preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > EPAS
 

Temeljem sjajnih rezultata projekta školskoga debatnog kluba EU4mE&U (najeuropskiji nacionalni projekt u 2018.), naša je škola u listopadu 2019. dobila službeni poziv Europskoga parlamenta (Ureda u RH) za uključivanje u program Škola ambasador Europskoga parlamenta/European Parliament Ambassador School (EPAS). 

 
U 2019./2020., kao škola-kandidat, borili smo se za stjecanje statusa škole ambasadorice. Zajedno s našom školom-mentor SŠ Konjščina, pokrenuli smo eTwinningov nacionalni projekt Cro EPAS Together kako bismo ispunili sve zahtjeve Programa i ostvarili suradnju sa školama sudionicama Programa. U istoj šk. god. bili smo službeni partner projekta Škole za održivu Europu Foruma za slobodu odgoja i Ureda Europskoga parlamenta. 
 
Temeljem sjajnih rezultata evaluacije Programa, od rujna 2020. službena smo Škola ambasadorica EP-a. U 2019./20. četiri profesorice i 20 učenika, a u 2020./21. pet profesorica i 39 učenika nositelji su titule ambasadora seniora i/ili juniora Europskoga parlamenta. Svakodnevno marljivo rade na jačanju europske dimenzije obrazovanja u našoj školi, (inter)nacionalne suradnje te mobilnosti učenika i nastavnika.

vijesti

Europski dan jezika posvećen portugalskome jeziku i kulturi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Opačak, 25. 9. 2021. 10:30

Na poziv Europske komisije (u Hrvatskoj) uključili smo se u obilježavanje jubilarnoga 20. Europskog dana jezika. Gđa Maria José Homem, predstavnica Instituta Camões za portugalski jezik i kulturu u Zagrebu, održala je zanimljivo predavanje tijekom kojega je predstavila Portugal te portugalski jezik i kulturu. Ema Tomašić, učenica 2. e razreda, i njezina razrednica Ivana Opačak, usvojile su osnovne povijesne podatke, naučile kako pripremiti tradicionalni portugalski kolač te uživale u stihovima popularne portugalske književnice i tradicionalnoj portugalskoj glazbi… Dio je to pripremnih aktivnosti za mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta Problem Based Learning.

 [više]

Brodski hodaton u Europskome tjednu mobilnosti

Autor: Ivana Opačak, 17. 9. 2021. 09:11

Troje učenika 2. e razreda (u pratnji razrednice Ivane Opačak) sudjelovalo je na jučerašnjemu Brodskom hodatonu koji su, povodom obilježavanja Europskoga tjedna mobilnosti, organizirali predstavnici Europe Directa Slavonski Brod u suradnji s Policijskom upravom brodsko-posavskom, Gradskom organizacijom Crvenoga križa te udrugama Loco-Moto, Vrapčići i Regoč.

 [više]

#ConnectingEuropeExpress - mjesto za forumsku raspravu s mladima

Autor: Ivana Opačak, 16. 9. 2021. 09:15

Naše ambasadorice juniorke Dajana Ivičić (prošlogodišnja maturantica), Petra Popić, Gabrijela Karačić i Ivana Matanović (3. c) prošloga su vikenda (12. rujna 2021.) putovale (s drugim predstavnicima Europskoga doma Slavonski Brod) Transeuropskim Ekspresom, posebnim vlakom kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021. Na relaciji Slavonski Brod - Tovarnik predstavnici Europske komisije održali su raspravu s mladim Brođanima o budućnosti željezničkoga prometa u Europi i Hrvatskoj️…

 [više]

"Back 2 Basics" u Nizozemskoj

Autor: Ivana Opačak, 13. 9. 2021. 21:06

Tijekom ljetnoga odmora (7. - 23. kolovoza 2021.) tri su ambasadorice juniorke Europskoga parlamenta (danas učenice 3. c razreda) naše škole - Sara Buketa, Gabrijela Karačić i Petra Popić - sudjelovale na mobilnosti u Ommenu, Nizozemska, u sklopu Erasmus+ projekta Back2Basics međunarodne organizacije Cherry International Foundation i partnerske udruge Europe Directa Slavonski Brod. U nastavku pročitajte Petrino iskustvo…

 [više]

Zadržali smo titulu Škole ambasadorice Europskoga parlamenta Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Opačak, 31. 8. 2021. 15:09

Stigli su službeni rezultati evaluacije EPAS programa. Naša je škola zadržala titulu Škole ambasadorice Europskoga parlamenta i plasirala se na visoko 4. mjesto među 42 škole sudionice Programa u Hrvatskoj... Čak 39 naših učenika steklo je status ambasadora juniora, a pet je nastavnica - Vanja Bano, Sanda Kovačić, Dajana Marinić, Ivana Žalac i Ivana Opačak - steklo status ambasadorica seniorki Europskoga parlamenta. Čestitke svima i HVALA na doprinosu ovome lijepom rezultatu!

 [više]

Na kraju eTwinningova projekta - o avanturama medvjedića

Autor: Ivana Opačak, 27. 6. 2021. 15:21

Na nacionalnome CARNET-ovu portalu objavljen je autorski članak Gordije Marijan (SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, Krk) i Nataše Vinković (Gimnazija Vukovar), osnivačica i koordinatorica eTwinningova projekta Medo ambasador Europskoga parlamenta putuje Lijepom NašomProjekt je osnovan kako bi se, tijekom COVID-19 pandemije, virtualno povezali učenici i nastavnici uključeni u međunarodni program Škola ambasador Europskoga parlamenta (EPAS). Ponosni smo i zahvalni jer smo imali priliku sudjelovati u ovome lijepom projektu. Klikom na OVU poveznicu pročitajte više o avanturama medvjedića... i zbližavanju EPAS-ica...

 [više]

Na Konferenciji o budućnosti Europe s potpredsjednicom Europske komisije

Autor: Ivana Opačak, 26. 6. 2021. 09:13

U organizaciji predstavništava Europske komisije u Ljubljani, Parizu, Portugalu i Zagrebu organizirana je Konferencija o budućnosti Europe s potpredsjednicom Komisije Dubravkom Šuicom 23. lipnja 2021. u 16.00. Gđa Šuica raspravljala je s mladima iz Hrvatske, Slovenije, Portugala i Francuske, koji su imali priliku postaviti brojna pitanja o načinima utjecanja građana na politke Europske unije i budućnost Europe. Na Konferenciji je sudjelovalo i dvoje naših ambasadora juniora Europskoga parlamenta – Sara Buketa (2. c) i Patrik Aračić (1. a), a Sara je dobila priliku iskazati svoj stav o uključenosti mladih u politike EU-a i postaviti jedno pitanje…

 [više]

Na kraju eTw projekta SS4SEU - Kako smo postali održivija škola

Autor: Ivana Opačak, 15. 6. 2021. 08:38

Došli smo do kraja eTwinningova projekta Sustainable Schools 4 Sustainable Europe/Održive škole za održivu Europu. Projekt je trenutno u evaluacijskoj fazi i bit će prijavljen za stjecanje Europske oznake kvalitete. Što smo i kako radili ove šk. godine te kako smo postali održivija škola - pogledajte u diseminacijsko-evaluacijskom pregledu aktivnosti u nastavku teksta.

 [više]

Literarni radovi naših učenica čitat će se u Japanu

Autor: Ivana Opačak, 12. 6. 2021. 13:22

Učenice naše škole Petra Popić (2. c), Maja Vinković, Ema Tomašić i Katja Radošević (1. e) uključile su se, pod mentorstvom prof. Opačak, u Međunarodni literarni natječaj za mlade GOI 2021. u pisanju eseja na engleskome jeziku na temu What is life/Što je život. Organizatori su GOI mirovna zaklada iz Japana i UNESCO. Čestitamo mladim autoricama i – sretno (do nagrade)!

 [više]

Erasmus+ PBL online mobilnost

Autor: Ivana Opačak, 11. 6. 2021. 13:38

Naša je škola partner na Erasmus+ projektu Problem based learning in real life approach. Nakon dulje stanke u provedbi mobilnosti (tijekom COVID-19 pandemije), u ovome je tjednu održana online mobilnost u kojoj je sudjelovalo četvero učenika naše škole - Lucija Pejić i Renato Florijan (1. a) te Ema Tomašić i Maja Vinković (1. e) - s prof. povijesti Igorom Bjelobabićem i prof. hrvatskoga i engleskog jezika Ivanom Opačak.

 [više]

"Budućnost je tvoja" - Ema i Dajana među 10 nagrađenih autora videopitanja

Autor: Ivana Opačak, 9. 6. 2021. 17:13

Europskome tjednu mladih (24. – 30. svibnja 2021.) naši su se ambasadori juniori EP-a uključili u međunarodni videonatječaj Budućnost je tvoja. Danas su, u pratnji prof. Opačak, sudjelovali na Dijalogu Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, s mladima u brodskome Centru mladih. Tijekom Dijaloga predstavljeni su rezultati videonatječaja – Ema Tomašić (1. e) i Dajana Ivičić (4. e) našle su se među desetero nagrađenih autora, a Ema bi, kao drugoplasirana, trebala sudjelovati na Međunarodnome susretu mladih u Velikom Trnovu, Bugarska. Čestitke mladim ambasadori(ca)ma!

 [više]

#zajednoza.eu u Europskome tjednu mladih

Autor: Ivana Opačak, 31. 5. 2021. 16:47

Europskome tjednu mladih (24. – 30. svibnja 2021.) naši su se ambasadori juniori Europskoga parlamenta, pod mentorstvom prof. Opačak, uključili u međunarodni videonatječaj Europe Directa Slavonski Brod Budućnost je tvoja. Pročitajte/Poslušajte što ih zanima…

#EuropedirectSlavonskiBrod #EurodeskHrvatska #TheFutureIsYours

 [više]

Prelistajte e-novine 1. a!

Autor: Ivana Opačak, 27. 5. 2021. 21:02

Tijekom školske godine vrijedno uče, ali i promiču temeljne ljudske i europske vrijednosti... Prelistajte njihove razredne e-novine! Sažetak je to cjelogodišnjih online i offline aktivnosti, zajednički rad mnogih pojedinaca, ali i timskoga duha 1. a razreda. Ponosni smo na njihov angažman! 

 [više]

Međunarodni dan nestale djece

Autor: Ivana Opačak, 25. 5. 2021. 17:24

Na Zoomovu sastanku s međunarodnim EPAS partnerima obilježili smo Međunarodni dan nestale djece (25. svibnja). Pripremajući se za e-događanje, proučavali smo digitalne materijale i promišljali o temi koja nam se možda čini dalekom (jer smo imali sreću roditi se u slobodnoj zemlji i povoljnim društveno-ekonomskim uvjetima), no koja bi nam svima (kao Europljanima) trebala biti itekako važna… jer… u razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2020., tijekom migracija, u Europi je nestalo 18292 djece (ili 17 djece dnevno)…  

 [više]

Kahoot kviz o školi

Autor: Ivana Opačak, 13. 5. 2021. 09:02

Učenici 1. e razreda obilježili su Dan škole na online satu razrednika – Kahoot kvizom Koliko znate o EBŠ SB… Želite li i vi provjeriti svoje znanje, predsjednica razreda i autorica kviza Maja Vinković dijeli poveznicu. Dijelimo i prošlogodišnju videočestitku ambasadora juniora i seniora EP-a. Njihova je poruka - kao da nije prošlo godinu dana!

 [više]

Vikend u znaku Dana Europe i Dana eTwinninga

Autor: Ivana Opačak, 10. 5. 2021. 07:53

U subotu smo s lokalnim, a jučer s međunarodnim patnerima obilježili Dan Europe. Na godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije (9. svibnja) svake godine slavimo mir i jedinstvo u Europi. U prijepodnevnim satima 8. svibnja na brodskome Korzu okupili su se predstavnici Europe Directa i Europskoga Doma Slavonski Brod, naši ambasadori juniori EP-a, predstavnici brojnih udruga i inicijativa sa svojim glazbenoplesnim aktivnostima te brojni građani. U poslijepodnevnim je satima 9. svibnja održana e-Konferencija o budućnosti Europe. U večernjim su se satima na e-proslavi Dana Europe i eTwinninga okupili nastavnici članovi eTwinningove EPAS grupe (među njima i prof. Opačak) i jedna učenica naše škole. Što su sve radili naši ambasadori juniori i seniori - pročitajte u nastavku… Pogledajte i njihove prigodne (video/foto)čestitke…

 [više]

U Tjednu Europe - s (inter)nacionalnim EPAS partnerima - o EUropi

Autor: Ivana Opačak, 6. 5. 2021. 19:12

U Tjednu smo Europe… Učimo o Europskoj uniji, igramo se, provjeravamo svoje znanje, dijelimo digitalne materijale, njegujemo (inter)nacionalno EPAS partnerstvo… Slavimo cijeli tjedan kako bismo obuhvatili dva značajna datuma: 5. svibnja - Dan Vijeća Europe i 9. svibnja - Dan Europe. Danas su naši ambasadori juniori, pod mentorstvom prof. Opačak, sudjelovali na međunarodnome Zoom sastanku s EPAS partnerima iz Srednje škole Konjščina (Hrvatska) i Regina Maria National Pedagogical College (Rumunjska). U nastavku teksta pročitajte više o temama razgovora… Naučite nešto novo, provjerite svoje znanje, pripremite se za Dan Europe…

 [više]

Učenici 7 hrvatskih škola o nastavi na daljinu

Autor: Ivana Opačak, 5. 5. 2021. 11:22

Nastavnice Marta Hajster i Dijana Pintarić iz Srednje škole Konjščina kreirale su i obradile (Google Forms) anketu za učenike o nastavi na daljinu. Anketa je bila otvorena od 12. do 23. travnja 2021., a cilj je bio dobiti povratne informacije o zadovoljstvu učenika načinom provođenja nastave na daljinu. Anketu su ispunila 583 učenika iz sedam škola (među kojima je i naša) iz pet hrvatskih županija. Zahvaljujemo svim učenicima koji su se, na poticaj prof. Opačak, uključili u ovo anketno ispitivanje. Rezultate pročitajte u nastavku teksta.

 [više]

Susret 7 EPAS-ica s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu

Autor: Ivana Opačak, 30. 4. 2021. 07:51

Jučer (29. travnja 2021.) u 14.00 održan je Zoom sastanak s Biljanom Borzan, hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu, na kojem su sudjelovali ambasadori (juniori i seniori) Europskog parlamenta iz sedam srednjih škola - Ekonomske i turističke škole Daruvar, Medicinske škole Osijek, Srednje Škole Pakrac, Ekonomske škole Požega, Tehničke škole Požega te brodske Gimnazije "Matija Mesić" i naše (Ekonomsko-birotehničke) škole. Našu su školu predstavljali ambasadori juniori Dajana Ivičić (4. e), Leon Ferić (4. b), Hrvoje Birtić (4. c), Stjepan Gusak (1. a), Maja Vinković i Patrik Aračić (1. e) i Antonio Smoljanović (3.d), koji je za vas pripremio sažetak događanja, te ambasadorice seniorke Sanda Kovačić i Ivana Opačak.

 [više]

Dan planeta Zemlje s (inter)nacionalnim partnerima

Autor: Ivana Opačak, 22. 4. 2021. 20:37

Danas obilježavamo 51. Dan planeta Zemlje! Naši su učenici svoje snažne ekološke poruke podijelili na mrežnome (Zoomovu) sastanku (15.30 – 17.00) s (inter)nacionalnim partnerima na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe. Tom su prigodom predstavljeni i rezultati međunarodne suradnje u Tjednu medijske pismenosti, o čemu smo već pisali ovdje.

 [više]

Dani medijske pismenosti u razredu i s (inter)nacionalnim partnerima Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Opačak, 21. 4. 2021. 16:15

Svjesni neizmjerne važnosti medijske pismenosti, odnosno e-informiranja i kritičkoga vrednovanja mrežnih izvora (osobito tijekom pandemije koronavirusa), i ove smo godine obilježili Dane medijske pismenosti. Središnja je tema ovogodišnje (4. po redu) manifestacije (koja se održava u ovome tjednu – od 19. do 25. travnja) Utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih. Tijekom obrade trećega i četvrtog cilja održivog razvoja (Zdravlje i blagostanje/Good Health & Well-Being i Kvalitetno obrazovanje/Quality Education) u okviru eTwinningova projekta Sustainable Schools 4 Sustainable Europe, s (inter)nacionalnim smo partnerima osmislili i proveli višestruke aktivnosti za učenike. U aktivnosti su se uključili učenici 1. a, 1. e, 2. c, 3. e i 4. c razreda (s prof. Opačak), a rezultati će biti predstavljeni na zajedničkome Zoomovu sastanku s projektnim partnerima 22. travnja 2021. godine.

 [više]

eTwinningova EPAS grupa

Autor: Ivana Opačak, 15. 4. 2021. 11:05

Na prijedlog Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj, uključili smo se u rad eTwinningove EPAS grupe koja omogućava razmjenu znanja, iskustava (korištenja digitalnih alata i obrazovnih materijala), sudjelovanje na međunarodnim virtualnim susretima i seminarima te umrežavanje i projektnu suradnju s nastavnicima uključenim u EPAS program iz cijele Europe. 14. travnja o.g. (17.00 – 18.00) održan je drugi virtualni susret 75 ambasadora seniora EP-a na kojemu je sudjelovala i prof. Opačak. Ambasadori seniori potaknuti su uključiti svoje učenike u zanimljivi projekt istraživanja europske povijesti i izvještavanja o aktualnim lokalnim događanjima u veoma zanimljivome digitalnom formatu…

 [više]

Nagrada Veleposlanstva SAD-a autorici eseja

Autor: Ivana Opačak, 14. 4. 2021. 09:07

Već smo pisali o natječaju Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj (u Mjesecu afroameričke povijesti/Black History Month) na kojemu je naša učenica Maja Vinković (1. e) osvojila 3. mjesto. Članovi prosudbenoga povjerenstva pohvalili su Majino poznavanje engleskoga jezika, stil pisanja i poruku. Ovih je dana stigao dar kao zahvala Maji na „divnoj priči kojom je obogatila ovogodišnju proslavu afroameričke povijesti“. U nastavku teksta pročitajte što o svemu kaže Maja…

 [više]

MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja

Autor: Ivana Opačak, 7. 4. 2021. 15:43

Brojni su se nastavnici hrvatskih srednjih škola, među njima i prof. Opačak, odazvali pozivu Foruma za slobodu odgoja na sudjelovanje u aktivnostima u okviru Erasmus+ projekta MEGA – jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja. U veljači i ožujku o. g. provedeno je istraživanje i višerazinska analiza trenutnoga stanja poučavanja o Europskoj uniji u hrvatskim školama. U okviru EPAS programa u istraživanje su se uključili ravnatelj, pedagoginja, 6 nastavnika i 24 učenika naše škole. Koordinatori su školskih aktivnosti pozvani uključiti se u još jednu projektnu aktivnost – rad fokus grupa usmjeren na ispitivanje iskustava nastavnika u obradi tema o Europskoj uniji te unapređenje nastavne prakse. Danas je (u vremenu 10.00 – 11.50) održan virtualni (Zoomov) sastanak 10 članova prve fokus grupe koji je moderirala gđica Maja Šarić, predstavnica Foruma.

 [više]

Na kraju Svjetskoga i Europskog tjedna novca...

Autor: Ivana Opačak, 28. 3. 2021. 22:48

Svjetski i Europski tjedan novca obilježavamo svake godine u mjesecu ožujku, a svake godine započinje drugoga datuma. Ove godine u Tjedan smo ušli 22. ožujka, a službeno smo u njemu bili do 26. ožujka ili, uključimo li i neradne dane, do 28. ožujka o. g.. Pročitajte što o Tjednu kaže Stjepan Gusak, učenik 1. a razreda naše škole, strastveni numizmatičar i budući ekonomist.

 [više]

U organizaciji brodskoga Europskog doma

Autor: Ivana Opačak, 25. 3. 2021. 17:05

U posljednjih su tjedan dana održana dva događanja u organizaciji Europskoga doma na kojima su sudjelovali ambasadori juniori Europskoga parlamenta naše škole Leon Ferić (4. b) i Hrvoje Birtić (4. c). Na sjednici Parlamenta mladih u Slavonskome Brodu raspravljalo se o vrijednostima solidarnosti i humanosti, zaštiti ljudskih prava tijekom kriznih vremena, digitalnim uslugama i alatima namijenjenim mladima, koji im pomažu uspješnije upravljati vlastitim obrazovanjem i zapošljavanjem, informirati se i spremno odgovoriti na izazove s kojima će se susretati. Na međunarodnome online/Zoom događanju predstavljene su europske mreže i inicijative koje djeluju pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, s ciljem podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnoga profesionalnog usavršavanja.

 [više]

EPAS virtualni susret srednjoškolaca iz Hrvatske, Francuske, Irske i Španjolske

Autor: Ivana Opačak, 22. 3. 2021. 18:58

Danas su učenici 4. c razreda i ostali ambasadori juniori (s profesoricama Kovačić i Opačak) sudjelovali na virtualnome susretu škola ambasadorica Europskoga parlamenta iz Hrvatske, Francuske, Irske i Španjolske. Međunarodni je događaj, organiziran na Facebook stranici i YouTube kanalu Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj, bio posvećen temi solidarnosti, s fokusom na Gornjogradsku gimnaziju iz Zagreba i Srednju školu Petrinja (stradale u razornim potresima u ožujku i prosincu prošle godine). Učenici i nastavnici tijekom razgovora su iskazali solidarnost i pružili potporu svojim vršnjacima i kolegama iz područja stradalih u potresima te su imali priliku postaviti pitanja zastupnicima u Europskome parlamentu.

 [više]

Kako izraditi kratki "call-to-action" video

Autor: Ivana Opačak, 19. 3. 2021. 19:49

Prof. Opačak danas je sudjelovala na interaktivnoj videoradionici zajednoza.eu koju je za ambasadore juniore i seniore Europskoga parlamenta organizirao Ured EP-a u Hrvatskoj. Voditelji radionice na platformi Zoom bili su Petra Kovačević (TV Student), Maša Zibar (YouTube vlogerica), Bruno Lukić (YouTuber, JoomBoos) i Tomislav Pancirov (lifestyle poduzetnik).

 [više]

Kviz znanja kao točka na Mjesec hrvatskoga jezika i stihovi na dar uoči Svjetskoga dana poezije

Autor: Ivana Opačak, 19. 3. 2021. 17:39

Od siječnja 2020. naša škola njeguje partnerstvo i prijateljstvo sa Srednjom školom Konjščina. Obje nositeljice titule Ambasadorice Europskoga parlamenta, škole uspješno surađuju u brojnim strukovnim i općeobrazovnim (EPAS i eTwinning) aktivnostima koje najviše koristi i zadovoljstva donose – učenicima. U ovome su tjednu profesorice hrvatskoga jezika dviju škola zajednički osmislile i provele niz aktivnosti kojima su zaključile Dane hrvatskoga jezika (11. – 17. ožujka) i Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače – 17. ožujka) te obilježile Svjetski dan poezije (21. ožujka). U aktivnosti su se uključili učenici 1. a, 2. b, 4. a i 4. b razreda Srednje škole Konjščina pod mentorstvom profesorica Dijane Pintarić i Marte Hajster. Našu su školu lijepo predstavili učenici 3. e, 2. c i 1. a razreda pod mentorstvom profesorica Mikajević, Marinić i Opačak. Naša je pjesnikinja Anamaria Opačak (2. e) javno predstavila svoju prvu zbirku pjesama.

 [više]

Život u skladu s načelima održivoga razvoja (uz Svjetski dan prava potrošača)

Autor: Ivana Opačak, 15. 3. 2021. 17:41

Svakodnevno radeći na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe, obrađujemo 17 ciljeva održivoga razvoja i trudimo se postati održiv(ij)a škola u održiv(ij)oj EUropi. Danas, na Svjetski dan prava potrošača/World Consumer Rights Day, koristimo priliku kako bismo predstavili projektne aktivnosti učenika 2. c i 3. e razreda koji su tijekom nastave engleskoga jezika na daljinu/online i u razredu (prosinac 2020. – veljača 2021.) promišljali o svojim potrošačkim navikama i iskustvima, o neobičnim životnim iskustvima pojedinaca, o pravima potrošača i zaštiti istih te o tome kako biti odgovorni građani potrošačkoga društva.

 [više]

3. e protiv rodnih stereotipa... i o iznimnim ženama

Autor: Ivana Opačak, 8. 3. 2021. 08:48

Oni su vrijedni englezi i neumorni eTwinneri... Tijekom nastave na daljinu u veljači 2021. učenici 3. e razreda učili su kako napisati novinski članak. Tema koju su kritički propitivali – rodni stereotipi! Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana žena predstavljamo razredne e-novine koje su zajednički uredile učenice Fiorella Furić i Sara Ratković te prof. Opačak. Budući da danas slavimo Dan žena, učenica Nikolina Mrkonjić šalje najljepšu čestitku – pogledajte Genial.ly prezentaciju o (ne)poznatim ženama koje su ispisale povijest...

 [više]

E(PAS)-proslava Dana materinskoga jezika

Autor: Ivana Opačak, 24. 2. 2021. 22:00

Danas smo, s učenicima i nastavnicima 10 škola ambasadorica Europskoga parlamenta, proslavili Međunarodni dan materinskoga jezika. Na Zoomovu susretu koji su organizirali i moderirali učenici Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca (s profesoricom Iris Bel) upoznali smo nove prijatelje, predstavili svoju školu i odabrane riječi iz našega šokačkog rječnika, provjerili koliko poznajemo svoj materinski jezik… i naučili nove (čakavske i kajkavske) riječi. Našu su školu lijepo predstavili čuvari slavonske tradicije Ema Duspara (4. c), Davor Barukčić (4. e), Lucija Krajačić i Magdalena Cvitković (4. d), koji su sastanku prisustvovali u školi (s profesoricama Marinić, Mikajević i Opačak), te Tena Pejić (1. a), Patrik Aračić (1. e), Petra Popić i Gabrijela Karačić (2. c), koji su se u e-događanje uključili putem svojih računala/mobitela (k)od kuće.

 [više]

Rječnik šokačkoga govora na Međunarodni dan materinskoga jezika

Autor: Ivana Opačak, 22. 2. 2021. 07:56

Jučer smo, iako je bio neradni dan, obilježili Međunarodni dan materinskoga jezika. Tim danom službeno počinje Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače - 17. ožujka). Svjesni važnosti očuvanja vlastitoga jezika, osobito zavičajnoga idioma, s učenicima smo izradili mali šokački rječnik. Zavirite u naše šokačko blago, otkrijte blago u sebi i obogatite svoj hrvatski jezik!

 [više]

EPAS trening o leadershipu

Autor: Ivana Opačak, 19. 2. 2021. 09:04

U srijedu (17. veljače 2021.) održan je veoma koristan i zanimljiv trening na temu leadershipa za ambasadore seniore Europskoga parlamenta i ravnatelje škola sudionica u programu. Organizator i domaćin događanja na platformi Zoom bio je Ured EP-a u Hrvatskoj. Melita Pavlek, stručnjakinja za lokalnu demokraciju i razvoj, savjetnica za komuniciranje i NLP leadership COACH, trenerica prezentacijskih vještina i transcoaching tehnika, održala je interaktivno predavanje na kojemu su sudionici mogli provjeriti/testirati svoje menadžerske i liderske vještine te dobiti korisne savjete o upravljanju osobnim i profesionalnim životom.

 [više]

Dan sigurnijega interneta s (inter)nacionalnim partnerima

Autor: Ivana Opačak, 9. 2. 2021. 18:27

E-sigurnost/eSafety jedno je od najvažnijih tematskih područja tijekom rada i evaluacije projektnih rezultata na eTwinningovoj platformi. Kao službena eTwinningova škola, svakodnevno učimo i brinemo o sigurnosti na internetu. I ove su godine eTwinneri obilježili Dan sigurnijega interneta/Safer Internet Day na zajedničkome Zoom sastanku (inter)nacionalnih projektnih partnera (SS4SEU). Službeni moto nacionalnoga događanja Together for a Better Internet/Zajedno za bolji internet (čiji smo partner) upućuje na odgovornost svakoga od nas da, ne samo drugoga utorka u veljači, promišlja(mo) o vlastitim online aktivnostima te svojim doprinosom virtualni svijet učini(mo) sigurnijim i ugodnijim.

 [više]

Ni danas ni sutra NE bacam(o) hranu!

Autor: Ivana Opačak, 5. 2. 2021. 09:12

Svakodnevno radeći na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe, obrađujemo 17 ciljeva održivoga razvoja i trudimo se postati održiv(ij)a škola u održiv(ij)oj EU(ropi). Danas koristimo priliku kako bismo predstavili projektne aktivnosti učenika 3.e razreda (Genial.ly razredne novine i kviz znanja) te suradničku videoprezentaciju učenika 1.g, 1.e, 2.e i 3.e razreda koji su odlučili poslati poruku kako svaki dan može i treba biti dan kada razmišljamo o tome kako NE (ili barem manje) bacati hranu… 

 [više]

S mladima o digitalnim uslugama namijenjenim mladima

Autor: Ivana Opačak, 29. 1. 2021. 18:07

Danas je (u vremenu od 11:00 do 12:15) održana virtualna/Zoom prezentacija Digitalne usluge namijenjene mladima. Događanje, na kojemu su sudjelovali i učenici ambasadori juniori EP-a naše škole (s prof. Opačak), organizirao je Europe Direct (koji djeluje pri Europskome domu) Slavonski Brod u suradnji sa Savjetom mladih Brodsko-posavske županije.

 [više]

Europski dan zaštite osobnih podataka (eTw SS4SEU)

Autor: Ivana Opačak, 28. 1. 2021. 16:35

Danas obilježavamo Europski dan zaštite osobnih podataka (Data Protection Day, izvan Europe poznat i kao Data Privacy Day). Naši su učenici i nastavnici svakodnevno veoma aktivni u online okruženju (tijekom online nastave i projektnih/eTwinningovih i EPAS aktivnosti); stoga je, danas više nego ikada, iznimno važno upoznati ih s pravima i obvezama, opasnostima i mogućnostima zaštite u svijetu iza ekrana. U okviru eTwinningova projekta Sustainable Schools 4 Sustainable Europe (SS4SEU), ali i EPAS programa, s (inter)nacionalnim partnerima obilježavamo ovaj dan te pripremamo i provodimo aktivnosti kako bismo zajednički obilježili i Dan sigurnijega interneta (Safer Internet Day).

 [više]

Rodna (ne)jednakost u bajkama - samo lijepe božićne poruke

Autor: Ivana Opačak, 23. 12. 2020. 18:37

Učenici 1.e razreda tijekom nastave engleskoga jezika na daljinu/online u prosincu o.g. brusili su svoje jezične vještine, vještine kritičkoga i kreativnog razmišljanja te kreativnog pisanja. Tijekom projektnoga rada ostvareni su ishodi nastavnoga predmeta i čak pet međupredmetnih tema. Učenici su pokazali veliki interes za obradu teme Rodna (ne)jednakost u bajkama, dobru razinu poznavanja jezičnih struktura i visoku razinu kreativnosti. U tekstu koji slijedi pročitajte radove učenika objedinjene u e-knjizi modernih bajki. Učenici su, sa svojom nastavnicom/razrednicom Ivanom Opačak, za vas pripremili i prigodne e-čestitke.

 [više]

Školski sat poduzetništva s g. Bagatinom

Autor: Ivana Opačak, 16. 12. 2020. 20:03

Naši su ambasadori juniori EP-a danas sudjelovali na veoma zanimljivom Školskom satu poduzetništva u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Na online satu razrednika pridružili su im se i učenici 1.e razreda. Svojevrsno nagradno događanje za deset najbolje ocijenjenih srednjih škola na evaluaciji EPAS programa za prošlu šk. god. bilo je nagrada u pravom smislu riječi! Gotovo 100 sudionika (učenika, nastavnika i ravnatelja) imalo je priliku učiti o poduzetništvu od poduzetnika s impresivnom karijerom. G. Ognjen Bagatin, poznati marketinški stručnjak, ravnatelj poliklinike Bagatin i organizator godišnje konferencije Poduzetnički mindset, ostavio je snažan dojam na sve sudionike, osobito učenike. Pročitajte kratke impresije naših ambasadorica Nikoline Mrkonjić i Fiorelle Furić (3.e).

 [više]

Cjeloviti pregled naših aktivnosti u Tjednu strukovnih vještina

Autor: Ivana Opačak, 11. 12. 2020. 14:57

Naša je škola ponosni partner Tjedna strukovnih vještina već treću godinu zaredom. Događanja uključena u Tjedan odvijaju se diljem Europe na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini tijekom cijelog polugodišta, a mi smo odabrali mjesec prosinac (3.–11.12.) za službeno predstavljanje naših aktivnosti. Svrha je sudjelovanja u ovim događanjima učiniti proces razvijanja strukovnih i digitalnih vještina zanimljivijim mladima. Sudjelovanje u aktivnostima Tjedna mladima donosi promjenu i napredak. U nastavku teksta donosimo cjeloviti pregled aktivnosti našeg #EUVocationalSkillsWeek.

 [više]

O vježbeničkim tvrtkama EBŠ i SŠ Konjščina u Europskom tjednu strukovnih vještina

Autor: Ivana Opačak, 10. 12. 2020. 12:32

Učenici 3.b razreda naše škole danas su – na online/Zoom nastavnome satu vježbeničke tvrtke s nastavnicama Sandom Kovačić i Vanjom Bano – ugostili učenike 2.a razreda Srednje škole Konjščina. Sastanak je inicirala prof. Ivana Opačak koja, iako poučava hrvatski i engleski jezik, uvijek iznova traži zanimljive jezične izazove za učenike strukovnjake. Sastanku su prisustvovale i nastavnice Željka Florjan Kiseljak, Marija Brkić i Marta Hajster iz SŠ Konjščina. Posebno smo zahvalni Veroniki Čalušić, prošlogodišnjoj maturantici naše škole, danas studentici Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, koja je (na poticaj bivše razrednice) svoje iskustvo stjecanja strukovnih vještina u srednjoj školi podijelila s nama na jutarnjem Zoomu (7:15 – 8:15). 

 [više]

O održivom poslovanju s predstavnicima IKEA-e u Europskom tjednu strukovnih vještina

Autor: Ivana Opačak, 7. 12. 2020. 17:46

I ove smo godine službeni partner Europskoga tjedna strukovnih vještina. Naše su aktivnosti vidljive i škola prepoznatljiva na međunarodnoj interaktivnoj karti strukovnih događanja. Moto je ovogodišnjega (petog) Tjedna VET for Green & Digital Transitions/Strukovno obrazovanje za zelenu i digitalnu budućnost, a ciljevi su podizanje svijesti o važnosti održivoga strukovnog obrazovanja u lokalnoj i (inter)nacionalnoj zajednici te razvijanje strukovnih vještina kroz rad na onome (i učenje o onome) što volimo. U nastavku teksta pročitajte kako su učenici prodavači (2.f i 3.f) i nastavnici naše škole učili o održivom poslovanju na zajedničkom Zoomu s predstavnicima IKEA-e te učenicima 4.a i nastavnicima SŠ Konjščina.

 

 
 [više]

(Ne samo) u Mjesecu borbe protiv ovisnosti - STOP ovisnosti!

Autor: Ivana Opačak, 4. 12. 2020. 14:51

Učenici 1.e razreda na satu razrednika (s prof. Ivanom Opačak) obilježili su Mjesec borbe protiv ovisnosti zajedničkom online debatom s učenicima 2.b razreda Srednje škole Konjščina (pod mentorstvom prof. Dijane Pintarić). Najljepši je to mogući uvod u Europski tjedan strukovnih vještina koji nam predstoji. Učenici su se za ovaj izazov pripremali tijekom višestrukih aktivnosti na nastavi engleskoga jezika (na daljinu i u razredu). Tijekom Zoom sastanka (4. prosinca 2020., 10:20 - 11:00) pokazali su ozbiljnost i zrelost te zauzeli jasan stav: Kažem(o) NE ovisnosti! Svaka je ovisnost loša i to je put koji NE ŽELIM(O) odabrati!

 [više]

Adventski kalendar naših ambasadora EP-a

Autor: Ivana Opačak, 30. 11. 2020. 18:05

Naši ambasadori Europskoga parlamenta (čak 21 ambasador junior i dvije seniorke) zajednički su izradili adventski kalendar koji će nam svima, vjerujemo, uljepšati hladne, (zbog COVID-pandemije) sivo obojene predbožićne dane… Pristupite sadržaju na OVOJ poveznici… Svaki dan (od 1. do 24. prosinca) otvorite jedna vrata i promišljajte o lijepim porukama naših ambasadora juniora. Pogledajte i kratku videoprezentaciju o tome što uopće jest EPAS i što točno rade ambasadori juniori (i seniori)... i... pridružite se našem EPAS timu!

 [više]

Easy Peasy Postcard Squeezy

Autor: Ivana Opačak, 20. 11. 2020. 19:31

Učenici naše škole imaju prijatelje diljem Europe. Gotovo svakodnevno komuniciraju i surađuju s njima na eTwinningovoj platformi. Jedan je projekt - Easy Peasy Postcard Squeezy - ipak po nečemu drugačiji, osobit. Osim što imaju priliku komunicirati online, učenici 1.e razreda svoje poruke ispisuju rukom... na engleskome jeziku... i šalju zemaljskom poštom na adrese škola partnerica. U projektu sudjeluje 12 škola partnerica iz 7 europskih zemalja, a nadamo se da će tijekom školske godine broj partnera (i razglednica/pisama) rasti.

 [više]

Međunarodni dan tolerancije uz poruke g.Gubine

Autor: Ivana Opačak, 16. 11. 2020. 21:04

Danas smo na nastavi hrvatskoga jezika u 1.a razredu ugostili g. Marijana Gubinu, autora ratnoga romana/dnevnika 260 dana. Upravo na Međunarodni dan tolerancije g. Gubina se učenicima obratio, putem Skype videopoziva, s prekrasnim porukama i životnim savjetima.

 [više]

Zelena i digitalna Europa - virtualni dijalog s eurozastupnikom

Autor: Ivana Opačak, 30. 10. 2020. 12:35

Danas (30. listopada 2020.) od 11:00 do 12:15 održan je virtualni dijalog (na platformi Zoom) g. Karla Resslera, hrvatskoga zastupnika u Europskome parlamentu, s mladima iz Vinkovaca i Slavonskoga Broda. Događanje je organizirao Europe Direct Slavonski Brod u suradnji s vinkovačkom Gimnazijom Matije Antuna Reljkovića, a u zanimljivu raspravu Zelena i digitalna Europa uključili su se i naši ambasadori EP-a (pod budnim okom/uhom profesorica Kovačić i Opačak). U nastavku teksta pročitajte kratku vijest ambasadorice juniorke EP-a Dajane Ivičić.

 [više]

Europska oznaka kvalitete za dva eTwinningova projekta

Autor: Ivana Opačak, 28. 10. 2020. 08:59

Središnja služba za podršku eTwinningu iz Bruxellesa nagradila je Europskom oznakom kvalitete školu, profesoricu Opačak i njene učenike za rad na međunarodnim eTwinningovim projektima Don’t Throw & Pollute – Reuse i Common European Legends realiziranim u šk. god. 2019./2020.. Naša (eTwinningova) škola drugi je put dobila priznanje za jedinstveno postignuće u okviru eTwinninga (jedne od aktivnosti programa Erasmus+) na razini Europske unije. Nagrađeni projekti predstavljeni su na mrežnim događanjima u Tjednu cjeloživotnoga učenja (5. listopada 2020.) i na Dan Erasmusa (17. listopada 2020.), a bit će i dio baze najuspješnijih europskih projekata na službenome eTwinningovu portalu.

 [više]

EPAS trening za ambasadore seniore

Autor: Ivana Opačak, 26. 10. 2020. 15:07

Ured Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj organizirao je i proveo online edukaciju za profesore/ambasadore seniore EP-a (trening za trenere) 26. listopada 2020. (10:00 – 13:00). Fizičko se okupljanje ambasadora seniora hrvatskih škola zbog trenutne epidemiološke situacije nije moglo održati u zagrebačkoj Kući Europe, stoga je s istoga mjesta (popularno zvanoga Studio Europa) emitirano live događanje. Domaćini, predstavnici Ureda EP-a, ugostili su zastupnike u Europskome parlamentu i Hrvatskome saboru, državnu tajnicu za demografiju i mlade, predstavnike Foruma za slobodu odgoja, UNICEF-a i Agencije za mobilnost i programe EU-a. Među profesorima sudionicima bile su i tri ambasadorice seniorke iz naše škole – Vanja Bano, Sanda Kovačić i Ivana Opačak; upoznale su se s detaljima provedbe EPAS programa u (n)ovoj školskoj godini, a prof. Opačak imala je čast predstaviti našu školu – jednu od šest najuspješnijih u prošlogodišnjem programu.

 [više]

O Erasmusu i eTwinningu tijekom Dana Erasmusa – iz perspektive ambasadora EP-a

Autor: Ivana Opačak, 17. 10. 2020. 16:32

Predstavljamo još nekoliko fizičkih i virtualnih događanja koja su obilježila ovogodišnje Dane Erasmusa u našoj školi. Najzanimljiviji je bio virtualni/Zoom sastanak We Care about Erasmus+ & Share učenika i nastavnika dviju partnerskih škola (Srednje škole Konjščina i naše škole) te predstavnika lokalnih udruga – Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije i Europskoga doma i Europe Directa Slavonski Brod. Sastanak je održan uoči Svjetskoga dana kravate. Učenici i nastavnici eTwinneri i ambasadori Europskoga parlamenta partnerskih škola razmijenili su svoja iskustva mobilnosti i predstavili rezultate projektnoga rada. Online događanje u kojemu smo škola-partner dio je službenoga programa Erasmus Days 2020.

 [više]

Predstavljamo naše ambasadore Europskoga parlamenta

Autor: Ivana Opačak, 12. 10. 2020. 18:04

Danas su našim ambasadorima juniorima i seniorima Europskoga parlamenta uručena zaslužena priznanja za "predano djelovanje u školskoj godini 2019./2020.", a na zid u predvorju škole postavljena je plaketa koja i našoj školi osigurava prestižan ugled.

Pogledajte tko su ponosni dobitnici priznanja!

 [više]

Predstavnici Europskoga doma ponovno u našoj školi – „na daljinu”

Autor: Ivana Opačak, 12. 10. 2020. 17:09

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, nismo mogli fizički ugostiti predstavnike Europskoga doma kako bi učenicima predstavili kampanju „Time to Move“. Naši su dragi projektni partneri 12. listopada 2020. s nama bili  „na daljinu” – prof. Opačak učenicima 3.e i 4.c predstavila je materijale koje je preuzela od gđice Maje Kuzmić. U nastavku predstavljamo mogućnosti za mlade (ne samo u listopadu)…

#timetomove2020

 [više]

Tjedan u znaku eTwinninga, europskih jezika i turizma

Autor: Ivana Opačak, 26. 9. 2020. 12:29

I ove smo godine, višejezičnim aktivnostima kroz međupredmetnu i međunarodnu suradnju, obilježili Europski dan jezika (26. rujna) i Svjetski dan turizma (27. rujna). Cilj je bio podići svijest o pripadnosti zajednici europskih naroda, uputiti na važnost turizma (osobito u ruralnim područjima i osobito danas, tijekom COVID-19 pandemije) te važnost cjeloživotnoga učenja materinskog i stranih jezika kako bi se povećala višejezičnost, mobilnost i međukulturalno razumijevanje.

 [više]

Nacionalna oznaka kvalitete za tri eTwinningova projekta škole

Autor: Ivana Opačak, 18. 9. 2020. 12:40

Opravdali smo status eTwinningove škole (koji smo stekli u travnju 2020.) i u ovoj školskoj godini borit ćemo se da isti zadržimo! Našoj su školi dodijeljena tri nacionalna priznanja, odnosno Nacionalna oznaka kvalitete za tri prošlogodišnja eTwinningova projekta – Don’t Throw & Pollute – Reuse, Cro EPAS Together i Common European Legends.

 [više]

Medo ambasador Europskoga parlamenta putuje Lijepom Našom

Autor: Ivana Opačak, 15. 9. 2020. 08:41

ETwinningov projekt Medo ambasador Europskoga parlamenta putuje Lijepom Našom okuplja učenike i nastavnike škola ambasadorica Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Medvjedić koji povezuje projektne partnere doista (fizički) putuje od škole do škole, a u našoj je školi boravio u prvome tjednu nastave… Tijekom Europske godine kulturne baštine (2018.) isti je medvjedić putovao Europskom unijom, a na (n)ovom putovanju upoznaje i promovira kulturno-povijesnu baštinu Lijepe Naše.

 

 [više]

Od danas smo Škola ambasadorica Europskoga parlamenta

Autor: Ivana Opačak, 7. 9. 2020. 22:17

Danas su stigli službeni rezultati evaluacije EPAS programa. S ponosom ističemo, od danas smo nositelji još jedne europske titule – u travnju 2020. postali smo eTwinningova škola, a od danas smo i Škola ambasadorica Europskoga parlamenta!

 [više]

U “Promoparkiću” aktivni i tijekom ljetnoga odmora

Autor: Ivana Opačak, 16. 7. 2020. 08:47

Naša debatantica i ambasadorica juniorka Europskoga parlamenta Dajana Ivičić (3.e) sudjelovala je jučer (15. srpnja 2020.) u "Promoparkiću", aktivnosti koju provode volonteri Romskoga nacionalnog vijeća (RNV) u sklopu programa/projekta EUROMIJA usmjerenog na poboljšanje položaja Roma kroz aktivnosti međunarodnih volontera u okviru nove inicijative Europske unije Europske snage solidarnosti.

 [više]

17 ciljeva održivoga razvoja u Školama za održivu Europu

Autor: Ivana Opačak, 6. 7. 2020. 08:21

Jedna smo od 17 škola ambasadorica Europskoga parlamenta koje su u šk. god. 2019./2020. sudjelovale u projektu Škole za održivu Europu Foruma za slobodu odgoja s ciljem osnaživanja i uključivanja mladih osoba i odgojno-obrazovnih radnika u rasprave o 17 globalnih ciljeva održivoga razvoja s posebnim naglaskom na kontekst predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Ambasadori juniori i seniori svake škole partnerice provodili su projektne aktivnosti posvećene određenome globalnom cilju. Naši su ambasadori svoju pažnju usmjerili na (naš) 16. cilj Mir, pravda i snažne institucije (Peace, justice & strong institutions). Dio smo publikacije Foruma za slobodu odgoja koju predstavljamo – ovdje!

 [više]

#EPtalks o budućnosti europskoga zelenog plana

Autor: Ivana Opačak, 10. 6. 2020. 18:02

Danas je održana nova #EPtalks online rasprava Seal the Deal? EU Recovery Plan & Climate Change u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj koju je (na engleskome jeziku) moderirao reporter i producent na N1 televiziji Hrvoje Krešić. Našim su se ambasadorima juniorima i seniorima EP-a u raspravi o budućnosti europskoga zelenog plana (the European Green Deal) pridružile gđa Ska Keller, njemačka zastupnica u Europskome parlamentu i supredsjednica Kluba zastupnika Zelenih/Europskoga slobodnog saveza, te gđa Jagoda Munić, direktorica međunarodne organizacije Friends of the Earth Europe.

 [više]

#EPtalks: O turizmu (tijekom COVID-19 pandemije) na engleskome i njemačkom

Autor: Ivana Opačak, 7. 6. 2020. 20:05

Još jedan zanimljivi međunarodni četvrtak. Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj povezao se s Uredom Europskoga parlamenta u Berlinu, tako da smo, osim engleskoga, mogli osvježiti i provjeriti svoje znanje njemačkoga jezika. Gosti su bili Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma, Sven Schulze, zastupnik u Europskome parlamentu (EPP, Njemačka), Valter Flego, zastupnik u Europskome parlamentu, Katarina Hauptfeld, vlasnica tvrtke Katarina Line, a tema je bila –turizam.

 [više]

#EPtalks: EPAS in Times of COVID-19

Autor: Ivana Opačak, 28. 5. 2020. 20:11

Iza nas je još jedno izdanje #EPtalks virtualnoga druženja #u4cetvrtkom u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Hrvatskim ambasadorima juniorima i seniorima pridružili su se gosti iz Italije i Belgije, stoga se razgovor  na temu EPAS in Times of COVID-19 odvijao na engleskome jeziku. Videoporukom na kraju događanja rad europskih EPAS-ica podržao je i predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli.

 [više]

Članovi EDIC-a SB o ulozi i odgovornosti mladih u kreiranju zajedničke europske budućnosti

Autor: Ivana Opačak, 22. 5. 2020. 21:25

Danas je održana virtualna panel rasprava o ulozi i odgovornosti mladih u kreiranju zajedničke europske budućnosti. U raspravi, koju je moderirala Iva Perić, sudjelovalo je osam članova Europe Direct Informacijskoga centra Slavonski Brod (podijeljenih u dva mješovita tima), među kojima i dvoje učenika/ambasadora juniora Europskoga parlamenta naše škole – Dajana Ivičić (3.e) i Hrvoje Birtić (3.c). Za pohvaliti je angažman mladih ljudi koji i tijekom COVID-19 pandemije neumorno rade na promicanju vršnjačke i međuškolske suradnje te traženju odgovora na baš sve izazove suvremenoga društva.

 [više]

#EPtalks o i s influencerima

Autor: Ivana Opačak, 21. 5. 2020. 21:22

Naziv petoga, (ne samo našim) učenicima posebno zanimljivog, #EPtalks izdanja #u4cetvrtkom (u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj) bio je Sve je digitalno? Influenceri i (nova) viralnost. Današnji gosti – Marina Čulić Fischer, direktorica agencije Dialog komunikacije, Dominik Beber i Nika Pavičić, urednik i influencerica JoomBoos platforme, te Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr – u razgovoru s ambasadorima juniorima i seniorima osvrnuli su se na ulogu influencera za vrijeme (i nakon) pandemije, odnosno na pozitivne i negativne utjecaje online komunikacije i rada na javnost i određene društvene skupine. I naši su učenici mogli pitati sve što ih zanima o fenomenu influencera i njihovu utjecaju prije svega na populaciju mladih.

 [više]

Čestitka ambasadora EP-a povodom Dana škole

Autor: Ivana Opačak, 15. 5. 2020. 17:48

Naši ambasadori juniori i seniori Europskoga parlamenta snimili su videočestitku povodom Dana škole. Danas predstavljamo i videoradove koje su izradili za nacionalne natječaje Što EU čini za mene po pitanju zaštite okoliša EU u mojoj školi - moja škola u EU (programa Euroscola) Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj tijekom ove školske godine. 

 [više]

#EPtalks s ambasadorima seniorima i ravnateljima EPAS-ica

Autor: Ivana Opačak, 14. 5. 2020. 18:49

Danas je održano četvrto, posebno izdanje #EPtalks-a #u4cetvrtkom namijenjeno sadašnjim i budućim ambasadorima seniorima te ravnateljicama i ravnateljima škola ambasadorica Europskoga parlamenta. Gosti su bili predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, glavna tajnica HZŽ-a Melita Pavlek i još jedan Goran Pauk, voditelj Informacijskoga centra Europe Direct Šibenik.

 [više]

Tjedan Europe od E do A

Autor: Ivana Opačak, 9. 5. 2020. 17:49

Tjedan Europe obilježili smo višestrukim aktivnostima na nastavi (na daljinu) i izvan nje. U nastavku donosimo kratki pregled “od E do A” (ili “od ponedjeljka do subote”).

Engleski jezik kao medij za učenje

Učimo i digitalno stvaramo – to nam je struka

Radni sastanci – pripreme

Online #EPtalks & professional development

Proslava Dana Europe s našim partnerima

Ako ste se pitali o našim eTwinning aktivnostima…

 [više]

Virtualna proslava Dana Europe s EPAS/eTwinning partnerima

Autor: Ivana Opačak, 8. 5. 2020. 22:53

Danas smo proslavili Dan Europe s našim eTwinning/EPAS partnerima, ambasadorima juniorima i seniorima iz pet hrvatskih škola – zagrebačke VII. gimnazije, Gimnazije Požega, Srednje škole Novska, Srednje škole Blato i Srednje škole Konjščina. Na Zoom sastanku koji su organizirali predstavnici VII. gimnazije razgovarali smo s g. Karlom Resslerom, zastupnikom u Europskome parlamentu.

 [više]

Naš treći #EPtalks: Dezinformacije i zapadni Balkan

Autor: Ivana Opačak, 7. 5. 2020. 21:40

Današnji je #EPtalks bio rezerviran za naše debatante… in English! Iako se nisu svi uspjeli uključiti, iz različitih razloga, drago nam je da su mnogi pokazali interes za virtualni razgovor s g. Toninom Piculom, zastupnikom u Europskome parlamentu, g. Jaumeom Duchom Guillotom, glasnogovornikom i glavnim direktorom za komunikacije Europskoga parlamenta, gđom Violetom Staničić, voditeljicom Ureda za infomiranje EP-a u Hrvatskoj, g. Gordanom Bosancem, suradnikom hrvatske nevladine udruge Crosol i aktivistom u području ljudskih prava, te g. Petrom Vidovim, autorom na Faktograf.hr-u. Razgovor na temu EU, Disinformation and the Western Balkans moderirala je Damira Gregoret, novinarka RTL televizije, a odvijao se "u sjeni" online sastanka “na vrhu” o zapadnom Balkanu tijekom Hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Today's report by Sanda Kovačić, prof., i Dajana Ivičić (3.e)…

 [više]

Naš drugi #EPtalks: Sve će biti u redu?

Autor: Ivana Opačak, 4. 5. 2020. 15:01

U organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj 30. travnja 2020. u 16 sati održan je drugi #EPtalks – virtualni susret zastupnika i ambasadora juniora i seniora Europskoga parlamenta na temu zaštite mentalnoga zdravlja tijekom COVID-19 pandemije. Na videokonferenciji #u4cetvrtkom Sve će biti u redu? učenici Hrvoje Birtić (3.c), Leon Ferić (3.b), Dajana Ivičić (3.e) i Nikolina Mrkonjić (2.e) te profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak razgovarali su s eurozastupnicima Sunčanom Glavak, Ružom Tomašić i Tomislavom Sokolom te psihologinjom Ivanom Ćosić Pregrad.

 [više]

Online rasprava: Što mladi mogu učiniti u vrijeme koronakrize?

Autor: Ivana Opačak, 30. 4. 2020. 17:07

Gđe Božica i Iva Sedlić te Maja Kuzmić, predstavnice Europe Direct Informacijskoga centra Slavonski Brod, danas su organizirale online/Zoom raspravu "Što mladi mogu učiniti u vrijeme koronakrize". Sudionici rasprave bili su predsjednici i članovi Parlamenta mladih grada Slavonskoga Broda i Savjeta mladih Brodsko-posavske županije te učenici i nastavnici slavonskobrodskih srednjih škola uključeni u projekte i aktivnosti Europskoga doma. Među sudionicima su bili i učenici naše škole Hrvoje Birtić (3.c) i Dajana Ivičić (3.e) te prof. Ivana Opačak.

 [više]

I razdvojeni #ostajemozajedno #ostajemodoma

Autor: Ivana Opačak, 30. 4. 2020. 14:48

Jedan potpuno drugačiji osvrt na sivu COVID-19 svakodnevicu... Poslušajte stihove našega učenika Leona Ferića (3.b) i uživajte u pustim, ali lijepim kadrovima našega voljenog grada... (Fotografije profesorice samo su mali doprinos... da ožive lijepi stihovi... i još ljepša poruka...) (PO)HVALA i našem vrijednom režiseru Hrvoju Birtiću (3.c)!!!
#zajednoprotivCOVID-a

https://www.youtube.com/watch?v=2kWgPeJpXLo

 [više]

COVID-19: kriza koja je sve promijenila – naš online razgovor s europarlamentarcima

Autor: Ivana Opačak, 24. 4. 2020. 09:27

Jučer u 16 sati održan je prvi #EPtalksonline razgovor sa zastupnicima COVID-19: kriza koja je sve promijenila u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Naši ambasadori juniori EP-a Dajana Ivičić (3.e), Leon Ferić (3.b) i Hrvoje Birtić (3.c) te ambasadorice seniorke profesorice Sanda Kovačić i Ivana Opačak imali su priliku čuti o stavovima govornika vezano za različite probleme tijekom ove pandemije. Također su mogli postaviti pitanja zastupnicima u Europskome parlamentu Toninu Piculi, Valteru Flegi, Karlu Resleru i Sunčani Glavak te predstavniku Hrvatskoga sociološkog društva Branku Ančiću.

 [više]

50. Dan planeta Zemlje proslavili smo s eTwinning/EPAS projektnim partnerima

Autor: Ivana Opačak, 22. 4. 2020. 20:14

Danas obilježavamo 50. Dan planeta Zemlje! Kao što stoji u globalnome pozivu na službenoj mrežnoj stranici earthday.com, danas “zvonimo” za Zemlju koja već dugo zove: Upomoć! Naši su učenici svoje snažne ekološke poruke podijelili na mrežnom (Zoom) sastanku (18:00 - 19:00) s EPAS partnerima s kojima provodimo eTwinning projekt (Cro) EPAS Together, a možete ih vidjeti/čuti i vi. "Zavirite" u naš Padlet... Još jedna lijepa "priča" o tome kako nastava na daljinu zbližava učenike i škole.

 [više]

Kako je EPAS program povezao dvije hrvatske škole (na daljinu) u Tjednu medijske pismenosti

Autor: Ivana Opačak, 9. 4. 2020. 12:37

Naša škola u statusu je kandidata za stjecanje titule Škole ambasadorice Europskoga parlamenta. Na naprednome seminaru za profesore/ambasadore seniore u siječnju 2020. u Zagrebu, odlukom predstavnika Ureda EP-a u Hrvatskoj, ušli smo u partnerstvo sa Srednjom školom Konjščina, aktualnom nositeljicom titule Ambasadorice, koja nam je “dodijeljena” kao škola-mentorica. U siječnju nitko nije mogao ni slutiti da će Marija Brkić, prof. ekonomske grupe predmeta u SŠ Konjščina, i Ivana Opačak, prof. općeobrazovnih predmeta u našoj školi, upravo u tjednima nastave na daljinu, ostvariti zavidnu projektnu suradnju od koje će najviše koristi i zadovoljstva imati njihovi učenici.

 [više]

U'r'ON i EPAS projektne aktivnosti predstavljene na lokalnome radiju

Autor: Ivana Opačak, 6. 3. 2020. 17:34

Učenici naše škole Dajana Ivičić (3.e), Leon Ferić (3.b) i Hrvoje Birtić (3.c), u pratnji prof. Ivane Opačak, gostovali su 5. ožujka 2020. na slavonskobrodskome Radiju 92 FM. Ondje ih je ugostila novinarka Irena Vukas s kojom su razgovarali o svome angažmanu na projektnim aktivnostima s europskom dimenzijom u školi i nedavnome putovanju u Bruxelles. Slušajte ih u radijskoj emisiji EU Lokalac u subotu (7. ožujka 2020.) u 13 sati!

 [više]

Kroz pilot projekt Vijeća Europe do kompetencija za demokratsku kulturu

Autor: Ivana Opačak, 2. 3. 2020. 18:37

U okviru programa Škola ambasador Europskoga parlamenta (EPAS) u našoj školi uključili smo se u pilot projekt Vijeća Europe Portfolio Razvoj kompetencija za demokratsku kulturu. Najveći dio aktivnosti odrađen je tijekom neformalne obrade Europskih nastavnih modula br. 1 (Kratka povijest EU-a), br. 2 (Europske vrijednosti), br. 3 (Donošenje odluka) i br. 5 (Vaš glas u Europi) na nastavi engleskoga jezika i sata razrednika u 3.c, 4.c i 4.b te u okviru izvannastavnih aktivnosti školskoga debatnog kluba. Učenici ambasadori juniori Europskoga parlamenta sami su zaključili da im je neformalno učenje o temama koje su oduvijek dio školskoga kurikuluma veoma zanimljivo i korisno.

 [više]

Nagradno putovanje u Bruxelles – posjet europskim institucijama

Autor: Ivana Opačak, 1. 3. 2020. 21:59

Gotovo godinu dana nakon nacionalnoga videonatječaja #EDICHrvatska u okviru kampanje #ovajputglasam, dogodilo se – nagradno putovanje za pobjednike natječaja u posjet institucijama Europske unije u Bruxellesu (Belgija) u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct Informacijskoga centra u Slavonskome Brodu. Osmero (od 10) autora najkreativnijih videoodgovora na pitanje Zašto bi mladi trebali izaći na izbore za Europski parlament u svibnju 2019., među kojima je i dvoje učenika naše škole – Dajana Ivičić (3.e) i Hrvoje Birtić (3.c) – te Leon Mihelčić, učenik brodske Tehničke škole, putovalo je, u pratnji profesorice Ivane Opačak,  u Bruxelles (26. – 28. veljače 2020.).

 [više]

Međunarodni dan materinskoga jezika - početak Mjeseca hrvatskoga jezika

Autor: Ivana Opačak, 21. 2. 2020. 13:53

Danas je Međunarodni dan materinskoga jezika. Danas počinje Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače - 17. ožujka). Svjesni važnosti očuvanja vlastitoga jezika, ali i njegovanja višejezičnosti Europske unije, obogatili smo naš Europski kutak u školi...  Naučili smo kako reći "zajedno" na svim jezicima Europske unije... #zajednoza.eu

 [više]

Mladi u borbi protiv korupcije

Autor: Ivana Opačak, 11. 2. 2020. 17:34

Dajana Ivičić, učenica naše škole (3.e) i članica školskoga debatnog kluba, sudjelovala je na konferenciji Youth Voice for Integrity 2020 u Varaždinu koja je okupila 20-ak mladih u starosti od 16 do 24 godine iz cijele Hrvatske. Konferenciju je organizirala Kaja Pavlinić, bivša učenice IB DP programa (The International Baccalaureate Diploma Program) Prve gimnazije Varaždin, uz financiranje Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i tehničku podršku Tehnološkog parka Varaždin.

 [više]

Učenici EBŠ – aktivni građani Europske unije

Autor: Ivana Opačak, 7. 2. 2020. 16:48

Učenici 3.c – ambasadori juniori Europskoga parlamenta, s prof. Ivanom Opačak, izradili su tematske plakate i uredili panoe u predvorju škole s ciljem jačanja europske dimenzije obrazovanja u našoj školi. Također su izložili tiskane (promidžbene i edukativne) materijale zagrebačke Kuće Europe u kojima će učenici i zaposlenici škole, kao i posjetitelji, naći vrijedne informacije. Zastanite... Informirajte se... Uzmite kartu Europe...

 [više]

U utrci za status škole ambasadorice Europskoga parlamenta

Autor: Ivana Opačak, 30. 1. 2020. 12:58

U organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj 27. i 28. siječnja 2020. u Zagrebu je održan seminar za profesore iz hrvatskih srednjih škola koji sudjeluju u programu „Škole ambasadori Europskoga parlamenta”. Temeljem sjajnih rezultata projekta EU4mE&U naša je škola u listopadu 2019. dobila službeni poziv za uključivanje u Program te će se u ovoj školskoj godini boriti za stjecanje statusa škole ambasadorice. Na seminaru u Zagrebu sudjelovala je Ivana Opačak, prof. hrv. i eng. jezika, ambasadorica seniorka zadužena za provedbu i diseminaciju projektnih aktivnosti s učenicima/ambasadorima juniorima u našoj školi.

 [više]

Europski tjedan strukovnih vještina u školi i na terenu

Autor: Marija Deanković, 12. 12. 2019. 08:42

I ove smo godine, kao službeni europski partner, obilježili Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Naše su aktivnosti vidljive i škola prepoznatljiva na međunarodnoj interaktivnoj karti strukovnih događanja. Moto je ovogodišnjega (četvrtog) Tjedna Discover your talent/Otkrij svoj talent, a ciljevi su podizanje svijesti o važnosti strukovnoga obrazovanja u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici te razvijanje strukovnih vještina upravo kroz njegovanje i primjenu osobnih talenata.

 [više]

 Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju