preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope

U Tjednu Europe - s (inter)nacionalnim EPAS partnerima - o EUropi

Autor: Ivana Opačak, 6. 5. 2021.

U Tjednu smo Europe… Učimo o Europskoj uniji, igramo se, provjeravamo svoje znanje, dijelimo digitalne materijale, njegujemo (inter)nacionalno EPAS partnerstvo… Slavimo cijeli tjedan kako bismo obuhvatili dva značajna datuma: 5. svibnja - Dan Vijeća Europe i 9. svibnja - Dan Europe. Danas su naši ambasadori juniori, pod mentorstvom prof. Opačak, sudjelovali na međunarodnome Zoom sastanku s EPAS partnerima iz Srednje škole Konjščina (Hrvatska) i Regina Maria National Pedagogical College (Rumunjska). U nastavku teksta pročitajte više o temama razgovora… Naučite nešto novo, provjerite svoje znanje, pripremite se za Dan Europe…

Tri su škole, osim u EPAS programu, partnerice i u eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable EUrope. Današnje e-druženje upriličeno je kako bi se učvrstilo međunarodno prijateljstvo i suradnja učenika i nastavnika eTwinnera i ambasadora Europskoga parlamenta te osnažila europska dimenzija obrazovanja.

Učenici rumunjske škole predstavili su se hrvatskim vršnjacima sadržajnom prezentacijom. I učenici iz Konjščine i učenici naše škole poželjeli su sportsku dvoranu kakvu imaju prijatelji Rumunji, u kojoj bi još predanije demonstrirali svoje sportske vještine!!! Tijekom priprema za e-susret prof. Opačak izradila je Googleovu prezentaciju koju su nastavnici i učenici koristili kako bi oblikovali svoja promišljanja i stavove o temeljnim vrijednostima i načelima Europske unije. Istu je prezentaciju koristila vodeći današnju debatu/diskusiju o dogovorenim temama.

Neki su učenici (4. c, 3. e i 1. e razreda) naše škole svoja razmišljanja zabilježili u Tricider raspravi na ovoj poveznici… Pozivamo i vas da, do nedjelje, zabilježite pokoji komentar… Mnogi su, pak, radije usmeno iznijeli svoja promišljanja i(li) odlučili sudjelovati na današnjemu e-susretu.

(PO)HVALA mladim ambasadorima koji su aktivnim sudjelovanjem doprinijeli kvaliteti današnjega e-događanja – Niki Tomić, Luciji Pejić, Renatu Florijanu i Stjepanu Gusku (1. a) te Emi Tomašić, Maji Vinković, Roberti Rašić i Patriku Aračiću (1. e). Nemoguće je navesti sve o čemu su učenici govorili, izmjenjujući svoje ideje o prednostima (i nedostatcima) članstva u Europskoj uniji, no, kako je Cristina Patrascu, prof. iz Rumunjske, rekla, „sudeći prema zaključcima ovih, veoma zrelih i tolerantnih, mladih ljudi, ne trebamo se plašiti za danas i sutra Europske unije i svijeta“. Itekako svjesni činjenice da dolaze iz manjih, manje razvijenih, siromašnijih zemalja, ističu kako se ponose svojim nacionalnim identitetom, ali ne sumnjaju da će naći svoje mjesto i na globalnome/europskom tržištu rada.

Zanima li vas o kojim su sve temama učenici razgovarali, te kako izgledaju zajednički Mentimeter oblaci riječi sudionika, kliknite OVDJE (ili na priloženu fotografiju naslovnice Googleove prezentacije)…

 

Želite li naučiti nešto o povijesti EU-a,...

...na OVOJ poveznici pogledajte zanimljivu prezentaciju The History of the EU koju je ambasador junior EP-a Lovro Klaso (3. e) izradio u Europskome tjednu strukovnih vještina. Želite li pak provjeriti svoje znanje (pazite – nije jednostavno), na posljednjoj sličici Lovrine prezentacije (ili OVDJE) zaigrajte Genial.ly kviz Nikoline Mrkonjić (3. e).

Ako je vaše znanje o EU-u nešto skromnije, na ovoj poveznici zaigrajte Kahoot kviz koji su zajedno (sa svojom razrednicom) osmislili učenici 1. e razreda na online nastavi engleskoga jezika. OVDJE je mrežni izvor koji su učenici koristili. Učenici 1. a, 1. e i 2. c razreda već su provjerili svoje znanja (na online nastavi engleskoga jezika) – najEUznalci su Lucija Pejić, Katja Radošević i Josip Blatančić!   

Svakodnevno učimo o EU-u… Kritički promišljamo i aktivno sudjelujemo u izgradnji bolje europske zajednice…

Ivana Opačak, prof. savjetnik
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2021./22.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

 

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

2021./2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju