preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > EPAS
Vijesti

Mladi u borbi protiv korupcije

Autor: Ivana Opačak, 11. 2. 2020.

Dajana Ivičić, učenica naše škole (3.e) i članica školskoga debatnog kluba, sudjelovala je na konferenciji Youth Voice for Integrity 2020 u Varaždinu koja je okupila 20-ak mladih u starosti od 16 do 24 godine iz cijele Hrvatske. Konferenciju je organizirala Kaja Pavlinić, bivša učenice IB DP programa (The International Baccalaureate Diploma Program) Prve gimnazije Varaždin, uz financiranje Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i tehničku podršku Tehnološkog parka Varaždin.

Otvorenju prvoga izdanja petodnevnoga antikorupcijskog programa Youth Voice for Integrity 2020  prisustvovali su Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Elise Crane, Assistant Public Affairs Officer Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin, dr. Anatoli Rapoport, mentor i profesor na sveučilištu Purdue University, i Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, škole domaćina Programa. Kaja Pavlinić, idejna začetnica i organizatorica programa, u svom je govoru navela kako je program pokrenula zato što mladi nisu dovoljno uključeni u suzbijanje korupcije, a upravo su njihove generacije one na kojima je odgovornost da stvore pošteniju i bolju budućnost.

Elise Crane iz Američkog veleposlanstva u Zagrebu navela je kako je pohvalno da se mladi žele baviti borbom protiv korupcije i spomenula kako je danas, više nego ikad prije, akademska čestitost iznimno važna u stvaranju čestitoga društva. Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, pohvalila je projekt i posebno istaknula činjenicu da su mladi iz cijele Hrvatske došli u Varaždin kako bi zajedno surađivali na akcijskim planovima za suzbijanje korupcije. Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, također je zaželio sudionicima dobrodošlicu u Varaždin i napomenuo kako je županija uložila značajna sredstva u infrastrukturu i sadržaj s ciljem jačanja kapaciteta mladih, što se očituje u osnivanju i radu Centara izvrsnosti u Hrvatskoj koji su postali dio mreže Europskih centara za darovite.

Neki od predavača koji su sudionicima Programa prenijeli svoja iskustva i svoje znanje su Ana Uglešić (Institut za razvoj obrazovanja), Nina Begičević Ređep (dekanica Fakulteta organizacije i informatike), Dražen Hoffmann (GONG) i Marko Matijević (srednja.hr). U priloženom videoradu možete pogledati djelić atmosfere:

https://www.youtube.com/watch?v=TVt5xf_DodE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1kfxcKJfnWJFastTlRevFUXtuzOd3f4UW3_-h1vGvZe0hG5M-r2TrROrY

Evo što o svom iskustvu kaže Dajana: Sudjelovanje u ovom antikorupcijskom programu za mlade otvorilo je oči svim sudionicima o raznim vrstama korupcije, od onih s kojima se svakodnevno susrećemo, čak i u akademskom sektoru, do onih ne tako učestalih. Kroz predavanja stručnjaka iz raznih područja educirali smo se o vrstama korupcije, o tome kako je otkriti, o različitim stavovima o korupciji u različitim zemljama i nedovoljnoj osviještenosti mladih o temi iznimno važnoj za njihov život. Najdragocjenija je upravo mogućnost da osmislimo vlastiti antikorupcijski program.

Vijest je preuzeta sa službene mrežne stranice Prve gimnazije Varaždin, a fotografije i videorad preuzeti su sa službene Facebook stranice Programa i Veleposlanstva SAD-a.
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju