preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Školski psiholog

Autor: Marija Deanković, 5. 2. 2021.

Školski je psiholog saveznik učenika i brine o tome što je za njih najbolje.

Nedavno je u našoj školi s radom započela stručna suradnica psihologinja, Ivana Galić. Kako u našoj školi prije nismo imali stručnog suradnika psihologa, ovim nam je putem pripremila tekst o tome što školski psiholog radi.

Što je psihologija?

Psihologija je prirodna i društvena znanost koja se bavi proučavanjem psihičkih procesa i ponašanja pojedinaca. Zanima se za to kako ljudi doživljavaju svoju okolinu i kako se u njoj ponašaju. Pritom se pod psihičkim procesima misli na  percepciju, mišljenje, učenje, pamćenje, motivaciju, osjete, emocije i sl., dakle, sve ono što se odvija „unutar“ čovjeka.

Tko su školski psiholozi i što oni rade?

Školski su psiholozi stručnjaci koji potiču intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj učenika. Njihov se rad usmjerava na pružanje pomoći učenicima da što kvalitetnije razvijaju svoje potencijale, unapređuju i održavaju svoje psihičko zdravlje, imaju kvalitetnije odnose s drugima te da primjereno svojim sposobnostima i interesima donose odluke vezane za nastavak obrazovanja i budućeg zvanja. Školski psiholozi obavljaju posao stručnog suradnika, a njihovi najčešći korisnici prije svega su učenici. Također surađuju s nastavnicima i roditeljima u svrhu njihova osposobljavanja za bolje razumijevanje učenikovih potreba i ponašanja. U radu s učenicima, prepoznaju njihove individualne potrebe i u skladu s time provode individualna i grupna savjetovanja u kojima im pomažu da istraže svoje misli i osjećaje kako bi promijenili svoje ponašanje, ostvarili svoje ciljeve ili općenito bolje funkcionirali. Također prepoznaju poteškoće u ponašanju i vršnjačkim odnosima, emocionalne i/ili obiteljske poteškoće i pomažu učenicima da ih prevladaju. Školski psiholozi provode programe prevencije nepoželjnih oblika ponašanja, programe za jačanje samopouzdanja, razvijanja kreativnosti, tolerancije, učenje socijalnih vještina te psihološke krizne intervencije. U svom radu školski psiholozi koriste metode kao što su razgovor, opažanje, različiti testovi i upitnici, radionice u grupama ili u razredu i predavanja.

Zašto psiholog u školi?

Adolescencija je razvojno razdoblje u kojem dolazi do brojnih promjena: tjelesnih, kognitivnih, emocionalnih i socijalnih. Svi mladi prolaze kroz slične promjene, ali se s njima nose na različite načine. Mnogi se suočavaju s brojnim teškoćama, od kojih su neke: slabiji školski uspjeh, nesigurnost u sebe i svoje sposobnosti, strah od ispita i/ili odgovaranja, osjećaj tuge i beznađa, eksperimentiranje sa sredstvima koja izazivaju ovisnost, razvod braka roditelja, bolesti, problemi u odnosima s drugima, gubitak bliske osobe… Upravo je zato mladim osobama potrebna briga i potpora te stalno usmjeravanje kako bi se razvili u zrele osobe.

Kako posjetiti školskog psihologa?

Najbolje je kada učenik kojemu treba pomoć psihologa sam odluči doći na razgovor. Tada možemo reći da sam učenik prepoznaje problem i želi raditi na njemu. Učenici također mogu doći kod psihologa na inicijativu nastavnika ili roditelja, a može ih pozvati i sam psiholog. Bitno je znati da nam povjerljivi razgovor s drugom osobom može otkriti novu perspektivu koju sami nismo uočili.

Dragi učenici, roditelji i nastavnici, ako imate pitanja ili problem na kojem želite poraditi, slobodno mi se obratite. Dostupna sam u školi i na Teams aplikaciji.

Radno vrijeme psihologinje:
Ponedjeljak - petak: od 8 do 14 sati

Ivana Galić, psihologinja
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju