2019-10-04 21:24:49

U Tjednu cjeloživotnoga učenja prilike za učenje za učenike i nastavnike

Tjedan cjeloživotnoga učenja nacionalna je obrazovna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kojoj se i ove (13. po redu) godine, od 30. rujna do 6. listopada, građanima na neposredan, često i neformalan, način prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. U našoj su školi organizirana dva stručna posjeta i eTwinning radionica, a članovi školskoga debatnog kluba sudjelovali su na sastanku mladih u Centru mladih u našemu gradu.

3. listopada 2019. učenici 4.b razreda i njihova razrednica Ivana Opačak ugostili su na satu razrednika zainteresirane učenike i nastavnice škole te gđicu Maju Mišić koja je prisutnima predstavila rad Europe Direct Informacijskoga centra koji djeluje pri Europskome domu Slavonski Brod. U neposrednoj je komunikaciji s učenicima, na veoma zanimljiv način, uz simbolične poklone iznenađenja, učenicima približila Time to Move kampanju, predstavivši mogućnosti studiranja, volontiranja, rada i putovanja vlakom (s InterRail kartom) u inozemstvu te aktivnosti (ne samo) u listopadu u koje se mladi (16 – 30 godina starosti) mogu uključiti.

4. listopada 2019. osmero učenika (članova debatnoga kluba) naše škole sudjelovalo je na susretu predstavnika Vijeća učenika Brodsko-posavske županije, Parlamenta i Savjeta mladih grada i županije te institucija i organizacija civilnoga društva koje rade s mladima. Susret  je organizirao Europski dom Slavonski Brod u velikoj dvorani Centra mladih u našemu gradu. Na izbornoj sjednici Parlamenta mladih grada Slavonskoga Broda dvoje učenika naše škole – Dajana Ivičić (3.e) i Leon Ferić (3.b) – predstavili su svoje kandidature za mjesto predsjednika Parlamenta. Iako nisu odabrani za tu časnu funkciju (odabran je Ivan Nekić, učenik Srednje medicinske škole), vjerujemo kako će oboje biti vrlo aktivni članovi predsjednikova tima. Na redovnoj sjednici Parlamenta mladima su predstavljene informacije o Tjednu cjeloživotnoga učenja i Time to Move kampanji, a učenici sudionici inozemnih mobilnosti tijekom 2018./2019. imali su priliku predstaviti međunarodne projekte u kojima su sudjelovali i svoja iskustva neformalnoga učenja u inozemstvu, potaknuvši druge mlade na uključivanje u projektne aktivnosti (razmjene i učenja) koje se nude u predstojećem razdoblju.

Istoga dana, 4. listopada 2019., u našoj je školi organiziran eTwinning Info dan pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe EU, a pod nazivom Kako se aktivno uključiti u eTwinning. Našu je školu posjetila gđa Nataša Ljubić Klemše, eTwinning ambasadorica za Brodsko-posavsku županiju, koja je održala eTwinning radionicu za nastavnike (i učenike) početnike. Našu su školu posjetili i nastavnici iz drugih gradskih škola, a učenicima naše škole – dobitnicima nacionalnih oznaka kvalitete za prošlogodišnje eTwinning projekte ValuEntrepreneurship for Our Community i Every Vote Counts – uručena su zaslužena priznanja.

Autorica teksta: Ivana Opačak, prof. savjetnik


Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod