živković (2. e) te prof. Opačak - boravile su u Strasbourgu s još 33 učenika i nastavnica 6 hrvatskih škola (iz Petrinje, Pule, Splita, Velike Gorice, Čakovca i Konjščine). Ondje je organiziran posjet Europskome parlamentu te peti sastanak sa zastupnikom u EP-u Predragom Fredom Matićem i učenicima partnerskih škola iz Njemačke u okviru projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih.

Završava treća (školska) godina našega sudjelovanja u programu Škola ambasador Europskoga parlamenta (EPAS). Možemo se pohvaliti iznimnim zalaganjem i rezultatima. (Ove smo godine proveli 65 aktivnosti i dobili pohvale tijekom evaluacijskoga razgovora; službene rezultate evaluacije još čekamo.) Napokon, dogodilo se i ono što godinama čekamo - naši ambasadori posjetili su instituciju koju predstavljaju, čije ime u svojoj tituli ponosno nose...

U ranim jutarnjim satima 6. lipnja 2022. četiri mlađe ambasadorice - Lorena, Marija, Ema i Doris, u pratnji prof. Opačak, autobusom su se uputile (na Trg Europe) u Zagreb, odakle su, s učenicima i nastavnicama šest partnerskih škola (EPAS-ica) te predstavnicima zastupnikova tima, otputovale u posjet europskoj instituciji čije vrijednosti predstavljaju.

Putovanje je, iako dugo, bilo veoma lijepo i zanimljivo. Naše je prvo odredište bio prekrasni njemački gradić Ulm

Tijekom 15-satnoga putovanja nismo se samo družili i spavali. Radionicu o građanskim pravima za nas je, u autobusu, pripremila i moderirala Tanja Černeka, prof. geografije u Gimnaziji Pula. I naša je Ema imala što za reći...

Pejzaži zemalja koje smo proputovali (Slovenija, Austrija i Njemačka) oduzimaju dah... A Francuska? Ako je suditi po "Petite Franceu (Maloj Francuskoj)", živahnome pitoresknom turističkom središtu Strasbourga, poznatom po popločenim ulicama, kanalima i dobro očuvanim kućama s drvenim okvirima, Francuska je neopisiva, "magnifique"...

Drugi je dan (7. lipnja 2022.) započeo obilaskom dijela Strasbourga u kojemu su smještene europske institucije - Europski sud za ljudska prava i Europsko vijeće - uz predah od (pro)ljetnih vrućina u Parku naranči (Parc de l'Orangerie).

Potom je upriličen posjet Europskome parlamentu, gdje nas je ugostio hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić. Nakon ručka u parlamentarnoj kantini za posjetitelje organizirano je interaktivno predavanje o Europskoj Uniji (u sobi LOW H-1.2), tijekom kojega su mlađi ambasadori mogli usvojiti i utvrditi znanja o povijesti i vrijednostima EU-a, trodiobi vlasti i djelokrugu europskih institucija te dužnostima europskih zastupnika.

Najzanimljiviji je svakako bio odlazak na javnu galeriju te prisustvovanje plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta.

Uslijedio je susret s njemačkom zastupnicom u EP-u Petrom Kammerevert te učenicima i nastavnicima njemačkih škola-partnerica u projektu Budućnost Europe: Europska godina mladih. Učenici naše škole i Gymnasium Norfa podijelili su svoje ideje i iznijeli očekivanja vezana za projekt i temu na kojoj zajedno rade, nakon čega su razmijenili kontakte kako bi mogli nastaviti suradnju.

Drugi je dan završio prekrasnom šetnjom centrom Strasbourga, uz kavu u (ambasadoricama omiljenom), Starbucksu. Naša Doris uvijek ima zanimljive prijedloge za okrjepu… Znate li vi što je Bubble tea?

Ne, dan je završio zajedničkom vožnjom hrvatskih ambasadora EP-a na panoramskome kotaču u blizini hotela…

Treći dan (8. lipnja 2022.) bio je rezerviran za obilazak Strasbourga. Teško je izdvojiti najljepše - obilazak katedrale Notre Dame de Strasbourg, šetnju gradskim uli(či)cama, trgovima i parkovima posutim cvijećem, Batorama vožnju brodom ispod mostova (koji pričaju čudesne priče) kanalima na rijeci Ill, uz zanimljivu turističku shemu koja nas je poučila mnogo toga o gradu…

Nakon svega najljepše su ipak fotografije u režiji naše Lorene. One svjedoče o ljepoti mjesta i vremena, ali i promjenama na licima, držanju, stavovima naših učenika. Profesorica gotovo da nije mogla prepoznati stidljivu Mariju iz razreda, koja ponosno pozira na pitoresknoj obali.

U drugome dijelu trećega dana naše su se učenice ponovno susrele s projektnim partnerima iz njemačke škole… u PerloDrinku, uz Bubble tea… Svi su zajedno detaljnije porazgovarali o projektu i predložili moguća rješenja njihova problemskog zadatka. Učenice zajednički zaključuju: Nismo se osjećali kao da radimo, već smo se zabavili i u isto vrijeme koristili engleski jezik… i malo njemačkoga, pa i hrvatskoga… Također smo razgovarali o razlikama u njihovoj i našoj školi, načinu obrazovanja i prilikama za mlade u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Posjet Strasbourgu završio je zajedničkom večerom svih učenika i nastavnika, hrvatskih i njemačkih, te članova timova dvoje zastupnika u EP-u u pivnici u centru grada.

 

Ovo izvješće završavamo zajedničkom porukom naših mlađih ambasadorica:

Tijekom ovoga putovanja shvatili smo što zaista znači biti ambasador(ica) Europskoga parlamenta, što je iza titule koju ponosno nosimo. Svjesni smo svoje odgovornosti - da učimo i djelujemo. Zahvalni smo na prilici da predstavimo sebe, svoje roditelje, školu, županiju… U zajedništvu s hrvatskim i njemačkim ambasadorima iskoristili smo svaki trenutak na najbolji mogući način.

Dodajemo i Mentimeter oblak riječi koji su, na poticaj naših ambasadorica Lorene i prof. Opačak, hrvatski učenici zajedno kreirali tijekom povratka u Zagreb četvrtoga dana (9. lipnja 2022.). Isti je, kao zahvala, objavljen na društvenim mrežama zastupnika Matića i škola sudionica projekta/putovanja.

Već tri smo godine na Facebooku, gdje redovito diseminiramo sve aktivnosti i rezultate u programu EPAS. Pratite li stranicu Ekonomsko-birotehnička škola - škola ambasadorica EP-a?

Od 5. lipnja 2022. naša škola (EPAS-ica) ima i profil na Instagramu, koji je napravila i uređuje Lorena. Zapratite nas - @epas.ebssb!

Četiri ambasadorice i Ivana Opačak, prof.
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju