preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > EPAS
Vijesti

Europski tjedan strukovnih vještina u školi i na terenu

Autor: Marija Deanković, 12. 12. 2019.

I ove smo godine, kao službeni europski partner, obilježili Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Naše su aktivnosti vidljive i škola prepoznatljiva na međunarodnoj interaktivnoj karti strukovnih događanja. Moto je ovogodišnjega (četvrtog) Tjedna Discover your talent/Otkrij svoj talent, a ciljevi su podizanje svijesti o važnosti strukovnoga obrazovanja u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici te razvijanje strukovnih vještina upravo kroz njegovanje i primjenu osobnih talenata.

Od svake se partnerske organizacije u ovom Tjednu očekivalo da organizira događanje i(li) aktivnost(i) na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini između 1. travnja i 31. prosinca 2019. kako bi se predstavili rezultati strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja što široj javnosti. O uspješnosti događanja najbolje govori činjenica da je prošlogodišnji (treći) Tjedan obuhvatio preko 1800 događanja u 45 zemalja s gotovo 2.5 milijuna sudionika i utjecajem na gotovo 40 milijuna ljudi (putem društvenih mreža). U našoj školi Tjedan se obilježavao od 3. do 10. prosinca 2019.. Ove smo godine naglasak stavili upravo na učeničke talente i praktične vještine te diseminaciju europskih projekata učenika debatanata.

U Tjedan nas je uvelo jedno važno strukovno događanje. Ana Gruić, učenica/debatantica 2.e razreda, sudjelovala je 29. studenog 2019., u pratnji prof. Opačak, na Dijalogu s građanima Odgovori strukovnog obrazovanja na potrebe europskog tržišta rada u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. Učenici, studenti i profesori slavonskobrodskih odgojnoobrazovnih institucija, predstavnici Škola ambasadora Europskog parlamenta i Erasmus koordinatori s područja Slavonije te predstavnici županijskih i gradskih institucija postavili su mnoga pitanja predstavnicima Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Europskoga parlamenta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa vezano za ulogu nacionalnih i europskih institucija te potrebe mladih kada je u pitanju obrazovanje sukladno potrebama rastućeg i promjenjivog europskog tržišta rada.

Temeljem sjajnih rezultata prošlogodišnjega projekta EU4mE&U naša je škola u listopadu 2019. dobila službeni poziv Europskoga parlamenta (Ureda za informiranje u RH) za uključivanje u program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u 2019./2020.. Zadovoljivši osnovne kriterije imenovanja ambasadora seniora i juniora u studenom 2019., službeno smo počeli s realizacijom Programa. Upravo u ovome Tjednu ambasadori juniori predstavili su svoje prve aktivnosti. Na nastavi engleskoga jezika u 3.c i 4.c izrađen je plakat „Povijest EU-a“ (Modul 1 Programa) koji će ove školske godine krasiti predvorje škole kao jedan od sadržaja informacijske točke o EP-u.

Matej Oreč, učenik 3.c, izradio je prezentaciju „Demokracija“ (Modul 5 Programa – Vaš glas u Europi), a prof. Opačak istu je predstavila učenicima 4.b na satu razrednika (povodom obilježavanja Dana ljudskih prava) 6. prosinca 2019.. Istim je povodom Ema Duspara, učenica 3.c, na satu razrednika u 4.b 11. prosinca 2019. predstavila rad Matea Kuza, učenika 3.c – prezentaciju „Ljudska prava“ (Modul 2 – Europske vrijednosti). Vjerujemo kako će priložene prezentacije doprinijeti jačanju europske građanske dimenzije u našoj školi.

    

Dajana Ivičić, učenica 3.e, gostovala je na nastavi engleskoga jezika u 2.e 9. prosinca 2019.; tom je prilikom predstavila prošlogodišnji nagrađeni projekt školskoga debatnog kluba EU4mE&U i novi projekt U'r'ON čije aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici https://www.facebook.com/UrON-projekt-debatnog-kluba-EB%C5%A0-112700706878750/.

Učenici 1.bfg, 2.afg, 3.bdefg i 4.ad na nastavi etike, pod mentorstvom prof. Ivane Žalac, izradili su plakat kojim su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava. Opća skupština Ujedinjenih naroda potpisala je 10. prosinca 1948. Opću deklaraciju o ljudskim pravima, dokument kojim se već sedamdeset godina promiču jednakost, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Učenici 4.a, pod mentorstvom prof. Sande Kovačić, posjetili su 9. prosinca 2019. partner tvrtku Hobi centar Kožul. Gosp. Ivica Kožul, direktor tvrtke pozdravio je goste i s njima podijelio korisne informacije i savjete iz svoga bogatog 25-ogodišnjeg poslovnog iskustva. Potom su gospoda Damir Šainović, Josip Žalac i Dalibor Stanković održali prezentaciju  o načinima prodaje zaštitne odjeće. Učenici su za sadržaj predavanja pokazali veliki interes upravo iz razloga što se već drugu godinu zaredom u radu svoje vježbeničke tvrtke bave prodajom iste. Domaćini su „mladim umovima“ na Facebook stranici svoje tvrtke zaželjeli „puno sreće u realizaciji poslovne karijere nakon školskih klupa i u privatnom životu“.

Učenici debatanti, u pratnji prof. Opačak, sudjelovali su na dvije terenske aktivnosti. Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti 6. prosinca 2019. Savjet mladih Brodsko-posavske županije održao je u Velikoj vijećnici županijske uprave okrugli stol "Reci NE drogi – izaberi život" na kojem su mladi imali priliku upoznati se s opasnostima ovisnosti o drogama te svojim prijedlozima pomoći u suzbijanju istih. Panelisti su bili doc. dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ, dr. med. Senka Gabud Gjurčević, voditeljica Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda, Mirjana Matanović, ravnateljica Crvenog križa Slavonski Brod, i Dubravko Križanović, predstavnik Službe kriminalističke policije Policijske uprave BPŽ.

Na Dan ljudskih prava 10. prosinca 2019. u velikoj dvorani Centra mladih održana je sjednica Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda i tribina "Moje pravo na obrazovanje i sudjelovanje" u organizaciji Europskoga doma. Na istima su sudjelovali članovi Savjeta mladih BPŽ-a, Savjeta mladih Slavonskoga Broda, Vijeća učenika BPŽ-a te predstavnici institucija i organizacija civilnoga društva koje rade s mladima. Tom su prilikom Dajana Ivičić (3.e) i Leon Kiseljak (3.b) predstavili Erasmus+ projekte mobilnosti učenika debatanata i nagrađeni projekt EU4mE&U. Učenicima su predstavljene i nove mogućnosti sudjelovanja na međunarodnim seminarima i razmjenama mladih.

Autorica teksta: Ivana Opačak, prof. (koordinatorica događanja u Tjednu)
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju