2020-03-04 19:04:06

U Mjesecu hrvatskoga jezika učimo o važnosti zavičajnoga idioma

Danas je našu školu, na poziv prof. Ivane Opačak, posjetila izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, Prodekanica za nastavu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Svojim nas je predavanjem Zavičajni idiom u nastavi Hrvatskoga jezika istinski obogatila i na tome smo joj neizmjerno zahvalni. Hvala i članovima mješovite pjevačke skupine škole koji su se predstavili – i našu gošću oduševili – spletom slavonskih pjesama!

U Mjesecu hrvatskoga jezika (i ne samo tada) treba upućivati na važnost učenja i poučavanja hrvatskoga jezika. Kako je predavačica i sama istaknula, hrvatski je jezik skupni naziv za nacionalni standardni jezik, ali i za skup narječja, dijalekata i (skupina) mjesnih govora kojima govore ili su nekada govorili Hrvati. Predavačica nas je poučila osobitostima slavonskoga dijalekta, istaknuvši važnost njegovanja našega zavičajnog idioma koji doprinosi bogatstvu hrvatskoga jezika, kojim trebamo s ponosom govoriti i kojega trebamo čuvati od zaborava.

Na svome Facebook profilu naša draga gošća je napisala: „Ovo je za mene bio povratak u jednu od mojih škola nakon 18 godina. Uz nju me vežu lijepe uspomene na moje profesionalne početke i na neko drugo vrijeme. Duša mi se napunila milinom, dobrotom i sjećanjima... Hvala ravnatelju, kolegicama i učenicima na pozivu i ugodnom druženju!“ Počašćeni njezinim gostovanjem u našoj školi, uzvraćamo riječima zahvale i radujemo se novim susretima u budućnosti!

Ivana Opačak, prof. savjetnik


Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod