preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Marija Deanković, 21. 12. 2022.

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj jednomjesečnog obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na sve veći problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti čiji se broj povećava i postaje sve raznolikiji, a osobito droga koje konstantno predstavljaju ozbiljan problem za pojedinca i društvo te potaknuti sve mjerodavne institucije za pomoć i na provedbu aktivnosti kako  bi se  uspješno suprotstavili ozbiljnom problemu - ovisnostima našeg doba.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi se na nacionalnoj i lokalnoj razini, od predškolskih ustanova pa preko osnovnih i srednjih škola uz stručnu pomoć zdravstvenih ustanova i ostalih relevantnih društvenih sudionika  s ciljem informiranja javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti, a isto tako i  pružanja pomoći obitelji koja se suočava s problemom određenog oblika ovisnosti, kako postupiti i kako se s time nositi.

Vrlo značajnu ulogu u tome imaju i javni mediji pa je tako javnost od strane medija informirana tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti  o mnogim projektima i  i aktivnostima koje se provode s ciljem zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji o zdravim životnim izborima  od lokalnog do državnog nivoa. Na području BPŽ i  grada Slavonskog  Broda proveden je veliki broj aktivnosti vezano za različite oblike ovisnosti.

U Ekonomsko-birotehničkoj školi proveden je također niz aktivnosti - od izrade panoa, provođenja anketa, literarnih uradaka...  Sve te aktivnosti provođene su na satovima razrednika, kroz međupredmetne teme, sudjelovanjem na skupovima mladih u organizaciji Crvenog križa, prisustvovanjem na predavanjima u organizaciji HZJZ.

Vrlo zanimljive aktivnosti i radionice u školskoj knjižnici provela je i knjižničarka Vanda Šajer uključivši 12 razreda (svi prvi i drugi razredi) u radionice pod nazivom "  Kako se oduprijeti pritisku vršnjaka?.  U radionici su kroz određene aktivnosti učenici izražavali svoje mišljenje, navodili razloge koji tjeraju mlade u ovisnost, formirali svoj stav.

Vrlo zanimljivo je bilo interaktivno predavanje o dugotrajnim i kratkotrajnim učincima alkohola, nikotina i droga. Navedeni su i primjeri „poznatih“ koji su ovisnici ili su bili prije. Jako dobro je prihvaćena ideja pisanja pisma potencijalnom mladom ovisniku.

Psiho drama “Odupiranje nasilju“, grupni rad i gluma na temu ovisnosti pokazali su i neke skrivene talente naših učenika. Kroz vođenu PowerPoint prezentaciju i interaktivno predavanje uz slikovne prikaze učinaka,  učenici su razgovarali o posljedicama ovisnosti, osobnoj odgovornosti i dobili jako dobar uvid i nova saznanja o ovisnostima i dobar motiv da izgrade čvrst stav i potaknu sebe na vlastito razmišljanje o bilo kojem obliku ovisnosti i kako pomoći onome tko je u takvoj potrebi.

Iz svega navedenog preporuka je da se mladi povjere, traže savjet i nađu sigurnost u komunikaciji s odraslima, jer svima nam je cilj sretno i zdravo odrastanje mladih.

Ana  Mladinović, dipl.ing.kem.tehn.

mr.sc. Anita Bašić Jakobović, prof.
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju