preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope

O vježbeničkim tvrtkama EBŠ i SŠ Konjščina u Europskom tjednu strukovnih vještina

Autor: Ivana Opačak, 10. 12. 2020.

Učenici 3.b razreda naše škole danas su – na online/Zoom nastavnome satu vježbeničke tvrtke s nastavnicama Sandom Kovačić i Vanjom Bano – ugostili učenike 2.a razreda Srednje škole Konjščina. Sastanak je inicirala prof. Ivana Opačak koja, iako poučava hrvatski i engleski jezik, uvijek iznova traži zanimljive jezične izazove za učenike strukovnjake. Sastanku su prisustvovale i nastavnice Željka Florjan Kiseljak, Marija Brkić i Marta Hajster iz SŠ Konjščina. Posebno smo zahvalni Veroniki Čalušić, prošlogodišnjoj maturantici naše škole, danas studentici Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, koja je (na poticaj bivše razrednice) svoje iskustvo stjecanja strukovnih vještina u srednjoj školi podijelila s nama na jutarnjem Zoomu (7:15 – 8:15). 

U razdoblju od 3. – 11. prosinca 2020. u školi obilježavamo Europski tjedan strukovnih vještina. Iza nas su već dva događanja koja smo proveli s dragim prijateljima i partnerima – učenicima i nastavnicima Srednje škole Konjščina (online debata o problemu ovisnosti na satu razrednika u 1.e i online sastanak s predstavnicima tvrtke IKEA na nastavi strukovnih predmeta u 2.f i 3.f). Razvijamo strukovne vještine, kritički promišljamo i digitalno rastemo!

 

 

Veronika Čalušić, prošlogodišnja maturantica naše škole, na ranojutarnjem je Zoomu predstavila prezentaciju koju je izradila zajedno s prijateljima iz razreda, tada zaposlenicima fiktivne/vježbeničke tvrtke Topchina Games d.o.o. koja se bavila prodajom i distribucijom videoigara i igraćih konzola. Prezentacija je izrađena za Sajam vježbeničkih tvrtki 2019., kada ju je Veronika i predstavila. (Prezentacija je, na engleskome jeziku, predstavljena i na eTwinningovoj platformi u okviru projekta ValuEntrepreneurship in Our Local Community (Cijenimo poduzetnost u lokalnoj zajednici).

Bilo je vrlo zanimljivo slušati bivšu učenicu kako lijepo govori o svome iskustvu učenja s nastavnicima u srednjoj školi. Osobito veseli njezino priznanje da su joj brojne vještine stečene u školskim klupama uvelike olakšale studentske dane, pa i pristup tržištu rada. Poručila je kako je upravo Vježbenička tvrtka nastavni predmet koji sjajno sintetizira mnoga znanja i vještine stečene na brojnim drugim nastavnim predmetima te učenike realno – u vrlo ugodnoj neformalnoj atmosferi – priprema za tržište rada. Svjesni činjenice da će srednjoškolski dani veoma brzo proći, učenici sudionici sastanka su i sami zaključili kako ovakvu (sjajnu) priliku za učenje ne treba olako shvatiti niti propustiti.

 

 

Učenici SŠ Konjščina (koji imaju tek skromno, dvogodišnje iskustvo rada na predmetu Vježbenička tvrtka) i učenici 3.b razreda naše škole (koji tek savladavaju osnove ovoga predmeta, osnivanja i vođenja vježbeničke tvrtke) s oduševljenjem su poslušali Veronikina iskustva… i savjete… Nastavnica Kovačić s ponosom je istaknula višegodišnju tradiciju vođenja vježbeničkih tvrtki te organizacije Sajma vježbeničkih tvrtki u našoj školi. Učenica 3.b podijelila je s nama svoja/njihova početnička iskustva...

 

 

U drugome dijelu druženja nekoliko je učenika 2.a razreda SŠ Konjščina predstavilo prekrasne digitalne plakate sa zvučnim zapisima koje su izradili u okviru nastave hrvatskog jezika kako bi predstavili svoje fiktivne/vježbeničke tvrtke. Prezentacija njihovih radova dostupna je na mrežnoj stranici SŠ Konjščina, kao i pisano izvješće o ovome događaju.

 

 

(PO)HVALA svim učenicima i nastavnicima koji su sudjelovali u ovome prekrasnom online događanju! Neizmjerno HVALA Veroniki koja je otkinula od svoga studentskog vremena (i sna) kako bi s nama podijelila jedan sasvim drugačiji pogled na školu i učenje! Veselimo se novim (ne samo) online izazovima!

Ivana Opačak, prof. 
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju